Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Umdukları sayıya ulaşamadılar: Aşı karşıtlarından İstanbul’da maskesiz ve mesafesiz, 3 bin kişilik miting


Aşı karşıtları İstanbul’un Maltepe ilçesinde miting düzenledi. “Büyük Uyanış” adı verilen mitinge yaklaşık üç bin kişi katıldı. Neredeyse tamamı maskesiz olan katılımcılar sosyal mesafeye de dikkat etmedi. Mitingde konuşan yazar Abdurrahman Dilipak, küresel güçlere meydan okumak amacıyla toplandıklarını söyledi. Bir başka konuşmacı yazar Erkan Trükten ise basın mensuplarına hakaret etti.

Miting alanının girişinde maske dağıtıldı ama HES kodu ya da aşı kartı kontrolü yapılmadı

“Özgürlük için pandemiye dur de” sloganıyla Maltepe Etkinlik Alanı’nda düzenlenen mitinge yaklaşık üç bin kişi katıldı. Maltepe Kaymakamlığı’nın bulaş riski nedeniyle izin vermediğini duyurduğu ancak İstanbul Valiliği’nin izin verdiği miting, saat 15:00’te başladı.

Miting alanına giriş noktalarında polis, maske kontrolü yaptı ve maskesiz olanlara maske dağıtıldı. Polis, girişte katılımcıları maske takmaları konusunda da uyardı ancak buna rağmen neredeyse tüm katılımcılar miting alanına girdikten sonra maskesini çıkardı. Katılımcılar, sosyal mesafeye de dikkat etmedi. Öte yandan katılımcılara HES kodu ya da aşı kartı kontrolü yapılmadı. Polis, zaman zaman araçlarla miting alanının etrafında dolaşarak “salgının devam ettiği ve maske mesafe kurallarına dikkat edilmesi gerektiği” konusunda uyarı anonsları yaptı.

Katılımcılar mitingde “Küresel çete Türkiye’den elini çek”, “DSÖ, Türkiye’den defol” ve “Benim bedenim benim kararım” yazılı dövizler taşıdı. Miting sırasında #HerYerMaltepeHerYerDireniş etiketi, Twitter’da gündem maddeleri arasında ilk sıraya çıktı.


Mitingde, Hamza Yardımcıoğlu, Sema Maraşlı, Cemil Can, Bora Gencer, Zafer Ege, Erkan Trükten, Abdurrahman Dilipak ve Opr. Dr. Bilgehan Bilge ile pek çok aşı karşıtı sahneye çıkıp konuşma yaptı.

“İnsan ve hayvanlara çip takma girişimine karşı meclis araştırma komisyonu oluşturulsun”

Yazar Abdurrahman Dilipak, “Burada küresel güçlere meydan okumak için varız. Adının Kovid olduğunu iddia ettiğiniz virüsün yarasadan konakçıya, oradan bulaş olarak insana nasıl geçtiğini, hikâye gibi bize anlatıp durdunuz. PCR tanı kitleriyle insanlarda PCR’ın görmediği virüs var mı yok mu, yazı tura atmaya başladınız. Adına SARS-COV-2 dediğiniz virüsü peçete testiyle dünyaya yaydınız. Hatırlayın Çin’de sokakta giderken düşüp ölen insanları, medyada gösterilen o trajik ölümleri. Size ölümü gösterip hastalığa razı etmeye çalıştılar” dedi.

Dilipak, taleplerini ise şöyle sıraladı:

*Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ofisinin kapatılması/imtiyazının kaldırılması
*PCR zorunluluğunun kaldırılması
*Hastalığın gerçekte var olmadığının araştırılıp kanıtlanması
*Maske zorunluluğunun kaldırılması
*İnsan ve hayvanlara çip takma girişimine karşı meclis araştırma komisyonu oluşturulması.

 “Talepler yerine getirilene kadar yurtiçi ve dışında etkinliklerimiz devam edecek, faaliyetlerimizi sürdürmeye kararlıyız” diyen Dilipak, şöyle devam etti: “Akraba, arkadaş ziyaretleri engellendi. ‘Tokalaşmayın, sarılmayın’ dediler. Siz yanınızdaki arkadaşınızın elini tutun inşallah. Şimdi biz birlikteyiz. Bu oyunu bozacağız.”

Trükten’den gazetecilere hakaret

Dilipak’ın ardından söz alan yazar Erkan Trükten ise gazetecileri hedef aldı. Trükten, “Buraya gelen basın mensupları ‘Toplanıp virüsü yaydılar’ diye haberler yapacaklar. Geçen hafta Gökhan Özoğuz’un konseri vardı, orada yayılmadı da burada mı yayılıyor?” dedi. Trükten, konuşmasının devamında hakaretler yağdırdığı gazetecileri “Hepiniz yargılanacaksınız” diye tehdit etti.

Trükten, hükümete de “Ya hürriyetlerimizi vereceksiniz ya da Türkiye’yi kaosa götüreceksiniz. O maskelerinizi de alıp defolup gideceksiniz” diyerek seslendi.

Ne olmuştu?

Maltepe Kaymakamlığı, mitinge bulaş riski nedeniyle izin verilmeyeceğini bildirmiş, açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

”Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında Maltepe Kaymakamlığı’nın izinleriyle 11.09.2021 tarihinde Maltepe Miting Alanı’nda ‘Anayasayı Koruma İnisiyatifi Bir Araya Geliyor’ konulu bir miting düzenleneceği yönünde haber ve paylaşımlar yapıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu etkinliğin düzenlenmesi için izin verilmesi talebiyle Anadolu Birliği Partisi tarafından 23.08.2021 tarihinde Kaymakamlığımıza yapılan başvuruya; toplu yapılacak etkinliklerin Kovid-19 virüsünün bulaş riskini artıracağı ve salgınla mücadele çalışmalarını olumsuz yönde etkileyebileceği değerlendirilerek izin verilmemiştir.”


Ancak Anadolu Birliği Partisi (ABP) daha sonra İstanbul Valiliği’ne başvurarak miting için izin almıştı. İstanbul Valiliği tarafından alınan kararda, ABP tarafından, “Anayasayı Koruma İnisiyatifi Bir Araya Geliyor” çağrısı ile Maltepe Miting Alanı’nda 11 Eylül Cumartesi günü saat 15.00 ile 18.00 saatleri arasında bir açık yer toplantısının düzenlenmek istenildiği belirtilmişti. Söz konusu açık yer toplantısının 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 9. ve 10. maddelerine göre değerlendirildiği ve Maltepe Miting Alanı’nda Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde belirtilen kurallara riayet edilmesi kaydıyla uygun görüldüğü belirtlerek, gerekli emniyet tedbirlerinin alınması kararlaştırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler