Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Aşı karşıtı miting”i uzmanlar Medyascope’a yorumladı: “Hükümetin politikalarına muhalif bir grup çıktı miting yaptı ve bu Türkiye tarihine ilginç ve anlamsız bir deneyim olarak not düşülmüş oldu”


Aşı karşıtları, dün (11 Eylül) İstanbul’un Maltepe ilçesinde miting düzenledi. “Büyük Uyanış” adı verilen mitinge yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Neredeyse tamamı maskesiz olan katılımcılar sosyal mesafeye de dikkat etmedi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ve KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, mitingi ve mitingde dile getirilenleri Medyascope için yorumladı.


“İnsanların bilimden uzaklaşınca ne kadar kendilerini kaybedebileceklerini gördük”

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve KLİMİK Derneği Yöneti Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, mitingi çok da dikkate almamak ve görmezden gelmek gerektiğini belirterek, “İşin bir de komedi boyutu var, Meclis’in aşıyla çip takılmasını araştırması ve bunun gibi tuhaf tuhaf istekler… İnsanların bilimden uzaklaşınca nerelere gidebileceklerini ve ne kadar kendilerini kaybedebileceklerini görmek oluyor bu. Şöyle bir bakıp ardından kafanızı çevirip bilim yolunda ilerlemek en doğrusu” dedi.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul

“Bu miting Türkiye tarihine ilginç ve anlamsız bir deneyim olarak not düşülmüş oldu”

Prof. Dr. Ertuğrul, sözlerine şöyle devam etti:

“İlginç olan şu, dört bin kişi toplanmış oraya yaklaşık ve bu miting hükümetin kendi siyasi otoritesi ve söylemiyle de çelişen bir durum. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektöre karşı böyle bir miting örgütlemeye çalışsalardı başlarına ne gelirdi ya da emekçilerden bir grup böyle bir miting düzenlemeye kalksaydı başlarına ne gelirdi? İşin ironik tarafı bu aslında. ‘Ülkemizdeki demokrasi mi gelişiyor’ diye şöyle bir düşünüyor insan. Yani hükümetin politikalarına aykırı ve muhalif bir grup çıkıp dört bin kişilik bir miting yapabiliyor ve valilik de buna izin veriyor. Aslında kaymakamlığın yaptığı doğru, insanların aşısız, PCR testsiz bir araya gelmesi çok olumlu bir durum değildi ama valilik bunu uygun bulmuş salgın koşullarında. Sonuç olarak bu miting Türkiye tarihine ilginç ve anlamsız bir deneyim olarak not düşülmüş oldu.”


“Aşı karşıtlarının sadece spekülasyondan ve komplo teorilerinden ibaret iddiaları var”

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap da aşı karşıtı görüşleri savunanların sadece Türkiye’de değil tüm dünyada var olduğunu ancak sayıları çok fazla olmamasına rağmen çok fazla dikkat çektiklerini belirtti. Azap, “Bunlar tamamen bilimsel düşüncenin çok anlaşılamamış ve yerleşmemiş olmasından kaynaklanan şeyler. Dile getirdikleri iddiaların bilimsel hiçbir dayanağı yok. Sadece spekülasyondan ve komplo teorilerinden ibaret iddiaları var” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Alpay Azap


“Sorgulanması gereken başka pek çok durum varken aşıların böyle bir sorguya tutulmasını anlamıyoruz”

Prof. Dr. Azap, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mesela emniyet kemerinin hayat kurtarma olasılığı yüzde 45-50 arasında değişiyor ama herkes emniyet kemerini takmayı doğru ve güvenli buluyor. Aynı durum aşılar için neden düşünülmüyor biz bunu anlamıyoruz çünkü aşıların koruma oranı bu örnektekinin çok daha üzerinde, ölümü bu örnekten iki kat daha fazla engelliyor. Sorgulanması gereken başka pek çok durum varken aşıların böyle bir sorguya tutulmasını anlamıyoruz. İnsanlara zarar verebilecek bir sürü gıda da var, aşı karşıtları bu gıdaların üretim ve tüketimi ile hiç ilgilenmezken tam tersine hayat kurtaran bir uygulama olan aşıyla neden bu kadar uğraşıyorlar gerçekten anlamıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.