Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan çocukların sayısında rekora ulaşıldı, Sırbistan’da üçüncü doz aşıya izin çıktı

Avustralya’nın Sidney şehrinde koronavirüs salgınının en ölümcül günü yaşandı. Melbourne şehrinde ise sokağa çıkma yasağı iki hafta daha uzatıldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan çocuk sayısında rekora ulaşıldı. İngiltere’de, 16-17 yaşındaki tüm çocukların 23 Ağustos’a kadar ilk doz koronavirüs aşısı olabileceği açıklandı. Sırbistan’da ise koronavirüs aşısının üçüncü dozuna izin verildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Avrupa Birliği’ni (AB) koronavirüs aşı tedarikine yönelik “neokolonyal (yeni-sömürgeci) bir yaklaşım” benimsemekle suçladı. “Aşı milliyetçiliği ve Avrupa’nın küresel sağlığa karşı neokolonyal yaklaşımı, dünyayı zengin, korunan ve yaşayan ile yoksul, korumasız ve ölme riski altında olanlar şeklinde ikiye bölüyor” diyen Brown Batılı liderleri, Afrika’nın aşı açığını ele almak için zirve toplamaya çağırdı.

Brown, zengin Batılı ulusların koronavirüs aşısı gibi salgın tedavileri üzerindeki hakimiyetlerinden feragat etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve İtalya Başbakanı Mario Draghi’ye çağrıda bulunan Brown, böyle bir zirvenin gelecek ay ABD’nin New York kentinde toplanacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ile aynı zamana denk getirilmesini önerdi.

Güney Afrika’daki bir fabrikada üretilen yaklaşık 10 milyon doz Johnson & Johnson aşısının, Afrika ülkelerine dağıtılmak yerine AB’ye ihraç edilmesinin şoke edici olduğunu belirten Brown, koronavirüs aşı tedarikine yönelik yeni-sömürgeci anlayışının yarattığı adaletsizliğin bitmesi için Batılı liderlere çeşitli önerilerde bulundu. Brown’a göre zengin ülkeler, Afrika ülkelerine 50 milyar sterlinlik mali destek sağlamalı, Afrika ülkelerinin kendi ilaçlarını üretmeleri için patentlerden feragat etmeli ve ellerindeki aşı stoklarını Afrika ülkelerine göndermeli.

Avustralya’da 16 yaşın üzerindekilerin yalnızca yüzde 26’sı aşılarını tamamladı

Avustralya‘nın en büyük şehri Sidney, bugün (16 Ağustos) salgının başlangıcından beri en yüksek ölüm vakasını kaydetti. Victoria eyaletinin başkenti ve en kalabalık şehri Melbourne’da ise sokağa çıkma yasağı iki hafta uzatıldı ve yasağın, gece saatlerini de kapsaması kararı alındı. 

Sekiz haftadır karantina altında olan Sidney, Avustralya’nın üçüncü koronavirüs salgını dalgasının merkez üssü konumunda. Yeni Güney Galler Başbakanı Gladys Berejiklian, Sidney’de son 24 saat içinde yedi kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini ve 478 yeni vaka görüldüğünü belirtti.

Salgının başından beri 966 kişinin öldüğü Avustralya’da 16 yaşın üzerindeki kişilerin yalnızca yüzde 26’sı aşılarını tamamladı.

ABD’de koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan çocukların sayısında büyük artış

ABD’de koronavirüs sebebiyle hastaneye kaldırılan çocukların sayısı geçen cumartesi (14 Ağustos) günü bin 900’ü aşarak rekor sayıya ulaştı. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’ndan alınan verilere göre Delta varyantı, son haftalarda hastaneye yatışların artmasına neden oldu. En son geçen cumartesi günü pediatrik hastaneye yatış sayısının bin 902’ye çıkmasıyla da bir rekor kırıldı.

Ülkede şu anda çocuklar, koronavirüs sebebiyle hastaneye kaldırılan nüfusun yaklaşık yüzde 2,5’ini oluşturuyor. 12 yaşın altındaki çocuklar aşı olamadığı için Delta varyantına karşı da savunmasız kalıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) verilere göre 18-29, 30-39 ve 40-49 yaşları arasındaki koronavirüs hastalarının hastaneye yatış oranlarında da bu hafta rekor seviyelere ulaşıldı.

İngiltere’de 26 bin 750, Rusya’da 21 bin 624 yeni vaka

İngiltere dün (15 Ağustos), 26 bin 750 yeni koronavirüs vakası ve 61 ölüm bildirirken Rusya‘da 21 bin 624 yeni koronavirüs vakası ve 816 ölüm kaydedildi. Rusya’da vakaların bin 954’ünün başkent Moskova’da görüldüğü ve salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısının 6 milyon 600 bin 836 olduğu belirtildi.

Salgının başlangıcından beri 170 bin 499 kişinin koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiği Rusya’da, cumartesi günü 819 ölüm ile bir rekor kırılmıştı.

Ülkede kaydedilen günlük koronavirüs ölümleri giderek artıyor. Yetkililer ise ölümlerin Delta varyantı ile yavaş aşılama oranından kaynaklandığını belirtiyor.

Sırbistan’da üçüncü doz aşıya izin verildi

Sırbistan Çalışma Bakanı Darija Kisic Tepavceviç dün (15 Ağustos) yaptığı açıklamada, Sırp sağlık yetkililerinin bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere, sağlık çalışanlarına ve en az altı ay önce aşılanmış kişilere üçüncü doz aşı için izin verdiğini duyurdu.

Ülkede şu an Çin’in Sinopharm aşısı, Pfizer/BioNtech, AstraZeneca/Oxford ve Rusya’nın Sputnik V aşısı kullanılıyor ancak Tepavceviç, üçüncü doz için hangi aşının kullanılacağını belirtmedi.

Sırbistan’da geçen hafta günde ortalama 900’den fazla vaka tespit edildi. 7 milyonluk nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasını aşılayan Sırbistan’da salgının başlangıcından bu yana 7 bin 167 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti ve 732 bin 44 vaka kaydedildi.

İngiltere’de 16-17 yaşındaki çocuklar aşı olabilecek

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, 16 ve 17 yaşlarındaki tüm vatandaşların koronavirüs aşısının ilk dozunu 23 Ağustos’a kadar olabileceğini açıkladı.

Javid dün yaptığı açıklamada, tarihin 23 Ağustos olarak belirlenmesinin sebebinin ise gençlerin okula dönmeden önce yüksek bağışıklık kazanmaları için gereken iki haftayı sağlayabilmek olduğunu söyledi.  

Küba’da oksijen tesisi için çalışmalar sürüyor

Küba Halk Sağlığı Bakanı Jose Angel Portal dün (15 Ağustos) yaptığı açıklamada, “koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısı 98’e ulaşarak rekor kırsa, vaka sayılarında artış görülse ve bazı eyalet sağlık hizmetleri çökme noktasına yaklaşsa bile ülkedeki oksijen tesisinin yeniden çalışması ve başarılı olması için çabaladığını” belirtti.

Portal, üst düzey bir komisyonun tesisin ne zaman devreye gireceğine karar verilmesinden önce oksijen eksikliğini gidermek için mümkün olan her şeyi yaptığına dikkat çekti.

Günlük vakaların ortalama 8 bin ile 9 bin arasında kaydedildiği, ölüm oranlarının vakaların yüzde 1’i kadar olduğu Küba’da geçen cumartesi (14 Ağustos) günü, 577 bin 668 vaka ve 4 bin 23 ölüm bildirilmişti.

Ülkede, çökmek üzere olan sağlık hizmetlerinden ağırlıklı olarak sağlık çalışanları sorumlu tutuluyor. Aynı zamanda hastanelerin malzeme eksikliğine ve ilaç kıtlığına dikkat çekiliyor. Kötü yönetim nedeniyle hükümet de eleştirilerin odağında bulunuyor.

Derleyen: Öykü İlayda Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.