Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1 yazarı Chris Medland: Sprint yarışı, ses getiren sürücü transferleri ve Tifosi’nin geri dönüşü – İtalya Grand Prix’si öncesi 5 büyüleyici hikaye

İtalya Grand Prix’si öncesinde , Formula 1 resmi sitesinde yayımlanan Chris Medland’ın “F1 Sprint, driver market reaction, and the tifosi’s return – 5 fascinating storylines ahead of the Italian GP/Hız festivali, Ses getiren sürücü pazarı ve Tifosi’nin geri dönüşü – İtalya Grand Prix’i öncesi 5 büyüleyici hikaye” yazısını Kıvanç Nohutçu sizin için çevirdi.

Hız festivali, ses getiren sürücü pazarı ve Tifosi’nin geri dönüşü – İtalya Grand Prix’i öncesi 5 büyüleyici hikaye

İkisi gitti biri kaldı, Formula 1 arka arkaya üç yarışın üçüncüsü için İtalya’da ve Zandvoort’tan bu yana çok fazla gelişme yaşandı.

1) 2022 kadroları şekilleniyor

Formula 1’in en kötü saklanan sırrı (en azından bu yıl) sonunda ortaya çıktı. George Russel önümüzdeki yıl Valtteri Bottas’ın yerine Mercedes koltuğuna geçip Lewis Hamilton’ın takım arkadaşı olacak. Bottas da sezon sonu emekli olacak Kimi Raikonnen’in yerine Alfa Romeo’ya geçecek. Çarşamba günü de Alex Albon’un Nicholas Latifi ile birlikte Williams’a katılacağı açıklandı.

Bir süredir beklenilen haberler için yaz arasına odaklanılsa da bu sadece zaman meselesiydi ve hepsinin ayrı bir günü vardı – Raikonen Zandvoort’tan hemen önce, pazartesi günü Valtteri, salı günü George ve çarşamba günü Albon- ancak salı günü bu üçüyle de ilgili olmayan bir duyuru vardı. AlphaTauri, 2022 için mevcut Pierre Gasly ve Yuki Tsunoda kadrolarını elinde tutacaklarını doğruladı ve bu duyuruyla beraber gelecek yılın kadrolarının büyük bir kısmı tamamlandı.

Ancak Russell’ın Mercedes’te nasıl bir performans sergileyeceği ve Bottas’ın Alfa Romeo için ne yapacağı bu hafta sonu büyük bir tartışma konusu olacak. Albon ise RedBull ailesinden ayrılmış oldu. Bir de Nyck de Vries’in geleceği meselesi var, Mercedes Formula E sürücüsü muhtemelen 2022 için F1’e hazırlanıyor.

2) Tifosi geri dönüyor

Koronavirüs salgını başladığından beri İtalya’da dört kez yarıştık ama ilk kez önemli bir kalabalığın katılmasına izin verilecek. Geçen yılki destansı Monza yarışı, davetliler ve çalışanların yakınları dışında kapalı kapılar ardında yapıldı ardından Mugello bir hafta sonra 2020’nin ilk bilet satışlarını gördü.

Imola’ya yapılan iki ziyarette de, gelişen durumlar nedeniyle taraftar planlarından vazgeçilmek zorunda kalındı ancak yetkililer bu hafta sonu yapılacak yarış için yüzde 50 kapasiteyle katılımı onayladığı için Monza’ya bir kalabalıkla döneceğiz.

Bu da Tifosi’nin sonunda İtalyan yarışlarından birine katılabileceği anlamına geliyor. 2019’dan beri uzaktan izlemek zorunda kalan ve F1’in Zandvoort’taki Hollandalı taraftarların muhteşem bir atmosferinden sonra gelmesiyle. İkonik pistte özel bir atmosfer yaratmaya çok hevesli olacaklar. 

3) Sprint yarışı geri dönüyor

Geçen yıl Monza’da büyük bir kalabalıkla yarışmamış olabiliriz ama Parabolica’da Charles Leclerc’in kazası yüzünden kırmızı bayrak aldı. Fakat sonrasında yarış aynı temposunda devam etti. Lewis Hamilton’da kapalı bir pit alanına girdiği için ceza almıştı ve önde sürpriz isimlerin yer aldığı mücadele izlemiştik.

Pierre Gasly harika temposuyla, Carlos Sainz’ı heyecanlı bir yarışta geride bıraktı, Lance Stroll üçünün de kazanma şansına sahip oldukları bir yarışta podyumda onlara katıldı.

Tekrarlama olasılığı düşük olsa da Mercedes ve Red Bull gibi araçların geçiş yapmanın mümkün olduğu bir yerde bile öne geçememeleri gridin şu anda ne kadar rekabetçi olduğunu gösteriyor. McLaren bu sezon düz bir çizgide özellikle hızlı oldu ama sonra Spa’da Williams ve Aston Martin’den çarpıcı performanslar gördük buna ek olarak Gasly düzenli bir şekilde performansını artırdı.

Sprint formatı aynı zamanda pole pozisyonunu almak ve rekabetçi bir yarışın tadını çıkarmak için daha fazla şansın olduğu anlamına gelir. Bu yüzden orta sıra takımlarının hemen hemen hepsi mücadeleci olmaya çalışacak. Sprint yarışı, sezonun ikinci yarışını Monza’da yapıyor ve Silverstone’da başarılı bir ilk denemenin ardından bir yarış hafta sonu üzerindeki etkisi açısından daha fazla veri sağlarken, dramatik üç gün bizleri bekliyor olacak.

Silverstone GP, sprint formatlı sıralama turları:

https://www.youtube.com/watch?v=yd6wp8p8Bws

4) Kimi Raikkonen’in yarışamayacak olması üzerine Robert Kubica’ya şans doğdu

Kimi Raikkonen 2007’de son Ferrari dünya şampiyonu olduğundan beri Monza’da taraftarların favorilerinden biri her zaman Fin pilot olmuştur. Raikkonen’in burada Ferrari için son yarışı 2018’deydi – pole pozisyonunu alıp ikinci bitirdiğinde – ancak o zamandan beri Monza’ya yaptığı iki ziyarette puan alamadı ve ne yazık ki bu hafta sonu için bir şansı olmayacak. 

Hollanda Grand Prix’sinden önceki koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından Raikkonen, bu hafta sonu Monza’daki yarışın dışında kaldı ve bu büyük bir hüzün çünkü Finli’nin bir F1 aracıyla Temple of Speed’de (Hız Tapınağı) yarışmak için son şansını kaçırdığı ve spordaki son sezonu olacağını açıkladıktan sonra taraftarların ona heyecan verici bir uğurlama yapamayacağı anlamına geliyor.

Zandvoort’ta olduğu gibi, Alfa rezervi Robert Kubica, Raikkonen’in yerine yarışacak.

5) Haas’ta Sorun

Dramadan bahsetmişken, Haas arabalarını geliştirmemeyi tercih ettikten ve bunun yerine çaylak sürücüleriyle 2022’ye hazırlanırken oldukça sakin bir sezon geçirmeyi bekliyordu. Ancak bu çaylak sürücülerin başka fikirleri varmış gibi görünüyor.

Nikita Mazepin ve Mick Schumacher, yıl boyunca şu ana kadar bir dizi karşılaşma yaşadılar birçoğu büyük olaylardan ziyade yakın anlar ancak her biri takım içindeki gerilimi artırıyor. 

Cumartesi günü Zandvoort’taki atışmaları Günther Steiner tarafından küçümsenirken – Schumacher’in sıralama turlarında Mazepin’i geçmesine izin verildikten sonra bunun bir yanlış anlaşılma olduğunu düşündü ardından ikili son sektörde trafiğe yakalandı – pazar günü meselelere eklenen başka bir parlama noktası vardı.

Mazepin pit düzlüğünde Schumacher’e karşı sağlam bir savunma yaptı ve Alman’ın ön kanadına zarar veren hafif temasın sonucu çok daha kötü olabilirdi. Pragmatik Steiner bir kez daha tango için iki kişinin gerektiğini ve her iki sürücünün de diğeriyle yarışma şeklini iyileştirmesi gerektiğini söylüyor ancak durumun kontrolden çıkabileceğini ve ele alınması gerektiğini de kabul ediyor.

Yazan: Chris Medland

Çeviren: Kıvanç Nohutçu

Kaynak: https://www.formula1.com/en/latest/article.f1-sprint-driver-market-reaction-and-the-tifosis-return-5-fascinating.2SltpAJ6mnNqZmHyLmxeqz.html

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.