Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin latin kökenli olmayan beyaz nüfusunun toplam nüfusa oranı tarihte ilk kez yüzde 60’ın altına indi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Nüfus Sayımı Bürosu tarafından dün (12 Ağustos) yayımlanan 2020 yılı verilerine göre ülkedeki beyaz nüfusun tarihte ilk kez yüzde 60’ın altına düştüğü saptandı. 

ABD Nüfus Sayımı Bürosu, ülkedeki beyaz nüfusun 2010 yılından bu yana yüzde 8,6 azaldığını açıkladı. Büronun elindeki veriler, Latin kökenli olmayan beyazların şu anda ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 58’ini oluşturduğunu gösterdi. 2010 yılında bu oran yüzde 63,7 idi. ABD’de nüfus sayımının başladığı 1790 yılından beri ilk kez, Latin kökenli olmayan beyaz nüfus yüzde 60’ın altına düştü. 

Büro, son on yıl içinde, ülkenin azınlığı olarak adlandırılan grupların nüfusunda önemli bir büyüme olduğunu belirtti. Latin kökenlilerin nüfusu yüzde 23’ün, Asya kıtası kökenlilerin nüfusu yüzde 35’in ve siyahlrın nüfusu yüzde 5’in üzerinde arttı.  

Büronun Irk, Etnisite ve Sosyal Destek Bölümü Yöneticisi Nicholas Jones, “ABD nüfusu geçmişe göre, ırksal ve etnik olarak çok daha çeşitli” dedi. Jones’a göre ABD’de, çok ırklı olarak tanımlanan insan sayısında da keskin bir artış gözlemlemek mümkün.  

ABD Nüfus Sayımı Bürosu’nun dün açıkladığı verilere göre ülkedeki nüfus artışının neredeyse tamamı metropollerde görüldü. Büronun çeşitlilik endeksine göre ülkenin ırk ve etnisite açısından en çeşitli eyaletleri Havai, Kaliforniya, Nevada, Teksas, Maryland, Vaşington, New Jersey ve New York olarak öne çıktı.  

Büro ayrıca, ülkenin toplam nüfusunun son on yılda yüzde 7,4 arttığını ve bunun ABD tarihindeki en yavaş ikinci büyüme dönemi olduğunu gözlemledi. 2000 ile 2010 yılları arasında yaklaşık yüzde 10 oranınında toplam nüfus artışı yaşayan ABD’de, en yavaş büyüme dönemi Büyük Buhran’ın etkilerinin görüldüğü 1930’larda yaşanmıştı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.