Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Ağustos 2021): Yangınlar kontrol altına alınıyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor, ülke genelinde mevsim normalleri civarında seyredecek.

Bugün İstanbul’da hava 31, Ankara’da 30, İzmir’de 34, Adana’da 36, Diyarbakır’da ise 38 derece. Orman yangınlarının devam ettiği Antalya’da sıcaklık 38, Muğla’da ise 37 derece olacak.

Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile iç kesimlerinde yer yer şiddetli yağış bekleniyor. Meteoroloji, ani sel, su baskını, yıldırım ve lokal dolu yağışına karşı uyarıyor.

Rüzgarın, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda, güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli olarak eseceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 22 bin 699 yeni vaka tespit edildi, 108 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 76 milyon 263 bin 367’ye çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 63 kuruş, avro kuru 10 lira 15 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.434 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın haftalık kapanışında gram altının satış fiyatı 482 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 69,31 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının temmuz ayı reel getiri oranlarını açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında çevrimiçi görüşme ile toplanacak.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek. 

Türkiye, 28 Temmuz’dan beri Akdeniz ve Ege’de ormanlık alanlarda çıkan yangınları konuşuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamalarına göre yangınlar şu anda bölgedeki yerleşim yerlerini tehdit etmiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yeniköy Termik Santrali’nin etrafında koridor açıldığını ve bu koridor sayesinde santralin güvenliğinin artırıldığını söyledi. Antalya’da yangın, 11. gününde kontrol altına alındı. Muğla’da devam eden orman yangınlarının kontrol altına alınması için çalışılıyor.

Muğla’daki orman yangınlarını söndürme çalışmaları sırasında yanan ağacın devrilmesi sonucu altında kalan iki kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. 

Orman yangınlarıyla ilgili sosyal medyada paylaşımda bulunan 60 kişi hakkında adli işlem başlatıldı. Antalya İl Jandarma Komutanlığı’nın açıklamasına göre, 17 web sitesi için de engelleme talep edildiği bildirildi. 

Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) 17 Temmuz 2021’de başlattığı ağaç kesimine direnen ve yaklaşık 30 ağaç kesildikten sonra kesimleri durdurmayı başaran, o günden beri de köylerinin yakınındaki Akbelen Ormanı’nda nöbet tutan Muğla-Milas’a bağlı İkizköy sakinleri, yeniden başlayan kesimleri durdurmaya çalışıyor. Ancak bu defa ağaçları kesen OGM değil. Akbelen Ormanı’nda ağaç kesenler, yangın söndürme gönüllüsü olduklarını, yangının termik santrale sıçramasını engellemek için ağaç kesmek üzere, Akbelen Ormanı’na, termik santral ve madenleri işleten firma tarafından getirildiklerini söylüyor. İkizköylüler’in tespitine göre, dün sabah Akbelen Ormanı’nda 60’tan fazla ağaç kesildi.

Ankara’da 18 yaşındaki Eda Nur Kaplan, 15. kattaki evlerinin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi. Kaplan, yaşamını yitirmeden önce, kendisine cinsel saldırıda bulunduğu iddia edilen iki kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Şüphelilerden biri serbest bırakılırken, diğeri aranıyor. Eda Nur Kaplan yaşamını yitirmeden önce annesine, “Anne küçük kızın bazı şeylere dayanamıyor artık. Kızını çok harcadılar” mesajını göndermişti. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Japonya’da düzenlenen 2020 Tokyo Olimpiyatları, dünkü kapanış töreni ile sona erdi. Tokyo’da 13 madalya kazanan Türkiye, böylelikle 1948 Londra Olimpiyat Oyunları’ndaki rekorunu da kırmış oldu. 

  • Son olarak dünya gündemine bakalım

Afganistan’da Taliban, ülkenin kuzeyindeki üç önemli bölgeyi kontrol altına aldı. Taliban, Kunduz, Sar-i Pul ve Talukan’ı ele geçirdi. 

Türkiye’de olduğu gibi Yunanistan’da da ormanlık alanda çıkan yangınlar devam ediyor. Zakinthos Adası’nda çıkan yangına müdahale etmek için çalışan yangın söndürme uçağı düştü. 

ABD’li komedyen ve oyuncu Trevor Moore, 41 yaşında, geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.