Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye yedi gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor: Milas’ta alevler termik santral yakınına ulaştı, bölge acilen boşaltıldı

Kapak fotoğrafı: Sedat Elbasan

Türkiye, bir haftadır ormanlık alanlarda çıkan yangınlarla mücadele ediyor. Akdeniz ve Ege’yi kavuran yangınlar bazı bölgelerde şehir merkezlerine kadar indi, bölgede yaşayanlar evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Muğla-Milas’ta yangın hızla ilerliyor. Alevlerin Kemerköy Termik Santrali yakınlarına ulaşmasının ardından bölge acilen boşaltıldı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, alevlerin termik santralin çok yakınına yaklaştığını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bugün (3 Ağustos) Isparta’da, yangın çıkan ormanlık alanda incelemelerde bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Muğla’daki yangın bölgelerine gitti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Manavgat’ta mobil yangın yönetim aracından söndürme çalışmalarını takip etti.

Akdeniz ve Ege’de orman yangınlarını kontrol altına almak için müdahaleler sürerken, Azerbaycan, İran, Rusya, Hırvatistan, İspanya ve Ukrayna’dan 18 hava aracı desteği geldi. Gelen 18 hava aracının 12’si uçak, altısı ise helikopterden oluşuyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya konuya ilişkin, “İran bir uçak ve iki helikopter ile destek verdi. Azerbaycan bir helikopter ve 53 araçlık bir kara ekibiyle şu an yangın bölgesine ulaşmak üzere. Ukrayna üç uçakla destek verdi. Rusya’dan da beş uçak ve üç helikopter geldi” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya ve Muğla’da yangından etkilenenler hakkında bilgi paylaştı. Koca, Twitter hesabından Antalya’da 11 kişinin tedavisinin devam ettiğini belirterek, “598 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 11 hastamız var. Bölgedeki felakette yedi can kaybımız oldu. 34 ambulans, 17 UMKE ekibi, bir mobil komuta aracı, toplam 191 sağlık profesyoneli ile sahadayız” diye yazdı.

Bakan Koca, Muğla’da bir kişinin hayatını kaybettiğini, 36 hastanın ise tedavisinin devam ettiği bilgisini paylaştı:

“271 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 36 hastamız var. Bölgedeki felakette bir can kaybımız oldu. 44 ambulans, 16 UMKE ekibi, bir mobil komuta aracı, toplam 228 sağlık profesyoneli ile sahadayız.”

Öte yandan Erzurum ve Osmaniye’de ormanlara girişler yasaklandı. Erzurum Valiliği bir ay süre ile ormanlara girişi yasaklarken, Osmaniye’de ormanlara girişler ikinci bir emre kadar durduruldu.

11 büyükşehir belediye başkanı, yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini karşılamaya hazır olduklarını duyurdu:

İl il orman yangınları

1- MUĞLA

Muğla’nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçelerinde cuma günü (29 Temmuz) ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler kısa sürede şehir merkezine kadar indi. Beş gündür süren orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale sürerken, çoğu bölgede evler tahliye edildi. Bugün (3 Ağustos) Seydikemer ilçesine bağlı Çökek ve Dereköy mahalleleri ve Köyceğiz’e bağlı Çayhisar ve Zeytinalanı mahalleleri tedbir amacıyla boşaltıldı.

  • Bodrum

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras‘ın aktardığına göre, ilçenin beş bölgesinde yangınlar devam ediyor. Kissebükü, Yeniköy, Çocukmezarlığı’nda yangına havadan ve karadan müdahale edilirken, Mazı ve Bayır’da soğutma çalışmaları sürüyor.

Bodrum Belediye Başkanı Aras, Twitter hesabından, “Yardımlarınız ve çabanız için teşekkür ederim. Ancak yangın bölgesine geldiğiniz araçlar, söndürme çalışması yapan ekiplere ve araçlara engel olmaktadır. Sizlerden ricam, yangın bölgelerine gelmemeniz ve ekiplerimizin çalışmasını kolaylaştırmanızdır” paylaşımında bulundu.

  • Milas

Milas’ta ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerlerine kadar sıçrayan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Alevler, Çökertme, Bozalan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Çökertme Mahallesi’ndeki yangın kontrol altına alınamadı. Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat, Cumhuriyet Halk Patisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay ile Türkevleri Mahallesi’nde yangının ortasında sıkıştıklarını duyurdu:

2- ANTALYA

Antalya’nın Manavgat ilçesinde çarşamba (28 Temmuz) günü ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın kısa sürede şehir merkezine kadar ulaştı, evler boşaltıldı. Çoğu ev kül oldu, hayvanlar kurtarılamadı, tarım ve sera alanları zarar gördü. Bölgeden gelen görüntülerde, gökyüzünün kırmızıya büründüğü görüldü. Yangın, kentin bazı kesimlerinde devam ediyor. Yangın söndürülmeye çalışılıyor ancak kötü hava koşulları ekiplerin çalışmasını engelliyor. Gündoğmuş’ta yangın şehre kadar indi, evler tahliye edildi.

  • Manavgat

Bir hafta önce Manavgat’ta aynı anda dört farklı noktada yangın çıkmıştı. Yedi gündür devam eden yangın, bazı bölgelerde kontrol altına alınsa da bölge bölge devam ediyor. İlçenin Çardak, Beydiğin, Sırtköy, Ahmetler mahallelerinde çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

  • Alanya

Alanya’da ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. Güzelbağ, Bayır, Bayırkozağacı mahallerinde yangın kontrol altına alınamadı. Mahallelerde vatandaşlar ile ekipler, yangını söndürmeye çalışıyor.

  • Akseki

Akseki’de devam eden yangına müdahaleler devam ediyor. İlçenin Güneykaya, Kepez ve Hocaköy mahallelerinde süren yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

  • Gündoğmuş

Gündoğmuş’ta yaşanlar evlerini tahliye etmek zorunda kaldı. Yangından Narağacı, Umutlu, Senir, Balkaya, Çayırözü ve Karabul mahalleleri etkilendi. Bölgede ekipler ve vatandaşlar yangını kontrol altına almak için mücadele ediyor.

  • İbradı

Medyascope muhabiri Selçuk Ada’nın aktardığına göre İbradı’da yangın üç bölgede sürüyor. Kuvvetli rüzgar, yangına karadan müdahaleyi etkisiz hale getiriyor. Yöre halkı havadan müdahale için yetkililere ulaşmaya çalışıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.