Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye 10 gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor: 208 orman yangınının 196’sı kontrol altına alındı

*Kapak fotoğrafı: Sedat Elbasan

Türkiye, 10 gündür ormanlık alanlarda çıkan yangınlarla mücadele ediyor. Akdeniz ve Ege’yi kavuran yangınlar bazı bölgelerde şehir merkezlerine kadar indi, bölgede yaşayanlar evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Medyascope, orman yangınlarının sürdüğü bölgelerden son durumu aktarıyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün aktardıklarına göre son 10 günde 208 orman yangını meydana geldi, 196’sı kontrol altına alındı. 12 bölgedeyse yangınlar devam ediyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya, Muğla, Isparta, Aydın ve Denizli’de yangınların devam ettiğini açıkladı. Erdoğan, “Yangın mahalline görevli olmayanlar bundan böyle kesinlikle alınmayacaktır. Yanan alanlarda hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bitkisel üretim ve hayvancılıkta zararlar en kısa sürede giderilecektir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla-Marmaris’teki yangınların tamamen kontrol altına alındığını ve söndürüldüğünü duyurdu. İlçede soğutma çalışmaları devam ediyor.

1 – MUĞLA

Muğla’nın Milas, Kavaklıdere ve Köyceğiz ilçelerinde yangın devam ediyor. 29 Temmuz’da ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Sekiz gündür süren orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale edilirken çoğu bölgede evler boşaltıldı. Kavaklıdere’ye bağlı Menteşe’de dün gece (5 Ağustos) ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Menteşe’nin Bayır Mahallesi Yumaklı Mevkii’nde yaşayanlar evlerinden tahliye edildi. Köyceğiz’deki yangının söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor. Köyceğiz’de yaklaşık 8 bin 179 hektar ormanlık alan yandı.

Anadolu Ajansı’nın aktardıklarına göre Muğla’daki yangın bölgelerinde dört uçak, 15 helikopter, 233 arazöz, 97 iş makinesi, çok sayıda itfaiye aracı, su tankeri ve TOMA ile çeşitli kurumlara ait araçlar kullanılıyor. Ayrıca yangın bölgelerinde bin 533 orman personeli görev yapıyor. Muğla genelinde yangının başladığı ilk günden itibaren 54 mahallede 11 bin 844 hane ve 36 bin 365 kişi tahliye edildi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, dün ilçede hiç yangın çıkmadığını duyurdu. İlçede, 222 hektar ormanlık alan yandı.

  • Milas

Anadolu Ajansı’nın aktardıklarına göre Milas’ın Ören Mahallesi Fesleğen mevkiindeki orman yangınları kontrol altına alınamadı. Tahliye edilen mahallelerde kontrol altına alınan alanlarda soğutma çalışmaları sürüyor. Milas’ta yaklaşık 16 bin 9 hektar ormanlık alan yandı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Yangın yüksek gerilim hatlarını tehdit eder hale geldi. Eğer yangın bu bölgeye ulaşırsa Milas ve Bodrum’a elektrik verilemeyebilir… Yangın kuzey yönünde Yeniköy Termik Santrali’ne doğru ilerliyor” diye yazdı. 

  • Marmaris

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, ormanlık alanda çıkan yangının sonlandığını ve söndürme çalışmalarının başladığını açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Marmaris’teki yangınların tamamen kontrol altına alındığını ve söndürüldüğünü duyurdu. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre Marmaris’te şu ana kadar yaklaşık 13 bin 570 hektarlık ormanlık alan yandı.

2 – ANTALYA

Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde 28 Temmuz günü ormanlık alanda çıkan yangın kısa sürede şehir merkezine kadar ulaştı, evler boşaltıldı. Çoğu ev kül oldu, hayvanlar kurtarılamadı, tarım ve sera alanları zarar gördü. Medyascope muhabiri Selçuk Ada’nın aktardıklarına göre, Manavgat, Gündoğmuş, Akseki, İbradı’da yangın devam ediyor. İbradı’da yangından Demirkapı Tüneli’nin kuzeyindeki bölge etkilendi. İbradı’ya bağlı Ormana Köyü’nde bulunan Eynif Ovası’nda yangın devam ediyor, halk 24 saat nöbette.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.