Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kıbrıs Eğitim Bakanlığı, Atatürk’ten “muhteşem kahraman” olarak bahsedilen kitabı toplatma kararı aldı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Eğitim Bakanlığı, “Oxford Discover Futures 3, Workbook” isimli kitabı öğrencilere dağıtmadan önce, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kahramanlığından bahseden sayfanın yırtılmasını istedi. GKRY’de yaşanan bu olaya Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sert tepki gösterdi.

Güney Kıbrıs Eğitim Bakanlığı, Oxford Yayınları’nın hazırladığı ve ortaokullardaki İngilizce derslerinde okutulan bir ders kitabının öğrencilere dağıtılmasından önce, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsedilen sayfanın yırtılması yönünde talimat verdi. Söz konusu 36’ncı sayfada, Atatürk hakkında “Türkiye’nin En Büyük Kahramanı” olarak söz ediliyor. Aynı sayfada Atatürk’ün yanı sıra Frida Kahlo ve Diego Rivera’dan da “sanat dünyasının kahramanları” olarak bahsediliyor.

Bahsi geçen kitabın 36’ncı sayfası.

Bakanlık, azınlıklara karşı işlenen suçları gerekçe göstererek kitabın bu sayfasını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve kitapları geri çekeceğini belirtti. Bakanlıktan ayrıca, “İngilizce ders kitabından bu tür konuları kapsamasını ya da eleştirel düşünceyi teşvik etmesini beklemiyoruz” açıklaması yapıldı.

“Tarihi suçları süslemeye yönelik girişimlerden asla taviz vermeyeceklerini” belirten bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Atatürk, ülkemizin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa ve diğer ülkeler tarafından açıkça bir şekilde kınanan Ermeni Soykırımı gibi insanlığa karşı suçlarla doğrudan bağlantılıdır.”  

Rum Eğitim Bakanlığı’ndan izahat talep edildi

Rum Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (OELMEK) Başkanı Kostas Hacisavvas, Sigmalive vasıtasıyla eğitim bakanından izahat istedi. Önümüzdeki günlerde eğitim bakanı ile bir görüşme yapacağını belirten Hacisavvas, “İlgili kararı gündeme getiren sebepler hakkında izahat isteyeceğiz. Meslektaşlarıma, genelgeyle ilgili soruları ileteceğime dair söz verdim” dedi.

Dışişleri: “GKRY’nin bu çağdışı ve düşmanca tutumunu kınıyoruz”

Dışişleri Bakanlığı, kitaptan Atatürk ile ilgili sayfanın yırtılması talimatını şiddetle kınadı.

Açıklama şöyle:

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından, okullarda okutulan bir ders kitabından, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anlatıldığı sayfanın yırtılması yönünde verilen talimat, Rum Yönetiminin ülkemize ve KKTC’ye karşı çarpık zihniyetinin ulaştığı radikal düzeyi ortaya koymaktadır.

GKRY’nin bu çağdışı, düşmanca ve kabul edilmez tutumunu şiddetle kınıyoruz.

Kıbrıs meselesini yıllardır çözümsüzlüğe mahkûm eden GKRY’nin bu son eylemi, Ada’da Kıbrıs Türkleri ile sadece iktidarı ve refahı paylaşmaya değil, birlikte yaşamaya dahi tahammüllerinin olmadığını göstermektedir.”

Ömer Çelik: “Bu düşmanca tutum, Atatürk’ün temsil ettiği ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ yaklaşıma karşı bir yaklaşımdır”

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de yaşananlara sert tepki gösterdi. Çelik sosyal medya hesabından “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’e ve Atatürk nezdinde Türk milletine yapılan bu saygısızlığı kınıyoruz. Bu düşmanca tutum, Atatürk’ün temsil ettiği ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ yaklaşımına karşı çağdışı bir yaklaşımdır” mesajını paylaştı.

Çelik, Yunanistan lideri Venizelos’un 1934 yılında Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiğini vurgulayarak, “Yunan ve Rum liderlere bu tarihi mirası hatırlatıyor ve yüzleşmeye davet ediyoruz” dedi.

Ersin Tatar: “Bütün dünya Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl bir büyük komutan ve lider olduğunu kabul etmiştir”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, GKRY Eğitim Bakanlığı’nın tutumu hakkında açıklamalarda bulundu. “Bütün dünya Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl bir büyük komutan ve lider olduğunu kabul etmiştir” diyen Tatar, açıklamasında şunları kaydetti:

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl bir lider olduğunu bu saatten sonra tartışmanın hiçbir anlamı yok çünkü bütün dünya Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl büyük bir komutan ve lider olduğunu, Türkiye’nin kurucusu olduğunu kabul etmiştir. Rum tarafındaki bir kitapta Atatürk’ün fotoğrafını çıkartıp da yerine başka bir şey koymanın anlamı yoktur, kendilerini böyle bir davranıştan dolayı kınıyorum.”

AKEL Milletvekili Aristo Damianou’dan da tepki

Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Milletvekili Aristo Damianou da yaşananlara sert tepki gösterdi. Damianou sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, “Bakanlıktaki bazı parlak beyinler, sanki yokmuş gibi Atatürk’ü silmeye karar verdi. Frida Kahlo ve Diego Rivera da gitti. Kitaplar başka bir yerde yakılırdı, öğretmenleri sayfaları yırtmaya davet ediyorsunuz” dedi.

Öğretmenler, sosyal medya üzerinden bakanlığa baskı yapıyordu

Bir İngilizce öğretmeninin kitabın 36ıncı sayfasını Facebook’taki bir grupta yayımlamasının ardından konu Güney Kıbrıs’ta gündem olmuş ve ortaokul öğretmenleri, bakanlıktan bir açıklama yapılmasını talep etmişti. Bakanlık daha sonra, kitapta Atatürk’e verilen referansı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Daha sonra öğretmenler bakanlıktan bir e-posta aldıklarını ve kitabı öğrencilere vermeden önce 36’ncı sayfayı yırtmaları gerektiğini belirtti. Bir İngilizce öğretmeni sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Eğitim Bakanlığı tarafından 6 Eylül’de gönderilen bir talimatta, tüm İngilizce öğretmenlerinin kitaptaki 36’ncı sayfayı öğrencilere vermeden önce yırtıp atmaları gerektiği belirtiliyor” dedi.

OELMEK Başkanı Kostas Hacisavvas ise Cyprus Mail’e verdiği demeçte, yaşananların endişe verici olduğunu belirtti ve “Bu tür bir olayın yaşanmaması adına kitaplar sipariş edilmeden önce daha iyi analiz edilmeliydi. Kıbrıs konusunda özellikle dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var” diye konuştu.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.