Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgının gölgesinde yüz yüze eğitim başladı: “Endişeliyiz ama uzaktan eğitimle öğrenim sağlanamıyor”

Türkiye’de koronavirüs salgını nedeniyle kapalı olan okullar bugün (6 Eylül) yeniden haftada beş gün yüz yüze eğitime başladı. Türkiye genelinde 18 milyon öğrenci ve bir milyonu aşkın öğretmen yüz yüze eğitime koronavirüs tedbirleri altında katılacak. Okulların açılmasıyla birlikte gerekli koronavirüs önlemleri alınarak kantin, yemekhane ve pansiyonların da açılacağını belirten Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), henüz aşısını tamamlamayan öğretmen ve okul personelinden ise haftada iki kez PCR testi isteneceğini belirtti.

İstanbul Medyascope ekibinden Ali Macit ve Sema Kızılarslan ve Ankara Medyascope’tan Meryem Zelal Direkçi, yeni öğretim döneminin ilk gününde veli ve öğrenciler ile konuştu. İstanbul’da öğrenci velileri, “Endişeliyiz, sınıflar kalabalık” derken, Ankara’da da veliler benzer bir şekilde tedirgin olduklarını söyledi. Her iki şehirde de öğrenciler, okulların açılmasından dolayı heyecanlı olduklarını belirtti.

Ankara

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Ziraat Mühendisleri Ortaokulu’nda Medyascope’a konuşan öğrenci velisi Güzin Özdemir, okulların bir buçuk yıl aradan sonra açılmasından heyecanlı olduklarını ancak hâlâ aşılanmamış kişilerin olması nedeniyle korktuklarını da söyledi. Özdemir, “Heyecanlıyız ancak tabii korkularımız da var. İki doz aşımızı olduk ancak aşı olmayan velilerin olduğunu da biliyoruz. Bu durum biraz endişelendiriyor bizi. Ancak çocukların hem eğitimleri hem sosyalleşmeleri açısından okula gelmelerinin çok yararlı olduğunun farkındayız. Bu nedenle çocuklarımızı okula göndereceğiz. Herhangi bir olumsuz durumda ise tedbirimizi alacağız” dedi.

İstanbul

İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Beşiktaş İlkokulu’nun ilk gününde koronavirüs salgını nedeniyle tören yapılmadı ve İstiklal Marşı okunmadı. Birçok veli, çocuklarını taksiyle okula getirdi. Öğrenci yoğunluğu kadar veli yoğunluğu da dikkat çekti. İlkokul öğrencileri yüz yüze eğitimin başlamasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Öğretmen ve sınıf arkadaşlarını özlediklerini anlatan öğrenciler, okulların tekrar kapanmasını istemediklerini de ekledi. Beşiktaş İlkokulu’nda sınıf mevcutları 25-30 arasında belirlendi. Veliler, bu kadar öğrencinin aynı sınıfta eğitim almasından dolayı endişeli olduklarını söyledi.

Okullar bir buçuk yıl aradan sonra bugün (6 Eylül) haftada beş gün yüz yüze eğitime başladı. Yüz yüze eğitime başlanmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarda uyulması gereken tedbirleri dün (5 Eylül) açıklamıştı. Yüz yüze eğitimin devamlılığını sağlayabilmek için “Koronavirüs salgınında okullarda alınması gereken önlemler rehberi” yayımlayan MEB, aşılarını tamamlamayan öğretmen ve okul personelinden haftada iki kez PCR testi isteyecek. Ayrıca tüm okullarda yeterli sayıda maske MEB tarafından temin edilecek ve ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının günlük olarak boşaltılmasının sağlanacak. Diğer yandan okullardaki rutin temizlikler artırılacak. 

Okullarda ders saatlerinde bir azalma olmayacağını duyuran MEB, ders süreleri, sınıf boyutları ve öğrenci sayısı da dikkate alınarak derslerin 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlandığını açıkladı. 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer imzasıyla gönderilen “Okullarda Koronavirüs Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar Rehberi” adlı yazıya göre, bir sınıfta öğrencilerinden birine koronavirüs pozitif tanısı konulması durumunda öğrenci ve öğretmenlerinin izlemeye alınacağı ve okula devam edecekleri belirtildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.