Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Valisi Andrew Cuomo, cinsel taciz soruşturmasında suçlu bulundu: ABD Başkanı Joe Biden, Cuomo’yu istifaya çağırdı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), hakkında soruşturma yürütülen New York Valisi Andrew Cuomo’nun, eyalet yasalarını ihlal ederek 11 kadına cinsel tacizde bulunduğu ortaya çıktı. New York Başsavcısı Letitia James, beş aydır yürüttükleri soruşturmanın bulgularını dün (3 Ağustos) kamuoyu ile paylaştı ve Cuomo’nun eyalet yasalarını çiğnediğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden, Cuomo ile ilgili soruşturmanın sonuçlarının açıklanmasının ardından “Bence istifa etmeli” dedi.

New York Eyalet Başsavcısı Letitia James, Vali Andrew Cuomo’nun eyalet ve federal yasaları ihlal ederek 11 farklı kadına cinsel tacizde bulunduğunu açıkladı. James, “Bu soruşturmanın ortaya çıkardığı şey, 11 kadının düşmanca ve zehirli bir çalışma ortamında çalıştığıydı” dedi.

Başsavcı James’in soruşturmanın sonuçlarını açıklamasından sonra ABD Başkanı Joe Biden ve diğer Demokratlar, Cuomo’yu istifaya çağırdı.

James, soruşturma hazırlanırken müfettişlerin 179 kişi ile konuştuğunu söyledi. Soruşturmayı yürüten iki avukattan biri olan Anne Clark, Cuomo’nun taciz ettiği kadınlardan birinin bir eyalet polisi olduğunu söyledi. Clark, Cuomo’nun bir asansörde eyalet polisinin arkasında durduğunu, parmağını boynundan omurgasına doğru aşağı kaydırdığını ve göğüs bölgesine uygunsuz bir şekilde dokunduğunu belirtti.

Başsavcı James’in açıklamalarından sonra Cuomo, yayımladığı bir video mesaj ile hakkındaki cinsel taciz iddialarını reddetti. “Gerçekler gösterilenden çok farklı” diyen Cuomo, soruşturmadaki bulguları “yanlış” olarak nitelendirdi.

Kendisini suçlayanların sözlerini, jestlerini ve tavırlarını yanlış yorumladığını söyleyen Cuomo, davranışlarının her zamanki gibi olduğunu ve kimseye uygunsuz bir şekilde dokunmadığını söyledi.

Davranışlarının yanlış anlaşıldığı için üzgün olduğunu belirten Cuomo, bu raporun sonuçlarının, koronavirüs salgını ile mücadele çalışmalarında “dikkatini dağıtmayacağını” da sözlerine ekledi.

Cuomo paylaştığı 14 dakikalık video mesajında “Bilmenizi isterim ki ben kimseye uygunsuz bir şekilde dokunmadım veya cinsel taciz girişiminde bulunmadım. 63 yaşındayım, tüm hayatımı herkesin gözü önünde yaşadım, bu ben değilim” dedi.

Biden: “Bence istifa etmeli”

ABD Başkanı Joe Biden, 168 sayfalık soruşturma raporunun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından Vali Cuomo’yu istifaya çağırdı.

Joe Biden

“Eminim tamamen masum olan bazı davranışlar vardır fakat görünüşe göre başsavcı öyle olmayan şeyler olduğuna da karar vermiş” diyen Biden, “Bence Cuomo istifa etmeli” diye konuştu.

Beyaz Saray ise soruşturmadaki bulguları “tiksindirici” olarak nitelendirildi.

Videonun yayımlanmasının ardından New York Senatörleri Chuck Schumet ve Kirsten Gillibrand, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre Üyesi Hakeem Jeffries ve Mondaire Jones da Vali Cuomo’nun istifasını istedi.

Nancy Pelosi açıklamasında, “Her zaman olduğu gibi doğruları söylemek için öne çıkan kadınları takdir ediyorum. Cuomo’nun New York’a olan sevgisini ve sahip olduğu makama saygısını kabul ediyorum fakat kendisini istifaya çağırıyorum” dedi.

Ne olmuştu?

Vali Cuomo’nun eski danışmanı Lindsey Boylan, 24 Şubat 2021 tarihinde, Medium adlı internet sitesinde yayımladığı blog yazısında, Cuomo’nun 2018 yılında ofisinde kendine uygunsuz davranışlarda bulunduğunu söylemişti. 

27 Şubat 2021 tarihinde New York Times Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Cuomo’nun eski danışmanlarından Charlotte Bennett (23) de Cuomo’yu cinsel taciz ile suçlamıştı. 

Eski danışmanlarının yanında, fotoğrafçı Anna Ruch (33) da Cuomo’nun 2019 yılının Eylül ayında yapılan bir düğünde kendisini taciz ettiğini belirtmiş ve böylece Cuomo’ya yönelik taciz iddiasında bulunan kadınların sayısı üçe çıkmıştı.

Cinsel taciz ile suçlanan New York Valisi Andrew Cuomo, hakkındaki taciz iddiaları hakkında geçen günlerde bir açıklamada bulunmuş ve davranışlarından dolayı utanç duyduğunu ancak taciz suçlamalarından dolayı istifa etmeyeceğini belirtmişti.

Andrew Cuomo kimdir?

63 yaşındaki Andrew Mark Cuomo, Ocak 2011’den beri New York Eyalet Valisi olarak görev yapıyor. 2006 ile 2010 yılları arasında New York Eyalet Başsavcısı olarak görev yapan Cuomo, bir sosyal konaklama uzmanı. 1997 ile 2001 yılları arasında eski ABD Başkanı Bill Clinton hükümetinde İskân Bakanı olarak da görev yapan Cuomo’nun, Clinton ile yakınlığı halen devam ediyor.

Bill Clinton ve Andrew Cuomo

Koronavirüs salgınının ilk dönemlerinde New York’ta salgının gidişatına yönelik yaptığı açıklamalar ile Cuomo halkın gözünde yükselişe geçmişti. Hatta halk Cuomo’nun salgının gidişatındaki başarılı rolü nedeniyle “ABD Başkanlığı’na aday ol” sloganı ile Cuomo’ya destek vermiş, TikTok videoları çekmiş ve hakkında şarkılar yazmıştı.

Cuomo, 1991 yılından 2003 yılına kadar Robert F. Kennedy ile Ethel Kennedy’nin kızı Kerry Kennedy ile evliydi. Cuomo’nun bu evliliğinden üç çocuğu bulunuyor.

Kaynak: Reuters, Guardian

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.