Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti’de depremzedeler, hayatlarını sürdürebilmek için enkazdan topladıkları metal parçalarını satıyor

Haiti’de 14 Ağustos’ta meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki yıkıcı deprem, ülkedeki on binlerce yerleşim yerini yerle bir ederken iki binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. En az yarım milyon çocuğu etkileyen depremden kurtulanlar, hayatta kalmak ve geçimlerini sağlayabilmek için enkazdan topladıkları metal parçalarını satmaya başladı.

Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin 7 Temmuz’da suikasta uğramasından yaklaşık bir ay sonra meydana gelen deprem, çetelerin kol gezdiği, açlığın arttığı ve sağlık hizmetlerinin koronavirüs sebebiyle halihazırda çökmüş olduğu Haiti’de siyasi ve ekonomik kargaşayı derinleştirdi. Bu ekonomik atmosfer, depremden kurtulanları, hayatta kalmak ve geçimlerini sağlayabilmek için enkaz altında hurda arayıp satmaya sürükledi.

“Babasızız ve evimiz çöktü, hayatta kalmaya çalışıyoruz”

9 ve 13 yaşlarındaki iki erkek kardeş Djedson ve Dawenson Hypolite, enkazdan çıkardıkları elektrik kablolarını satarak günde yaklaşık 5 dolar kazandıklarını söyledi. Djedson, “Babasızız ve evimiz çöktü. Bu yüzden bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyoruz” dedi.

Haiti’de depremden en ağır etkilenen şehirlerde ve kasabalarda molozları temizlemeye yönelik resmi çabalar var ancak çalışmalar çok ağır ilerliyor. Metal toplayıcıları ve geri dönüşüm işletmeleri, her enkaza ulaşım sağlayanamadığını belirtiyor. Bu nedenle depremden kurtulanlar hem enkazı daha kısa sürede temizleyebilmek hem de nakit para kazanıp geçimlerini devam ettirebilmek için yıkık binalar arasında hurda toplamaya başladı.

Şehir merkezindeki bir geri dönüşüm işletmesinin sahibi Holmes Germain, vatandaşlar tarafından işletmeye getirilen demir ve alüminyum miktarının, depremden bu yana yaklaşık üç kat arttığını belirtti. Geridönüşüm işini böyle bir kriz döneminde hem ekonomik bir fırsat hem de bir kamu hizmeti olarak gören Germain, “İnsanlar enkaz altındaki hurdaları bulup buraya getirmezse ve ben de satın almazsam bu şehri temizleyemeyiz” diye konuştu.

UNICEF: “Yarım milyondan fazla çocuk zor durumda”

Djedson ve Dawenson kardeşler, depremden etkilenen çocuklardan yalnızca ikisi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yarım milyondan fazla çocuğun depremden etkilendiğini bildirdi. Örneğin Haiti’nin güney yarımadasındaki dağlık bölgede yer alan Duchity kasabasının yakınlarında, yaklaşık yüz kişi tahta direkler ve çarşaflarla kurulmuş derme çatma çadırlarda yaşıyor.

Bu çadırlarda yaşayan beş çocuk annesi Evelya Michele, kısıtlı yiyecek ve su yüzünden çocuklarının hastalandığını ve ateş ile enfeksiyondan mustarip olduğunu söyledi. Michele, “Çocuklar çok savunmasız. Burada su bile olmadığı için onları temiz tutmak için yıkayamıyoruz bile” dedi.

Kaynak: Reuters

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.