Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan krizinin ortasında dikkat çeken görüşme: Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı ile bir araya geldi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan krizinin dünya gündemine oturduğu günlerde dikkat çeken bir görüşmede bulundu. Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi. Görüşmeye dair henüz ayrıntılı bir açıklama yok ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görüşmeye dair Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

İletişim Başkanlığı görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgesel konuların değerlendirildiğini, BAE’nin Türkiye’ye yönelik yatırımlarının ele alındığını duyurdu.

BAE Devlet Başkanı Diplomasi Danışmanı Enver Gargaş ise görüşmeyi “tarihi” olarak nitelendirdi.

Türkiye, BAE ile arasındaki gerilimi yumuşatmaya çalışıyor

Türkiye’nin Arap Baharı sürecinde, BAE’nin gergin ilişkilere sahip olduğu Müslüman Kardeşler’i (İhvan) desteklemesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasına sebep olmuştu.

BAE, Türkiye ile Libya ve Doğu Akdeniz başlıklarında da uzlaşamıyor. Doğu Akdeniz konusunda Türkiye’nin uzlaşamadığı Yunanistan’ı destekleyen BAE, Libya’da da Türkiye’nin desteklediği güçlere karşı savaşan General Halife Hafter’i destekliyor. 

BAE-15 Temmuz darbe girişimi ilişkisi

Öte yandan, Erdoğan’ın görüştüğü Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın danışmanı Muhammed Yusuf Dahlan Türkiye devleti tarafından 15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkilendiriliyor.

Dahlan’ın Türkiye’de, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirmek”, “anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak”, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek”, “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” ve “uluslararası casusluk yapma” suçlarından kaydı bulunuyor. Muhammed Dahlan, Terörden Arananlar Listesi’nde kırmızı kategoride bulunuyor.

Afganistan’dan Devlet Başkanı Eşref Gani, BAE’de ortaya çıktı 

Nahyan’ın Ankara’da olduğu saatlerde, ülkesini terk eden Devlet Başkanı Eşref Gani BAE’de ortaya çıktı. Gani’nin nerede olduğu merak konusuydu.

Eşref Gani ilk açıklamasında, “Kan dökülmesini önlemek için Afganistan’dan ayrılmaya karar verdim” dedi. BAE yönetimi de “Gani’yi ve ailesini insani nedenlerle kabul ettik” açıklamasında bulundu.

Taliban’ın ilerleyişinin ilk adımları Katar’ın başkentinde atılmıştı

Körfez ülkeleri, Afganistan krizinde önemli ve etkili bir rol oynuyor. Kabil’in düşmesine sebep olan Taliban ilerleyişinin ilk adımları Katar’ın başkenti Doha’da atılmıştı. ABD ve Taliban yönetimi, ABD askerlerinin çekilme takvimi konusunda uzlaşmıştı.

Katar Dışişleri Bakanı, Kabil ele geçirilmeden önce Taliban liderleri ile konuştu 

Kabil, 15 Ağustos’ta Taliban’ın eline geçti. Bir gün önce ise Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani, Taliban liderlerinden Molla Abdulgani Birader ile görüşmüştü. El Thani, görüşmeden sonra “Taliban’dan saldırılarını durdurmalarını istedik” diye konuşmuştu.

Afganistan’da insani kriz devam ediyor

Afganistan’ın başkenti Kabil’de hâlâ kaos hâkim. İktidar devri henüz gerçekleşmedi, eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Taliban ile pazarlıkları sürdürüyor. Fakat ülkede çözülmesi gereken temel konu insani kriz. Binlerce kişi, Kabil Havalimanı’nda tahliye için bekliyor.

Ayrıca başta Türkiye olmak üzere, çok sayıda ülke yeni bir mülteci akınıyla karşı karşıya kalmaktan endişe duyuyor. Kabil Havaalanı halen ABD’nin kontrolünde. Tahliyeler devam ederken Uganda, Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya, Afgan mültecileri geçici olarak kabul edeceklerini duyurdu, talebin ABD’den geldiği açıklandı.

ABD’den dün (18 Ağustos) gelen açıklamalarda, Türkiye ile mülteciler konusunda görüşülmediği ve pazarlık yapılmadığı belirtildi.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.