Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜSİAD ve ERG’den salgında eğitim raporu: “OECD ülkelerinde okulların en fazla kapalı kaldığı ikinci ülke Türkiye”

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından hazırlanan “COVİD-19 Etkisinde Türkiye’de Eğitim Raporu” dün (9 Eylül) yayımlandı. Raporda, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında Meksika’dan sonra okulların en uzun süre kapalı kaldığı ikinci ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekildi. 16 milyon çocuğun okulu bırakabileceğine veya eğitime erişemeyebileceğine dikkat çekilirken, eğitimin sekteye uğramasının küresel beşerî sermaye endeks değerini yüzde 4,5 oranında azaltabileceği belirtildi.

1,5 milyar öğrencinin eğitimi sekteye uğradı

TÜSİAD ve ERG tarafından hazırlanan raporda, salgın sürecinde 1,5 milyar öğrencinin eğitiminin sekteye uğradığı, 22 milyon okul öncesi, 105 milyon ilkokul, 53 milyon ortaokul ve 34 milyon ortaöğretim öğrencisinin ise yüz yüze eğitimlerinin yüzde 75’inin yapılamadığı belirtildi. Ayrıca, 100 milyonu aşkın öğretmen ve okul personeli de salgın sürecinden etkilendi.

Okulların en uzun süre kapalı kaldığı beş ülke: Meksika, Türkiye, Polonya, Kolombiya ve İrlanda

Raporda ayrıca 16 Mart 2020-31 Mayıs 2021 arasında OECD ülkelerinde eğitimin durumu incelendi. OECD üyeleri arasında okulları en uzun süre açık tutan ilk beş ülkenin sırasıyla ABD, Avustralya, İsveç, İzlanda ve Japonya olduğu belirtildi. Türkiye ise bu dönemde OECD ülkeleri arasında Meksika’dan sonra okulların en uzun süre kapalı kaldığı ikinci ülke oldu. Türkiye’yi Polonya, Kolombiya ve İrlanda izledi.

16 milyon çocuk okulu bırakabilir ya da eğitime erişemeyebilir

Raporda, UNESCO’nun verilerine göre salgının yalnızca ekonomiye etkileri göz önünde bulundurulduğunda dahi 16 milyon çocuğun okulu bırakabileceği ya da okula erişemeyebileceği öngörüldü.  

Rapora göre salgının, 140 milyon çocuğu daha çocuk yoksulluğuna itmesi ve tüm dünyada bu sayının 725 milyona çıkması bekleniyor. Türk Eğitim Derneği Düşünce Kuruluşu’nun (TEDMEM) “Türkiye’nin Telafi Eğitimi Yol Haritası” raporunda yer alan “okulların kapanması ve okul terkleri nedeniyle eğitim süresi ve öğrenmede yaşanacak kayıpların küresel beşerî sermaye endeks değerini neredeyse yüzde 4,5 oranında azaltabileceği” bulgusu da raporda paylaşıldı.

Dünya Bankası’nın 2020 raporuna göre, 20 yıl sonra işgücünün yaklaşık yüzde 46’sını salgın sürecinde öğrencilik dönemindeki ya da beş yaş altındaki kişilerin oluşturacağı ve bu bağlamda, işgücüne katılacak kişileri, önümüzdeki 20 yılda salgından kaynaklı çok farklı zorlukların beklediği bilgisine de dikkat çekildi.

Türkiye’de okullar 175 günün 130 gününde kapalıydı

TEDMEM’in raporuna göre 16 Mart 2020-2 Mart 2021 tarihleri arasında okula gidilmesi gereken gün sayısı 175’ken Türkiye’de okulların UNESCO verilerine göre 16 Mart 2020-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında 130 gün boyunca kapalı kaldığı belirtildi.

Bu dönemde, okula birinci sınıf öğrencilerinin 15 gün, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf öğrencilerinin 10 gün; beşinci ve dokuzuncu sınıf öğrencilerinin dört gün gidebildiği, altıncı, yedinci, onuncu ve on birinci sınıf öğrencilerinin ise okula hiç gidemediğinin altı çizildi.  

İnternet erişimi yoksul hanelerde yüzde 39

Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ve Dünya Bankası’nın gerçekleştirdiği “Eşitlik Analizi”nin verilerinin paylaşıldığı raporda, Türkiye’de hanelerin cihazlara ve internete erişiminin yüzde 68 ile yüzde 88 arasında değiştiği belirtildi. İnternet erişimin okul çağındaki çocukların bulunduğu yoksul hanelerde yüzde 39 olduğu ve bu oranın üç veya daha fazla çocuğun bulunduğu hanelerde daha da düştüğü bilgisi paylaşıldı. 

Ayrıca uzaktan eğitim için internete erişimin tek başına yeterli olmadığı, bilgi iletişim teknolojilerini kullanma becerileri, öğretmenin ve ebeveynin dijital okur yazarlığı, ebeveyn desteği, sosyoekonomik koşullar, eğitimin niteliği, problem çözme ve analitik düşünme becerileri gibi faktörlerin de eğitimin kalitesi üzerinde önemli etkilerinin olduğu vurgulandı.

Yüz yüze eğitime ara verilmesinin oluşturduğu riskler ise okul terki, öğrenme kaybı, çocuğun iyi olma halinin ve çocuk koruma sisteminin olumsuz etkilenmesi olarak sıralandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.