Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: G20 sağlık bakanları toplantısında yoksul ülkelere aşı dağıtımının hızlandırılması sözü verildi, Vietnam’da bir kişi salgın kurallarını ihlal ettiği için beş yıl hapis cezası aldı

Vietnam’da bir kişi salgın kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle beş yıl hapse mahkûm edildi. Yeni Zelanda’da koronavirüs tedbirlerinde değişikliğe gidiliyor. Avustralya Başbakanı Scott Morrison’a Yeni Güney Galler eyaletine gidebilmesi için özel izin verildi. G20 ülkelerinin sağlık bakanları İtalya’da toplandı, zirvede tüm ülkelerin aşıya ulaşması gerekliliğinin altı çizildi. Danimarka hükümeti, ulusal bir koronavirüs aşı üretim tesisi kurmak için daha önce açıkladığı kamu ihale planlarını iptal ettiğini duyurdu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Vietnam’da bir kişi, koronavirüs salgını kurallarını ihlal ettiği için beş yıl hapse mahkûm edildi

Vietnam’daki bir mahkeme, bir kişiyi karantina kurallarını ihlal ettiği ve virüsü başkalarına yaydığı için beş yıl hapis cevasına çarptırdı. Devlete bağlı Vietnam Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, Le Van Tri (28), pazartesi (6 Eylül) günü güneydeki Ca Mau eyaletinde görülen duruşmada “tehlikeli bulaşıcı hastalıkları yaymaktan” suçlu bulundu.

Vietnam, test sayısı, temas takibi, seyahat kısıtlamaları ve katı karantina kuralları sayesinde koronavirüsün yayılımının önüne geçmeyi başarmıştı. Ancak ülkede nisan ayının sonundan itibaren vaka sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.

Yeni Zelanda salgında zirveyi görmesinin ardından kısıtlamaları gevşetiyor

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkenin en kalabalık şehri Auckland dışındaki bölgelerin salı (7 Eylül) gece yarısından itibaren koronavirüs tedbirlerinde ikinci seviyeye geçeceğini belirtti. 17 Ağustos’ta ülkede bir kişide Delta varyantının tespit edilmesinin ardından ülke çapında ani bir kapanmaya gidilmişti. Kapanma için birden dörde kadar seviyeler belirlenmiş ve tüm ülke iki hafta boyunca dördüncü seviyede kalmıştı. Auckland, önümüzdeki hafta salı (14 Eylül) gece yarısına kadar dördüncü seviyede kalacak ancak 21 Eylül’de mevcut tedbirler revize edilebilecek.

Morrison’un gezisi eleştirilerin odağında

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkede uygulanan kısıtlamalardan ve seyahat kurallarından muaf tutuldu ve hafta sonu ailesini görmek için Sidney’e gitti. Morrison, ülkenin en yüksek sağlık otoritesinden (ACT Health) muafiyet aldıktan sonra pazartesi (6 Eylül) günü başkent Canberra’ya döndü.

ACT Health, ülkedeki vaka sayılarının artması ile birlikte Avustralyalılar’a Yeni Güney Galler eyaletine seyahat etmemelerini tavsiye ediyordu. Bölgeye seyahat edip dönen sakinlerin ise iki hafta boyunca karantinada kalmaları isteniyordu.

ACT Health Baş Sağlık Görevlisi Kerryn Coleman, Morrison’a bir muafiyet verdiklerini belirtti. Coleman, Morrison’un sık sık test olacağını ve hareketinin de kısıtlamaya tabi olacağını söyledi.

Morrison, ACT Health’ten muafiyet alan ilk kişi değil. Mali İşler Sorumlusu Josh Frydenberg’e de hazırlanan bütçeyi mayıs ayında teslim etmesi için bir muafiyet tanınmıştı.

“Aşıya ulaşmadaki eşitsizlik seviyesi çok yüksek ve sürdürülebilir değil”

G20 ülkelerinin sağlık bakanları dün (6 Eylül) İtalya’da bir araya geldi. Zirve sonrası bakanlar, yoksul ülkelerde yaşayan insanların koronavirüse karşı aşılanmasına yardımcı olmak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti. Ancak açıklamada yeni sayısal veya finansal taahhütlerden de kaçınıldı.

G20 dönem başkanlığını yürüten İtalya, toplantıda yoksul ülkelere desteği artırmak ve onlara daha fazla aşı göndermek için siyasi bir anlaşmaya varıldığını söyledi. İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza gazetecilere verdiği demeçte, “Aşıya ulaşmadaki eşitsizlik seviyesi çok yüksek ve sürdürülebilir değil. Dünyanın bir kısmını aşısız bırakırsak, hepimize zarar verecek yeni varyantların önüne de geçmek mümkün olmayacak. Mesajımız çok net: Aşılamada hiç kimse geride bırakılmamalıdır” dedi.

Danimarka, ulusal koronavirüs aşı üretim tesisi kurmak için daha önce açıkladığı kamu ihale planını iptal etti

Danimarka hükümeti, ulusal bir koronavirüs aşı üretim tesisi kurmak için daha önce açıkladığı kamu ihale planını iptal ettiğini duyurdu. Başbakan Mette Frederiksen nisan ayında Danimarka’nın 2022 yılına kadar mRNA aşıları üretmeyi hedeflediğini ve birkaç hafta içinde bir ihale sürecinin başlatılacağını duyurmuştu.

Sanayi, Ticaret ve Mali İşler Bakanlığı’nın açıklamasında, bir ihale başlatmak için gerekli pazar araştırmasının nisan ayından beri sürdüğü belirtildi. Bakanlık, “Genel değerlendirme, Danimarka’da gelecekteki aşı üretimini desteklemenin en iyi yolunun Bavyera Nordic’in aşısının gelişimini desteklemek olduğudur” dedi.

Hükümet geçen ay Danimarkalı ilaç şirketi Bavarian Nordic’i (BAVA.CO) ikinci faz denemesine giden koronavirüs aşı adayını geliştirmek için 800 milyon Danimarka Kronu ile destekleyeceğini duyurmuştu.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.