Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’de 12-17 yaş aralığındakiler için Moderna aşısı onaylandı, Yeni Zelanda aylar sonra görülen bir vakanın ardından kapandı

İngiltere’de 12-17 yaş aralığındakiler için Moderna aşısı onaylandı. Yeni Zelanda aylar sonra görülen bir vakanın ardından yeniden kapanma kararı alırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Teksas eyaletinin maske karşıtı valisi Greg Abbott’un koronavirüs testi pozitif çıktı. Fransa’da haziran ayından beri ilk kez bir günde 100’den fazla ölüm bildirildi. Avustralya merkezli havayolu şirketi Qantas, tüm çalışanlara aşı olma zorunluluğu getirdi. Ekvador’da bağışıklık sistemi zayıf kişilere üç doz aşı yapılması kararı alındı. Medyascope, dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini sizin için derledi.

İngiltere’de 12-17 yaş grubuna Moderna aşısına onay verdi

Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), dün (17 Ağustos) Moderna aşısının 12-17 yaş aralığındakiler için güvenli ve etkili olduğunu onayladı. MHRA onayının ardından, Aşılama ve Bağışıklık Ortak Komitesi’nin (JCVI) de bu yaş grubuna Moderna aşısının yapılması kararını vermesi bekleniyor. JCVI, 4 Ağustos’ta 16 yaşındakilere Pfizer aşısının yapılmasına dair bir karar vermişti. Çocuklar, koronavirüsü genelde hiç semptom olmadan veya hafif belirtilerle atlatsa da hastalığı yayabiliyor ve bazı çocukların ciddi hastalık riski bulunuyor.

Teksas’ta maske ve aşı zorunluluğuna karşı çıkan Vali Greg Abbott’un koronavirüs testi pozitif çıktı

Zorunlu maske kullanımı ve aşıya karşı çıkan Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott’un koronavirüs testi pozitif çıktı. Abbott’un iki doz aşı olduğu, hiçbir belirti göstermediği ve kendini izole ettiği belirtildi. Sözcü Mark Miner, “Vali Abbott, eyalet yönetiminin sorunsuz ve etkili biçimde yönetildiğinden emin olmak için personeli, daire başkanları ve devlet yetkilileriyle sürekli temas halinde” dedi.

Vali Abbott, daha önce Teksas’ta, okulların da aralarında bulunduğu kamu binalarında maske zorunluluğu getirilmesini yasaklamış, karar eyalet yüksek mahkemesi tarafından desteklenmişti. Abbott, ayrıca koronavirüs testi olmadan saatler önce, katılımcıların çoğunluğunun maske takmadığı kalabalık bir etkinlikte çekildiği fotoğrafı Twitter’da paylaşmıştı.

Yeni Zelanda’da aylar sonra görülen ilk vaka nedeniyle kapanmaya gitti

Yeni Zelanda’nın en büyük şehri Auckland’da Delta varyantı olduğu düşünülen şüpheli bir vakanın tespit edilmesinin ardından, Başbakan Jacinda Ardern, salı günü (17 Ağusos) ülke genelinde üç günlük kapanma ilan etti. Ülke genelinde 4. seviye kapanma uygulanırken, Auckland şehrinde bu süre yedi gün olacak. Kararın ardından, bugün (18 Ağustos) vaka sayısı 10’a çıktı. İlerleyen günlerde bu sayının artması bekleniyor. Ekonomi Bakanı Grant Robertson, kapanmanın devam etmesi durumunda, cuma gününden itibaren halka para yardımı yapılacağını açıkladı.

Başbakan Jacinda Ardern, sıkı sınır kontrolleri ve kapanma tedbirlerinin sonucunda ülke genelinde salgını kontrol altında tuttuğu için uluslararası kamuoyunda övgüler almıştı. Yeni Zelanda’da salgının başlangıcından bugüne kadar sadece 2 bin 500 vaka görülürken, 26 kişi hayatını kaybetti. Ancak aşı tedarikinde yaşanan sorunlar eleştirilere neden oluyor. 5 milyon nüfuslu ülkede, şu ana kadar nüfusun sadece yüzde 21’i tam aşılandı.

Fransa’da bir günde 100’den fazla ölüm

Fransa’da, salı günü (17 Ağustos) koronavirüs nedeniyle 111 kişi yaşamını yitirdi. Böylece, ülkede 1 Haziran’dan bu yana ilk kez, bir günde 100’den fazla can kaybı yaşandı. Son açıklanan verilere göre, ülke genelinde bin 953 koronavirüs hastası yoğun bakımda tutuluyor. Fransa’da salgının başlangıcından bu yana 112 bin 844 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Avustralya’nın Qantas havayolu şirketi çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi

Avustralya merkezli havayolu şirketi Qantas, çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi. Şirket, kabin ekibi ve havalimanı personeli gibi ön saflarda çalışanların 15 Kasım’a kadar, diğer çalışanların ise 31 Mart 2022’ye kadar aşılarını tamamlamasını istedi. Açıklamada, sadece belirli sağlık sorunları nedeniyle aşı olamayacak olan çalışanların bu karardan muaf olacağı belirtildi. Şirket ayrıca, karardan önce tüm çalışanları kapsayan bir anket yapıldığını, personelin yüzde 75’inin aşı zorunluluğu getirilmesi gerektiğini düşündüğünü, sadece yüzde 4’lük bir kesimin aşı olmak istemediğini açıkladı. Qantas Genel Müdürü Alan Joyce“Bir kabin görevlisi, aynı gün içinde birkaç şehre yolculuk edebilir ve binlerce insanla temas edebilir” dedi. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise şirketin çalışanlara danıştığını hatırlatarak, kararın “akla yatkın” olduğunu belirtti.

Ekvador’da bağışıklık sistemi zayıf kişilere üç doz koronavirüs aşısı yapılacak

Ekvador Sağlık Bakanı Ximena Garzon, bağışıklığı zayıf kişilere üç doz koronavirüs aşısı yapılacağını ve nüfusun kalanının üçüncü doz ihtiyacına dair testler yapılacağını açıkladı. Üçüncü dozun, ikinciden üç ay sonra uygulanması planlanıyor. Güney Amerika ülkesi Ekvador’da PfizerAstra Zeneca ve Sinovac aşıları yapılıyor. 17 milyon nüfuslu ülkede 4,8 milyon kişiye iki doz, 10 milyon kişiye de bir doz aşı yapıldı.

Derleyen: Oğuz Solak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.