Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orman yangınından etkilenen mahallelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilk işi, konteynerlere elektrik saati takmak oldu

Haber: Fırat Fıstık & Sedat Elbasan

Muğla-Marmaris’te bazı mahalleler günlerce süren orman yangınları nedeniyle tamamen küle döndü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgeye çok sayıda konteyner gönderirken, köylüler konteynerlere elektrik saati takılmasını eleştirdi. Osmaniye Mahallesi’nden Hasan Aydın, “İyi hoş ama ilk işleri elektrik saati takmak oldu. Daha yangının üzerinden bir hafta geçmemiş, devletimiz kaçak elektrik kullanmamızı önlemenin derdinde. Elbette kaçak kullanmayalım fakat her şeyimizi kaybetmişiz. Bu durumda neden bu ücretsiz sağlanmıyor?” dedi.

Marmaris’in köylerinde evleri yanan mahalle sakinleri, hem iş hem de yanan evlerinin yeniden inşası konusunda endişeli. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ekiplerince bölgelerde inceleme yapıldı ve yanan evlerin yeniden inşa edileceği açıklandı. Fakat bölge sakinleri, kendilerinin fikirlerinin alınmadığını, tek tip tasarlanan evlerin bu bölgeye uygun olmadığını söylüyor.

Tasarlanan köy evleri, yaşam alanı, ahır, depo, bahçe bölümlerinden oluşuyor ve iki katlı. Fakat Osmaniye ve Bayır Mahallesi’nde yaşayanların önemli bir kısmı 50-60 yaşın üzerinde. Bu nedenle giriş katında ahır, ikinci katta evin olduğu bir tasarımın uygun olmadığını, birçok kişinin merdivenleri inip çıkmakta zorlanabileceği belirtiliyor.  

İlk iş, elektrik saati takıldı

Sürekli olarak vatandaşlardan, sivil toplum kuruluşlarından destek geldiğini söyleyen bölge sakinleri, 2 bin liralık bir yardım yapıldığını, 50 bin liraya yakın bir yardım sözünün de verildiğini söylüyor.  

Bir başka önemli gelişme ise yanan evlerin yanına yerleştirilen konteynerler. Bu konteynerler, evleri yanan köylülerin kısa süreliğine kalması için bölgeye konuldu fakat köyün eski muhtarı olan ve yangında evi yanan Hasan Aydın, devletin ilk işinin konteynerlere elektrik saati takmak olduğunu belirtiyor: “Buraya konteyner koydular, iyi hoş ama ilk işleri elektrik saati takmak oldu. Daha yangının üzerinden bir hafta geçmemiş, devletimiz kaçak elektrik kullanmamızı önlemenin derdinde. Elbette kaçak kullanmayalım fakat her şeyimizi kaybetmişiz. Bu durumda neden bu ücretsiz sağlanmıyor?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.