Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: İsrail’den yangın söndürme uçakları dosyasını açıyoruz

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımladığı yazısında, Türkiye’nin farklı bölgelerinde 28 Temmuz’da başlayan orman yangınları için, 4 Ağustos’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun duyurduğu, İsrail’den de iki yangın söndürme uçağının söndürme çalışmalarına katılacağı haberini ele aldı.

Yetkin yazısında, Çavuşoğlu’nun “bir şirketimizin İsrailli bir şirketten kiraladığı” diye özellikle belirttiği uçaklarla ilgili İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nin 6 Ağustos’taki açıklamasına yer verdi. Büyükelçiliğin açıklamasına göre ODAŞ Enerji’nin sahibi Burak Altay ve İsrail’den Arad Holding’in sahibi Nimrod Arad ortak girişimde bulunarak İsrail’in Chim-nir firmasından üç yangın söndürme uçağı kiralamış, uçaklar yedi mürettebatıyla birlikte İsrail’den yola çıkmıştı. 1991 yılında havayolu taşımacılığı ve havacılık hizmetleri amacıyla kurulan ama 2019’da hava taşımacılığı faaliyetine son veren Chim-nir, İsrail hükümetinin de gerektiğinde yangın söndürme ve zirai ilaçlama hizmeti aldığı bir şirketti.

Yetkin, “Peki, bu şirketler bu bağlantıları nasıl bulmuştu? Ne kadar para harcamışlar ne kadar kazanmışlardı?” sorularına yanıt aradı.

“Bundan birkaç yıl önce İsrail dahil bölge ülkelerinin orman yangınlarını söndürmek için yardıma koşan Türkiye’den, İsrail’den zirai mücadelede de kullanılan küçük tip uçaklara ihtiyaç duyan, yer araç gereçlerini de misafirlere satın aldıran Türkiye’ye geldik” diye yazan Murat Yetkin’in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.