Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ve geri döndüler: Şehir Hatları’nın Haliç Tersanesi’nde ürettiği ‘Deniz Taksi’ ilk seferini gazetecilerle yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Şehir Hatları’nın Haliç Tersanesi’nde ürettiği deniz taksileri bu ay sonunda suya iniyor. 98 noktadan hizmet verebilecek deniz taksilere mobil uygulama ile erişilecek. Ücret tarifesi ise bu ay UKOME’de belirlenecek. Deniz Taksi ilk seferini basın mensuplarıyla yaptı, seferde gazetecilere eşlik eden Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, taksilerin özellikleriyle ilgili de bilgi verdi.

Kamera – Kurgu: İbrahim Yayan

Ocak ayında üretimine başlanan ve kamuoyuna İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun tanıttığı deniz taksiler, test sürüşünü başarıyla geçti. Haliç Tersanesi’nde üretilen 50 adet deniz taksinin sekizi bu ay sonunda hizmet vermeye başlayacak. Yıl sonunda da toplam 45 taksi hizmete girecek. Beş adet elektrikli model ise Şubat 2022’de filoya dahil olacak.

Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, deniz taksilerin artık sadece üst gelir grubuna hitap etmeyeceğini, ulaşılabilir bir hizmet olacağını söyledi. UKOME’de belirlenecek ücretin, herkesin yararlanabileceği şekilde makul bir seviyede tutulması hedefleniyor.

Çevreci özelliklere sahip

Haliç Tersanesi’nde tamamen yerli olarak üretilen deniz taksilerin tüm mühendislik işleri şirket bünyesinde hayata geçirildi. Deniz taksiler çevreci özellik de taşıyor. Mil başına 3 litre yakıt tüketecek deniz taksilerden beşi elektrikle çalışacak.

Deniz taksiler, taksi hizmetinin yanı sıra toplu ulaşımın gitmediği yerlerde de denizin kullanımına imkân sağlayacak. Örneğin, Beylikdüzü – Kadıköy gibi seferler yapılabilecek ve bu mesafe için hedeflenen yolculuk süresi yaklaşık 30 dakika. Kadıköy – Beşiktaş seferi yedi, Bostancı – Adalar seferi de 15 dakika sürecek.

10 yolcu kapasiteli

On yolcu taşıyacak deniz taksilerde bir kaptan ve bir gemici olmak üzere iki personel bulunacak. Her yere yanaşabilecek şekilde tasarlanan deniz taksiler, iskele bağımlılığını ortadan kaldırıp, istenilen yerde inilip binilebilmesine imkân sağlayacak. Engelliler, bebek arabalı aileler, akülü araç kullananlar ve bisikletliler deniz taksileri kullanabilecek.

Deniz Taksi mobil uygulama ile çağrılacak

İlk test sürüşü 30 Ağustos’ta gerçekleştirilen deniz taksileri kullanmak isteyenler mobil uygulama üzerinden çağrı yapacak. İlk etapta 98 iskeleden çağrı yapılabilecek. Daha sonra uygulama genişletilerek yolcuların istenilen yerden inip binmesine imkan sağlanacak. Altı ay sonra, paylaşımlı taksi dolmuş modeline geçilecek.

Ne olmuştu? 

İstanbul Deniz Taksi projesi 2008 yılında İstanbul Şehir Hatları tarafından Teknomar Denizcilik ve Deniz Araçları İşletme A.Ş.’ye verilmişti. Proje, 2012 yılında, “Jet Fadıl” olarak da bilinen Fadıl Akgündüz‘e devredilmiş, Akgündüz yönetiminde bir süre işletilmeye devam eden taksiler daha sonra çalıştırılmamıştı. Kullanılmayan deniz taksiler Haliç kıyısında atıl bir şekilde bekletiliyordu. 

Birçoğu yarı batık halde bulunan taksiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından 2020 yılı Aralık ayında vinçlerle sudan çıkartılıp İstanbul Trafik Vakfı’nın yediemin otoparkına götürülmüştü. Bir süre önce iki tanesi ambulans olarak hizmet veren deniz taksilerin birçoğu artık kullanılamayacak durumdaydı. 2020 yılı başlarında İBB, 10 yolcu taşıyabilen 50 adet deniz taksinin yakında hizmete gireceğini duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.