Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Abu Dabi-Ankara arasında ikinci üst düzey temas: Erdoğan, BAE Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan ile telefonda görüştü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün (31 Ağustos), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı, görüşmede iki ülke lilişkileri ve bölgesel konuların ele aldığını açıkladı. Erdoğan, 19 Ağustos’ta da Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan ile Beştepe’de bir araya gelmişti.

İletişim Başkanlığı bugün yaptığı açıklamada, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BAE’nin fiili hükümdarı ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile telefonda görüştüğünü, görüşmede iki ülke ilişkilerinin ve bölgesel konuların ele alındığını aktardı.

BAE’nin devlet haber ajansı WAM görüşmede iki liderin, “iki ulus arasındaki ilişkileri, iki ülkenin ortak çıkarlarına ve halkına hizmet edecek şekilde güçlendirmeyi umduğunu belirttiğini” duyurdu.

Erdoğan, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı ile de görüşmüştü

Erdoğan, 19 Ağustos’ta da BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüşmüştü. İletişim Başkanlığı görüşmenin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgesel konuların değerlendirildiğini ve BAE’nin Türkiye’ye yönelik yatırımlarının ele alındığını açıklamıştı.

Görüşmenin ardından Sedat Peker’in iadesi gündem olmuştu

Erdoğan ile Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan görüştükten sonra BAE’de bulunan organize suç örgütü lideri Sedat Peker‘in Türkiye’ye iadesi yeniden gündem olmuştu. Peker, görüşmenin ardından Twitter hesabından şu paylaşımda bulunmuştu:

Ankara, BAE ile arasındaki gerilimi yumuşatmaya çalışıyor

Türkiye Libya’daki çatışma, Körfez’deki iç anlaşmazlıklar ve Doğu Akdeniz’deki uzlaşmazlık nedeniyle sorun yaşadığı BAE ile arasındaki gerilimi yumuşatmaya çalışıyor.

Ankara ve Abu Dabi yıllardır rakip ideolojik grupları destekliyordu. Türkiye, “Arap Baharı” ayaklanmalarında yer alan Müslüman Kardeşler başta olmak üzere İslamcı hareketleri desteklemiş, bu durum iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı. Ayrıca Türkiye geçen yıl, BAE’yi Libya ve Yemen’deki müdahaleler ile Ortadoğu’ya kaos getirmekle suçlamış, BAE ve bazı ülkeler ise Türkiye’nin askeri eylemlerini eleştirmişti. 

BAE-15 Temmuz darbe girişimi ilişkisi

Öte yandan Erdoğan’ın görüştüğü Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın danışmanı Muhammed Yusuf Dahlan, Türkiye tarafından 15 Temmuz darbe girişimi ile ilişkilendiriliyor.

Dahlan’ın Türkiye’de, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirmek”, “anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak”, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek”, “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” ve “uluslararası casusluk yapma” suçlarından kaydı bulunuyor. Dahlan, “Terörden Arananlar Listesi”nde kırmızı kategoride yer alıyor.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.