Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de günlük vaka sayısı altı ay sonra tekrar 100 binin üzerine çıktı, Dr. Fauci “Bağışıklığı güçsüz olanlara üçüncü doz aşı yapmayı düşünüyoruz” dedi

Avustralya koronavirüs kısıtlamalarını genişletirken Delta varyantı Sidney kentinde yayılıyor. Çin, günlük en yüksek koronavirüs vaka sayılarını görüyor. Güney Kore, koronavirüs vakalarını azaltmak için önlemleri artırıyor. Dr. Fauci, ABD’nin, risk altındaki vatandaşlarına fazladan koronavirüs aşısı yapmayı planladıklarını söyledi. ABD’de koronavirüs vakaları altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı, Florida eyaleti vaka sayılarındaki artış ile boğuşuyor.Hindistan son 24 saatte 44 bin 643 yeni koronavirüs vakası bildirdi. Moderna, koronavirüs aşısının ikinci dozdan altı ay sonra yüzde 93 etkili olduğunu söyledi. Dünyadan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Avustralya koronavirüs kısıtlamalarını genişletirken Delta varyantı Sidney’de yayılıyor

Bir haftadır karantinada olan Sidney’de iki gündür vaka sayıları rekor kırıyor. Önceki gün 259 olan günlük vaka sayısı cuma günü (6 Ağustos) 279’a ulaşarak şehirde paniğe sebep oldu. Aşısız ve 60’lı yaşlarında olan bir kadınsa hayatını kaybetti, şehirde salgından beri yaşanan kayıp sayısı 21’e yükseldi. Halihazırda 25 milyon nüfusa sahip Avustralya’nın yüzde 60’ı karantina altında. Ayrıca Avustralya hükümeti yurtdışına tatile giden vatandaşları için dönüşte iki haftalık karantina uygulamasını da yürürlüğe koydu.

Çin, günlük en yüksek koronavirüs vakalarını görüyor

Çin, ülkede haziran ayının sonlarına doğru başlayan ikinci dalganın ardından en yüksek vaka sayılarını görmeye başladı. Delta varyantı sebebiyle vaka sayılarının hızla arttığı düşünülürken perşembe (5 Ağustos) günü için Çin’de belirlenen vaka sayısı 124 oldu. Vakaların çoğunluğu Şangay yakınlarındaki Yangzhou şehrinden geldi. Yetkililer önlem mahiyetinde Yanghzou şehrine giriş ve çıkışları kapattı.

Güney Kore, koronavirüs vakalarını azaltmak için önlemleri arttırıyor

Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum cuma günkü (6 Ağustos) açıklamasında, yaz tatili sezonunun başlamasıyla artmasından endişe duydukları vaka sayılarını engellemek için bir dizi yeni önlemleri devreye sokacaklarını söyledi. Halihazırda ülkenin başkenti Seul ve çevresinde ikiden fazla insanın saat 18’den sonra bir araya gelmesi yasakken Boo-kyum aşılama çalışmalarını hızlandıracaklarını söyledi. 52 milyon nüfusa sahip ülkede nüfusun yüzde 40’ı en az bir doz aşı olmuşken tamamen aşılananların oranı yüzde 14.

Dr. Fauci, risk altındaki ABD vatandaşlarına üçüncü doz koronavirüs aşısı yapmayı planladıklarını söyledi

Amerika Birleşik Devletleri’nde salgınla mücadele ekibinin başında olan Dr. Anthony Fauci, vaka sayılarının artmasıyla beraber bağışıklık sistemi zayıf olan ABD’lilere üçüncü doz aşıyı vurmayı düşündüklerini söyledi. Yetkililerin üçüncü doz aşıyı önermeden önce sağlık kurumlarının ya koronavirüs aşılarını tamamen onaylaması gerekiyor ya da önceden de olduğu gibi acil kullanım izni vermesi gerekiyor. Yine de Hastalık Korunma ve Kontrol Merkezi (CDCP) “Şu aşamada üçüncü doz aşıları yapmak çok önemli” diyerek ekstra dozlar üzerinde çalıştıklarını duyurdu. 

Dünya Sağlık Örgütü ise üçüncü doz aşıların vurulmasından önce dünyanın geri kalanında hiç aşı olmamış insanlara aşı dağıtılmasını savunuyor.

ABD’de koronavirüs vakaları altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Daha bulaşıcı Delta varyantının da etkisiyle ABD’de vakalar son altı ayın en yüksek seviyesine ulaşarak günlük 100 bin vakanın üzerine tekrar çıktı. Son bir haftanın ortalama vaka sayısıysa geçen ayın ortalama vaka sayılarının beş katına çıkarak 95 bin oldu. Beyaz Saray Koronavirüs Koordinatörü Jeff Zients’in açıklamasında aşılama oranında en düşük eyaletler arasında yer alan Florida, Teksas, Missouri, Arkansas, Louisiana, Alabama ve Mississippi’nin vaka ve hastaneye yatma sayılarının yarısını oluşturduğu belirtildi.

Moderna, koronavirüs aşısının ikinci dozdan altı ay sonra yüzde 93 etkili olduğunu söyledi. 

Moderna perşembe günü (5 Ağustos) yaptığı açıklamada Moderna aşısının koronavirüse karşı altı ay sonra bile yüzde 93 seviyesinde etkili olduğunu söyledi. Moderna aşısının ilk çıkan klinik raporlarına göre aşı, ilk anda da yüzde 94 düzeyinde etkiliydi. Şirketten yayımlanan açıklamada, önümüzdeki kış ayı için aşıların üçüncü dozunun neredeyse zorunluluk olarak görüldüğü açıklandı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.