Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MHP lideri Devlet Bahçeli’den “laiklik” çıkışı: “Laikliğin anayasadan çıkarılmasına destek verenler, Türkiye’nin kurucu emanetlerini kundaklamak için gün sayan hastalıklı ve hasarlı zihniyetlerdir”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada “Laikliğin anayasadan çıkarılmasını seslendiren veya destek verenler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerini dinamitlemek isteyen, kurucu emanetleri kundaklamak için gün sayan hastalıklı ve hasarlı zihniyetlerdir” ifadesini kullandı.

“Bu İslam düşmanlarının oyununa gelmektir”

Yılmaz Özdil, Sözcü gazetesinde yazdığı ‘diy@net’ başlıklı yazısında Diyanet İşleri Ali Erbaş’ı eleştirmiş, “Ali Erbaş doğdu, üç yıl sonra mouse icat edildi. Fare’yle Ali Erbaş akran sayılırlar. Ali Erbaş fakir fukaraya yardım ayaklarıyla feto’ya para toplayan derneğin toplantılarına katılırken, Twitter kuruldu. Ali Erbaş fetocularla, kafasında fesle dolaşan Atatürk düşmanı tımarhanelik tiplerle arkadaşlık yaparken, WhatsApp kuruldu” demişti.

Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının üye olduğu Mil Diyanet-Sen de bir açıklama yaparak Özdil’in açıklamalarına tepki göstermişti: “Ülkemiz diktatörlükle yönetilseydi, o diktatör senin gibi terbiye yoksunu gazetecinin dilini keserdi.” Mil Diyanet-Sen ayrıca “Yılmaz Özdil gibilerin cenazesinin camilere sokulmaması” çağrısı yapmıştı. 

Eski AKP Tokat Milletvekili Resul Tosun da, Star gazetesindeki yazısında, laikliğin anayasadan çıkarılması gerektiğini dile getirmiş ve “90 senedir dindarlara hayatı zehir etmeye çalışanların ve toplumu İslam’dan uzaklaştırmaya çalışanların tek gerekçeleri laiklik. İşte tam da bu sebeple istismarı önlemek için laiklik ilkesi tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi ya anayasadan çıkarılmalı, ya da istismarı engelleyecek netlikte tarif edilerek yer almalıdır” demişti. Bu açıklamalar üzerine laiklik tartışmaları yeniden öne çıkmış ve konuya ilişkin açıklamalar yapılmıştı.

“Ne dinimize laf söyletiriz, ne de Cumhuriyet’in Laiklik sütununu kırdırırız”

MHP lideri Bahçeli de partisinin internet sitesinden yaptığı yazılı açıklama ile laiklik tartışmalarına değindi. Anayasadan laikliğin çıkarılmasını isteyenlere “hastalıklı zihniyetler” diyen Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugünkü nazik ve hassas dönemde, Diyanet İşleri Başkanlığımızı ve laikliği eşzamanlı olarak sıcak tartışmaların içine sürüklemek Türkiye’nin aleyhine kulis yapan, yıkım senaryosu hazırlayan zalim mihrakların eline koz vermektir. Türkiye bu karanlık tünelden süratle çıkmalıdır. Bir başka sorun ise Laikliğin Anayasa’dan çıkarılma meselesidir. Bu görüşü seslendiren veya destek verenler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerini dinamitlemek isteyen, kurucu emanetleri kundaklamak için gün sayan hastalıklı ve hasarlı zihniyetlerdir. Laiklik dinsizlik değildir. Kavramsal çatısı dinle çatışmalı da görülmemelidir. Türkiye laik, sosyal ve hukuk devletidir. Millet, Müslümandır. Herkesin dini inanç ve vicdan hürriyetine hürmet duymak asıldır. Bilinmelidir ki, ne dinimize laf söyletiriz, ne de Cumhuriyet’in Laiklik sütununu kırdırırız.

Bahçeli yaptığı açıklamada “Mescitlerimizin, cemevlerimizin sahte anlaşmazlıkların ve sanal ihtilafların merkez üssü haline getirilmesi ağır bir vebaldir” dedi. Bahçeli sözlerine şöyle devam etti: 

Onun ölüsü camiye girmemeli, bunun cenaze namazı kılınmamalı çağrıları Allah’ın rahmet ve merhametiyle ters düşmektir. Elbette böylesi bir tablonun sonu uçurum, sonucu felakettir. En iyisini hakkıyla bilen Cenab-ı Allah’tır. Din değiştirmedikten ve bazı haller zuhur etmedikten sonra bir Müslüman’ın ölüsüne veya dirisine nasıl yaklaşılacağı, nasıl davranılacağı bellidir. Sevmediğimiz birisinin camiye sokulmasına, cenaze namazının kılınmasına itiraz etmek demek Türk ve İslam düşmanlarının oyununa gelmek demektir. Düşüncesini, fikriyatını, fiillerini, söylediklerini, yazdıklarını tasvip etmediğimiz her insanın, insan olmaktan kaynaklanan hakları vardır ve herkes bu haklara saygıyla mesuldür.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.