Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye dokuz gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor: 38 ilde 180 yangın kontrol altına alındı

*Kapak fotoğrafı: Sedat Elbasan

Türkiye, dokuz gündür ormanlık alanlarda çıkan yangınlarla mücadele ediyor. Akdeniz ve Ege’yi kavuran yangınlar bazı bölgelerde şehir merkezlerine kadar indi, bölgede yaşayanlar evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Medyascope, orman yangınlarının sürdüğü bölgelerden son durumu aktarıyor.

Türkiye, geçen hafta çarşamba (28 Temmuz) gününden beri Akdeniz ve Ege’de ormanlık alanda çıkan yangınları konuşuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin paylaşımlarına göre 38 ilde 180 yangın kontrol altına alındı. Antalya, Aydın, Denizli, Isparta ve Muğla’daki yangınlar devam ediyor.

Pakdemirli sosyla medya hesabından, Hatay-Dörtyol, Isparta-Eğirdir, Adana-Feke ve Karabük Merkez’de çıkan yangınların kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

Azerbaycan, orman yangınlarına müdahale için Türkiye’ye üçüncü ekibini yolluyor. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı’na bağlı 40 itfaiye aracı ile 150 personel, kara yoluyla Türkiye’ye geliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Muğla-Milas’taki Kemerköy Termik Santrali’ni tehdit eden bir yangının söz konusu olmadığını açıkladı. Dönmez, “Bir başka sevindirici konu da bu santralin kömürlerinin stoklandığı sahayla ilgilidir. Hamdolsun, orada da herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Gerek tesiste yerleşik sensörler vasıtasıyla, gerekse Çevre Bakanlığımızın mobil istasyonları vasıtasıyla standartlara aykırı bir emisyon tespiti yapılmadı” dedi.

Dün gece Aydın’ın Karacasu ilçesinde çıkan orman yangını büyüyünce, sabah saatlerinde bir mahalle kısmen tahliye edildi. Muğla’da yangın, Kavaklıdere’ye sıçradı. Kozağaç ve Şenyayla mahallelerindeki vatandaşların tahliye edilmesine karar verildi. 

1 – MUĞLA

Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Yılanlı, Seydikemer ilçeleri ile Milas ilçesinin iki bölgesinde yangın devam ediyor. 29 Temmuz’da ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Yedi gündür süren orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale edilirken çoğu bölgede evler boşaltıldı. Muğla genelinde yangının başladığı ilk günden itibaren 54 mahallede 11 bin 844 hane ve 36 bin 365 kişi tahliye edildi.

  • Milas

Muğla-Milas’ta çıkan orman yangını, Yeniköy Mahallesi’nde faaliyet gösteren Kemerköy Termik Santrali’nin bahçesine kadar ulaştı ancak bugün kontrol altına alındı. Bir helikopter ve bir uçak ile soğutma çalışmaları yapılıyor. Muhabirimizlerimiz Fırat Fıstık ve Sedat Elbasan termik santral bölgesinde şu an için bir tehdit görünmediğini söyledi. Yangının termik santrale ulaşmasının ardından Ören, Alatepe, Kultak, Pınar, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler, Bağdamları, Karacaağaç mahallerinin boşaltılmasına karar verildi. Fırat Fıstık’ın aktardıklarına göre Ören tamamen boşaltıldı ve jandarma Ören’e giriş-çıkışları yasakladı. Akçakaya’daysa yangın söndürülemiyor. Yoğun rüzgar nedeniyle yangın hızlı yayılıyor. Akçakaya, Yeniköy’e yakın olduğu için Kemerköy Termik Santrali’ni tehdit ediyor. Yangın, Fesleğen, Akçakaya ve Kıyıkışlacık mahallelerinde devam ediyor.

  • Marmaris

Marmaris’te Hisarönü, Orhaniye ve Turgut bir haftadır yanıyor. Zaman zaman Turunç, Amos Kumlubük’te söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor. Birçok bölgede ise soğutma çalışmaları sürüyor.

2 – ANTALYA

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz günü ormanlık alanda çıkan yangın kısa sürede şehir merkezine kadar ulaştı, evler boşaltıldı. Çoğu ev kül oldu, hayvanlar kurtarılamadı, tarım ve sera alanları zarar gördü. Bölgeden gelen görüntülerde, gökyüzünün kırmızıya büründüğü görüldü. Bakan Pakdemirli’nin açıklamasına göre yangınlar, dokuzuncu günde Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerinde devam ediyor. 

  • İbradı

Antalya muhabirimiz Selçuk Ada ve Ufuk Çeri‘nin aktardıklarına göre İbradı’da ormanlık alanda çıkan yangın, kısa sürede yayıldı. Yoğun rüzgar nedeniyle söndürülemeyen yangın kontrol altına alınmaya çalışıyor. İbradı’da yangından en çok Eynif Ovası ve Demirkapı Tüneli’nin kuzeyindeki bölge etkilendi.

  • Akseki

Anadolu Ajansı’nın aktardıklarına göre Akseki’deki Kepezbeleni Mahallesi’nde 29 Temmuz’da çıkan ve rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan, Manavgat’ın Oymapınar Barajı çevresine de sıçrayan yangına da havadan ve karadan müdahale sürüyor.

  • Gündoğmuş

Antalya muhabirimiz Selçuk Ada ve Ufuk Çeri, Gündoğmuş’tan bildirmeye devam ediyor. İlçedeki yangın söndürülemedi, bazı köyler tahliye edilmek zorunda kaldı. Senir Köyü, çıkan yangınların kontrol altına alınamaması nedeniyle kül oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.