Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’deki orman yangınları NASA’nın uydularınca görüntülendi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Türkiye’nin güneyini vuran yangınları görüntüledi. Yüksek sıcaklık, nem ve rüzgarın birleşmesiyle yangının büyük bir alana yayıldığının belirtildiği NASA açıklamasında, “Geçen ay hem Yunanistan hem de Türkiye’de ulusal sıcaklık rekorları kırılmıştı” denildi.

Şiddetli sıcak hava dalgasının ve aylardır devam eden kurak havanın ortasında kalan Türkiye, son yılların en şiddetli orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Son yedi gün içinde, Türkiye’nin 30 ilinde 130’dan fazla orman yangını rapor edildi. Yangınların çoğu Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında meydana geldi. Antalya, Muğla, Marmaris, Manavgat gibi tatil bölgeleri etrafında yoğunlaşan yangınlar ormanlar ve doğal yaşamın yanı sıra günlük hayatı da derinden etkiledi.

31 Temmuz 2021’de Landsat 8’deki Operasyonel Arazi Görüntüleyici (OLI), Alanya ve Manavgat yakınlarındaki yangınların doğal renkli görüntülerini kaydetti. 

Avrupa Orman Yangını Bilgi Servisi (EFFIS), Türkiye’de bu yıl şimdiye kadar 136 bin hektardan (525 mil kare) fazla alanın yandığını, yani an itibarıyla bir yıl için olan ortalamanın yaklaşık üç katına ulaşıldığını bildirdi. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Sentinel-3 uydusu da 30 Temmuz’daki yangınların görüntüsünü aldı.

Türkiye genelinde 3 Ağustos itibarıyla en az dokuz orman yangını devam ediyordu. NASA’nın Aqua uydusundaki Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektroradiometresi (MODIS), Antalya ve Marmaris yakınlarında bunlardan birkaçının daha geniş, doğal renkli bir görüntüsünü yakalamayı başardı.

Yangınlar devam eden kuvvetli rüzgar ve 40 derecenin üzerindeki hava sıcaklığın yanı sıra düşük nemle besleniyor. Şu ana kadar Hırvatistan, İran, İspanya, Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan, Türkiye’nin yangınları kontrol altına almasına yardımcı olmak için yangın ekipmanı ve personel sağladı.

Güney Avrupa’nın pek çok bölgesi, 1980’lerden beri görülmeyen aşırı sıcakla haftalardır mücadele ediyor. Geçen ay hem Yunanistan hem de Türkiye’de ulusal sıcaklık rekorları kırılmıştı. Dün (4 Ağustos) Yunanistan ve çevresindeki bölgelerde hava sıcaklıkları 45 dereceye ulaştı ve sıcaklığın birkaç gün daha devam etmesi bekleniyor. Ayrıca Akdeniz havzasının doğusunda yer alan Lübnan’da da yangılar devam ediyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.