Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 200 milyonu aştı, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda 31 yeni koronavirüs vakasına rastlandı

Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 200 milyonu aştı. Japonya’da hükümet, bugünden (5 Ağustos) itibaren koronavirüs tedbirlerini nüfusun yüzde 70’inden fazlasını kapsayacak şekilde genişletmeye karar verdi. Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarında 31 yeni koronavirüs vakasına daha rastlandı. 1 Temmuz’dan bu yana oyunlardaki toplam pozitif vaka sayısı 353’e yükseldi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Reuters’ın haberine göre, 4 Ağustos Çarşamba günü itibarıyla dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 200 milyonu aştı. Ayrıca daha hızlı bulaşan Delta varyantı, düşük aşılama oranlarına sahip ülkeleri tehdit ediyor ve sağlık sistemlerini zorluyor.

Aşılama oranında zengin ve fakir ülkeler arasındaki fark, vakalardaki küresel artış oranlarına da yansıyor. Ülkelerin yaklaşık üçte birinde vakalar artarken, bunların çoğunu nüfusunun yarısına ilk doz aşı dahi uygulayamayan ülkeler oluşturuyor.

“Virüsü yenebilmek için aşıların bir kısmı düşük gelirli ülkelere gitmeli”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 4 Ağustos Çarşamba günü, aşıların düşük gelirli ülkelerle paylaşılması çağrısı yaptı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Aşıların çoğunluğu yüksek gelirli ülkelere gidiyor. Fakat virüsü yenebilmek için aşıların bir kısmının düşük gelirli ülkelere gitmesine ihtiyacımız var. Tüm devletlerin halklarını Delta varyantından koruma endişelerini anlıyorum. Ancak küresel aşı tedarikinin çoğunu zaten kullanmış olan zengin ülkelerin daha da fazla aşı kullanmaları kabul edilemez” dedi.

“Düzeltilmiş yeni aşılara ihtiyacımız olacak”

Yüksek gelirli ülkeler mayıs ayı itibarıyla her 100 vatandaşından yaklaşık 50’sine en az bir doz aşı uyguladı, DSÖ’ye göre bu sayı şu anda iki katına çıktı. Düşük gelirli ülkeler ise aşı yetersizliği sebebiyle her 100 yurttaşından yaklaşık birini aşılayabildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün bulaşıcı hastalıklar tıbbi danışmanı Elin Hoffmann Dahl, “Yeni varyantlar ortaya çıkmaya ve dünyanın çoğunluğu aşısız kalmaya devam ederse, gelecekte kesinlikle düzeltilmiş yeni aşılara ihtiyacımız olacak” dedi.

Geçen hafta İsrail’de 60 yaş üstü kişiler üçüncü doz aşılarını olmaya başlamıştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de pediatrik aşılama ve olası destekleyici aşılar için Phizer-BioNTech ile 200 milyon doz aşı için anlaşmaya varmıştı.

Japonya’da günlük vaka sayısı 15 bini aştı

Japonya, diğer ülkelerde görülen ani virüs salgınlarından bir süre için kaçınmıştı ancak 23 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında Tokyo’da düzenlenen olimpiyat oyunları nedeniyle vaka sayıları arttı.

Salgın yönetimi eleştirilen Başbakan Yoshihide Suga, başkent Tokyo’daki günlük vaka sayısının 5 bin 42 kişi ile rekor kırdığını belirtti. Devlet televizyonu NHK’da yer alan bir habere göre ülke çapında vaka sayısı, uzun zaman sonra ilk kez 15 bini aştı, Tokyo’daki vaka sayısı ise iki hafta içinde ikiye katlanabilir.

“Japonya’nın 47 vilayetinden sekizinde ‘yarı acil durum’ ilan edildi”

Japonya hükümeti bugünden (5 Ağustos) itibaren koronavirüs tedbirlerini nüfusun yüzde 70’inden fazlasını kapsayacak şekilde genişletmeye karar verdi.

Japonya’nın 47 vilayetinden sekizinde “yarı acil durum” ilan edildi. Başbakan Yoshihide Suga, hükümetin şimdilik tüm illerde “yarı acil durum” ilan etmeyeceğini, vakaların çokça görüldüğü sıcak noktalara odaklanacağını söyledi.

Tokyo Olimpiyat organizatörleri ise 31 yeni koronavirüs vakasına rastlandığını açıkladı. 1 Temmuz’dan itibaren olimpiyattaki toplam pozitif vaka sayısı 353’e ulaştı.

Sidney’de son 24 saat içinde beş ölüm ve 262 yeni koronavirüs vakası

Avustralya‘nın en büyük şehri ve Yeni Güney Galler eyaletinin başkenti Sidney, dokuz haftalık karantina sürecinin yedinci haftasına yaklaşıyor. Sidney’de son 24 saat içinde 262 yeni koronavirüs vakasına rastlanırken beş kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan, Avustralya’nın ekonomisi iki yıl içinde ikinci bir resesyon tehdidiyle karşı karşıya, hükümetin salgın yönetimi de yoğun olarak eleştiriliyor. Milletvekilleri ise çalışamayacak durumda olanlar için kısıtlamaların hafifletilmesini talep ediyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.