Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope 6 yaşında

Türkiye’nin sivil, bağımsız, özgür ve çoğulcu bir basın ortamına ihtiyacı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, başta Twitter ve onun video yayın platformu Periscope-Scope olmak üzere, YouTube ve Facebook da dahil sosyal medya imkanlarını ve dijital teknolojileri kullanarak 20 Ağustos 2015’te yayın hayatına başlayan Medyascope, altı yaşına bastı. Gazeteci Ruşen Çakır’ın öncülüğünde, “Çünkü özgür” sloganı ile kurulan Medyascope, ürettiği video ağırlıklı özgün içerikleri ile Türkiye’nin öncü haber-yorum-analiz platformuna dönüştü. 

Medyascope bu altı yılda Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) “Özgür Medya Öncüsü Ödülü”ne (2016), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ile TV5-Monde tarafından verilen “Basın Özgürlüğü Ödülü”ne (2017), Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi tarafından verilen “Vefik Kitapçıgil Kamu Hizmeti Ödülü”ne (2017) layık görüldü. Dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times da Eylül 2019’da yayınladığı, “Ortadoğu’da umut vaat eden, sektöründe bir kırılma yaratan ve bölgedeki olanaksızlıklara rağmen başarılı olan şirketler”e yer verdiği “FT Future 25: Middle East” listesine, Türkiye’den tek medya kuruluşu olarak Medyascope’u aldı.

Medyascope’ta halen dört yönetici-hissedar dışında, 42’si kadrolu, 14’ü telifli 56 gazeteci çalışıyor. Biri düzeltmen, biri çevirmen, üçü yayınlarımızı deşifre eden beş arkadaşımız telif ücreti ile düzenli katkıda bulunuyor. Üç idari personel çalışmalarımıza yardımcı oluyor. 26’sı telifli 19’u gönüllü 45 programcı ile üç sponsor programcı da Medyascope’a düzenli katkıda bulunuyor. Sponsorlarımızı ve gönüllü programcılarımızı saymazsak Medyascope 90 kişi ile ücret-telif ilişkisi olan bir şirket, herkesi sayarsak 116 kişilik bir medya topluluğu. Medyascope’un YouTube’da 262 bin abonesi, Twitter’da 248 bin, Facebook’ta 61 bin takipçisi var.

Medyascope 2016 yılından bu yana büyük ölçüde yurtdışından sağladığı fonlar ile giderlerini karşılıyor, çalışanlarının ücretini ödüyor, gazetecilik faaliyetleri için gereken harcamaları yapıyor. Fon sağladığımız kuruluşlar şunlar:
Açık Toplum Vakfı (Uluslararası)
Internews (Uluslararası)
Chrest Vakfı (ABD)
Heinrich Böll Vakfı (Almanya)
Fransa Dışişleri Bakanlığı Hibe Programı
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Hibe Programı
Norveç Dışişleri Bakanlığı Hibe Programı
Hollanda Dışişleri Bakanlığı Hibe Programı (MATRA)
Avrupa Demokrasi Vakfı (Avrupa Birliği)
CRD-Civil Rights Defenders (İsveç)
Sida-İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı

Künyemizde belirttiğimiz gibi halen Chrest Vakfı, Heinrich Böll Vakfı, Avrupa Demokrasi Vakfı ve İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı Sida’nın fon desteği devam ediyor. Bunların dışında Patreon üzerinden 1137, YouTube üzerinden 1199 gerçek kişi, Medyascope’a düzenli maddi katkıda bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.