Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Chris Medland: Ekol virajlar, Verstappen’nin hayranları ve daha niceleri – Hollanda Grand Prix’si öncesi 5 büyüleyici hikaye

Hollanda Grand Prix’si öncesinde, Formula 1 resmi sitesinde yayımlanan Chris Medland’ın “Old school thrills, Verstappen’s crowd and more – 5 fascinating storylines ahead of the Dutch Grand Prix/Ekol virajlar, Verstappen’nin hayranları ve daha niceleri – Hollanda GP öncesi 5 büyüleyici hikaye” yazısını Kıvanç Nohutçu sizin için çevirdi.

Ekol virajlar, Verstappen’nin hayranları ve daha niceleri – Hollanda Grand Prix’si öncesi 5 büyüleyici hikaye

İkonik bir pist olan Spa-Francorchamps’dan takvimde uzun bir süredir bulunmayan ve yeniden eklenen bir piste geçiş zamanı. İşte Zandvoort’taki bir sonraki turda bu hafta sonu manşetlere çıkacağını düşündüğümüz konulardan birkaçı…

1) Ekol pist geri dönüyor

Formula 1 her ne kadar yeni bölge ve pazarlarda genişlemeye çalışsa da son yıllarda geleneksel yarışları korumak ve sporu geniş hayran kitlelerine ulaştırmak için bir baskı ile karşı karşıya. Ve Hollanda Grand Prix’sinde olan tam olarak bu.

36 yıl yokluktan sonra, Zandvoort pisti takvime geri döndü ve Grand Prix’ye bir kez daha ev sahipliği yapmaya hazır ancak F1’e son ziyaretine göre durum biraz farklı. Mevcut nesil arabaları idare edebilecek bir pist yaratmaya yardımcı olmak ve yarışın yakın geçmesi için pist modernize edildi, belirli köşelere viraj yüksekliği eklendi – son köşe dahil –

Dar ve çakıl tuzaklı yol olan Zandvoort, sürücülerin gençlik kariyerlerinden alışık oldukları bir pist ve bu pist F1 araçları ile onlara bir test olacak.

2) Verstappen hayranlarıyla dolu kalabalık ve elektrikli bir atmosfer

Son yıllarda Max Verstappen hayranlarının oldukça iyi seyahat ettiği ortaya çıktı. Red Bull sürücüsü rekabetçi bir koltuğa oturduğundan beri, neredeyse her yarışta binlerce turuncu giysili taraftar oldu. 

Spa-Francorchamps Hollanda’ya yakın olduğu için her zaman Verstappen’nin hayranları için önemli bir pist oldu ancak şimdi Hollanda tekrar kendi yarışına sahip ve tribünlerin büyük bir portakal ağacı gibi duracağı kesin. 

Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle sayılar biraz sınırlı olsa da geniş çaplı kalabalık tribünlerde olacak, Verstappen’in Avrupa genelinde aldığı desteğe bakılırsa, hafta sonu boyunca Hollandalı için çok fazla gürültü yapacaklar ve atmosfer de elektrikli olacaktır.

3) George Russell’ın çarpıcı formu

Bu sezonun şimdiye kadarki bölümünde George Russell’dan oldukça özel bazı eleme performansları gördük. Düzenli olarak 3. elemeye ulaştı ve kendini puan kazanabilecek bir konuma getirdi ama Macaristan Grand Prix’sine kadar yarışları puan kazanabilecek konumda bitiremedi. Sekzinci bitirdiği Macaristan Grand Prix’si Russel için oldukça duygusaldı.

Ama bu cumartesi günü Spa’da yaptığı tur zamanının yanında hiçbir şeydi. Islak zeminde ön sırada yer alarak tüm spor camiasını şaşkına uğrattı ve ilk pole pozisyonuna çok yaklaştı.

Ne yazık ki, zorlu hava koşulları yüzünden Russell’ın yarışta neler yapabileceğini göremedik. Ama Williams sürücüsü, ıslak zeminde ön pozisyonlarda kalabileceğinden emindi. Muhtemelen gecenin sonunda podyumda olmayı hayal ediyordu. Yarış tahmin ettiği gibi gerçekleşmese de düşlediği podyuma ulaşmıştı.

Yeni bir mekana giderken, Zandvoort’ta sıralamanın nasıl göründüğünü göreceğiz, Russell rekabetçi olmayan bir araba aldı ve geçen hafta sonu onu ön sıraya koydu, bu nedenle Hollanda’ya güvenle gelecek. Spa’daki performansına yakın bir performans sergilerse, onu izlemek heyecan verici olacak.

Belçika GP’de kariyerindeki ilk podyumunu kutlayan George Russell’ın yarış hafta sonu:

4) Sürücü Pazarı

Bir hafta önce Mercedes ve Red Bull’un 2021 kadrolarının onaylanmasını bekliyorduk. Toto Wolf’un açıklamalarından yola çıkarak yaz arasında Lewis Hamilton’nın takım arkadaşı için karar vermesi öngörülüyordu.

Geçen cuma Perez’in Red Bull’da kaldığı onaylandı ve Red Bull Mercedes’in hakimiyetini sona erdirmekle tehdit eden takımda devamlılığı sağladı. Perez pazar günkü yarış öncesi kazasıyla iyi bir kutlama yapamadı. Cumartesi günü tüm manşetler Russel’ın üzerindeyken Valteri Bottas’ta grid cezası nedeniyle 13. sıradan başlamak zorunda kaldı ve hafta sonunu pek iyi geçirmedi.

Russell’ın sıralama turlarından sonra; Wolff, genç Britanyalı ve deneyimli Fin arasındaki kararını çoktan verdiği görülüyor, ancak bunu ne zaman açıklayacağını henüz karar vermedi. Eğer bu doğruysa, her an Russell ve Mercedes birlikteliğini duyabiliriz.

5) Spa’dan yarış sonucu ve öğrettikleri

Pazar, Formula 1’le ilgili olan herkes için son derece sinir bozucu bir gündü çünkü hava tüm öğleden sonra güvensiz koşullara neden oldu ve yeşil bayrağı engelledi.

Yarışın sürdürülmesi için tüm girişimlerde bulunuldu. Yağıştaki ara ile görme koşulları biraz düzeldi, ancak pist üzerinde çalışmaya devam edilirken -yarış askıya alındıktan sonra saati başlatmak için- yağmur bir kez daha yoğunlaştı ve devam etmek kesinlikle güvenli değildi. 

Sportif kurallara göre, sürücülere yarım puan sağlayabilecek bir yarış olarak sayılması için en az iki tur (güvenlik aracının arkasında olsa bile) tamamlanması gerekiyor ve Belçika’da olan da buydu. Tüm sürücüler, güvenlik ve yarışma girişimleriyle ilgili doğru kararların alındığı konusunda hemfikirdi ancak sonucun nasıl elde edilmesi gerektiği ve puanların en iyi sonuç olup olmadığı konusunda farklı görüşler vardı.

Bu tür olağanüstü olayların olduğu bir yarış hafta sonunda, pek çok şey öğrenilebilir ve sayısız fikir dile getirilebilir, bu nedenle padok perşembe günü Zandvoort’ta yeniden toplandığında ana konunun bu olacağı kesin.

FIA Başkanı Jean Todt, Spa’daki tüm konulara bakılacağını duyurdu. Todt, “FIA, Formula 1 ve takımlarla birlikte, gelecek için nelerin öğrenilebileceğini ve geliştirilebileceğini görmek için düzenlemeleri dikkatle gözden geçirecek. Puan tahsisi konusu da dahil olmak üzere bulgular, 5 Ekim’de yapılacak bir sonraki F1 Komisyonu toplantısının gündemine eklenecek” dedi.

Yazan: Chris Medland

Çeviren: Kıvanç Nohutçu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.