Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avustralya’nın Sidney kentinde sokağa çıkma yasağı kaldırılıyor, İngiltere yaşlılar için koronavirüs aşı güçlendirme programı başlatacak

Avustralya’nın Sidney kentinde sokağa çıkma yasağı kaldırılıyor, tüm kısıtlamaların kaldırılması için hedef aşılanma oranı belirlendi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), dünya liderlerini koronavirüs salgınını sona erdirmek için belirlenen hedefleri uygulamaya zorlayacak. Boris Johnson hükümeti İngiltere’de yaşlılar için “koronavirüs aşı güçlendirme programı” başlatacak. Endonezya, kasım ayında sınırlarını yabancılara açmayı planlıyor. Aşılamanın yavaş olması nedeniyle eleştirilen Yeni Zelanda hükümeti hızlanma çabasında. Dünya Sağlık Örgütü, Moderna aşısını kopyalaması için Afrika’da teknoloji transfer merkezi kurdu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Sidney’de sokağa çıkma yasağı kaldırılıyor

Reuters’ın haberine göre Avustralyalı yetkililer, ülkenin Delta varyantından en çok etkilenen şehri Sidney’de uygulanan sokağa çıkma yasağının çarşamba (15 Eylül) gecesi sona ereceğini açıkladı. Sokağa çıkma yasağı, kentin 12 banliyö bölgesinde yaşayan iki milyon Avustralyalı’yı kapsıyordu. Ancak sokağa çıkma yasağının kaldırılması diğer koronavirüs önlemlerinin kaldırılacağı anlamına gelmiyor.

Sidney’in başkenti olduğu Yeni Güney Galler eyaletinde koronavirüse karşı bir doz aşı olanların oranının yüzde 80’e vardığı bildirildi. Eyalette iki doz aşı olanların oranı ise yüzde 48 civarında. Eyaletteki aşılama oranı ülke genelinden yüksek ancak bu rakam koronavirüs önlemlerinin kaldırılması için eşik olarak belirlenen yüzde 70’lik tam doz aşılanma oranının hâlâ çok altında.

Yetkililer, önümüzdeki ayın ortalarında yüzde 70’lik iki doz aşılanma oranına ulaşarak kısıtlamaları gevşetmeyi planlıyor. İki doz aşılanma oranı yüzde 80’e çıktıktan sonra diğer bazı kısıtlamaların da kaldırılması düşünülüyor.

Öte yandan Yeni Güney Galler Başbakanı Gladys Berejiklian’ın açıklamasına göre, eşik olarak belirlenen aşılanma oranına ulaşmak, tüm kısıtlamaları ortadan kaldırmayacak. Berejiklian, halkı aşı olmadıkları takdirde restoran, kafe, sinema gibi kamu alanlarına alınmayabilecekleri konusunda uyardı. Aşı olanlara ise daha fazla özgürlük sözü veren Berejiklian, herkesi bir an önce aşı olmaya çağırdı.

ABD, dünya liderlerini yüzde 70 küresel koronavirüs aşılama oranını sağlamaya zorlayacak

Reuters, 14 Eylül Salı günü Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs ile mücadele kapsamında hazırlanan bir belgeye ulaştı. Henüz taslak halinde olan belgeye göre Vaşington yönetimi, dünya liderlerini koronavirüs salgınını sona erdirmek için belirlenen “iddialı hedefleri” uygulamaya zorlayacak. Bu hedefler arasında dünya nüfusunun yüzde 70’inin koronavirüse karşı aşılanması yer alıyor.

Ayrıca belgede, imkanları olan ülkelerden 1 milyar ek aşı dozu bağışlamaları ve halihazırda bağışlamayı taahhüt ettikleri 2 milyar doz aşının teslimatını hızlandırmaları isteniyor. Belge, gelişmiş ülkelere aşı hazırlığı yapmak ve aşı karşıtlığı ile mücadele etmek üzere harcanacak iki yılda toplam 10 milyar dolar bütçe ayırma çağrısında bulunuyor.

Belgede yer alan önemli hedefler arasında 2021’in sonunda her bin kişiden en az birinin haftalık olarak test edilmesini sağlamak ve 2021’de tüm sağlık çalışanlarının maske gibi koruyucu ekipmanlara erişimini sağlamak da yer alıyor.

Boris Johnson hükümeti, İngiltere’de yaşlılar için koronavirüs aşı güçlendirme programı başlatıyor

Reuters’ın haberine göre, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve hükümeti, yaşlı ve hastalığa karşı savunmasız kişiler için bir koronavirüs aşı güçlendirme programı başlatacak.

Yetkililer, koronavirüs aşılarının 112 binden fazla hayat kurtardığını ve 24 milyon kişinin virüsü kapmasını önlediğini belirtti. Yetkililer ayrıca, risk gruplarından başlayarak, sağlık çalışanları ve 50 yaş üstü kişilere için üçüncü doz aşının uygulanmasını tavsiye ediyor.

Öte yandan Başbakan Boris Johnson’ın, yaşlılara ve risk gruplarına üçüncü doz koronavirüs aşısı uygulanmasını öneren programı birçok konuda eleştiriliyor. Johnson’ın programının, üçüncü doz aşının etkileri hakkında yeterli bilgi olmadan yürütüldüğü düşünülüyor. Bazılarına göre Başbakan Johnson, aşı destek programı ile hastanelerdeki salgın yükünün azalacağını ve karantinaya gerek kalmadan kışın atlatılabileceğini umuyor.

Başbakan Johnson, “Artık aşı destek programı ile ilerliyoruz, bu şekilde inşa ettiğimiz bağışıklık duvarlarını güçlendiriyoruz” diye konuştu. Johnson ayrıca aşı sertifikası, maske zorunluluğu ve evden çalışmaya teşvik gibi kısıtlamaları içeren bir “B planı” açıkladı. Johnson’a göre B planı sayesinde İngiltere bu kışı ülke ekonomisini olumsuz etkileyen kapanmalar olmadan atlatabilecek.

Aşı destek programı kapsamında yaşlıların ikinci doz aşı olmalarını takip eden ilk beş-altı ay içerisinde koronavirüse karşı bağışıklık oranları takip edilecek. Aşının etkisi yüzde 90’ın altında ise bu kişilere üçüncü doz aşı uygulanacak. Bu şekilde yaşlılar arasında hastaneye yatırılma oranının düşmesi ve hastaneler üzerindeki yükün azaltılması planlanıyor.

Endonezya, kasım ayında sınırlarını yabancılara açmayı planlıyor

Endonezya Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin, salı (14 Eylül) günü Reuters’a verdiği demeçte, ülke nüfusunun yüzde 70’inin iki doz koronavirüs aşısı olmasının ardından sınırlarını yabancılara açmayı planladıklarını söyledi. Bakanın açıklamasına göre, sınırların açılması kasım ayını bulabilir.

Endonezya’nın İngiltere’nin benimsediği aşı stratejisinden ilham aldığını ve dolayısıyla ilk dozları uygulamaya öncelik verdiğini belirten Sadikin’e göre, bu aşı stratejisi sayesinde ülkedeki hastaneye yatırılma ve ölüm oranları düşüş gösterdi.

Şu anda Endonezya’ya yalnızca diplomatik izne veya çalışma vizesine sahip olan yabancı uyrukluların girmesine izin veriliyor. Sadikin, nüfusun yüzde 70’i iki doz aşı olduğunda bu sınır kısıtlamalarının gevşetileceğini söyledi.

Kabinedeki bazı bakanlar bir tatil bölgesi olan Bali Adası’nın sınırlarının yeniden açılmasını istediklerini belirtti. Ancak Bali’nin sınır kısıtlamalarının kaldırılacağı bir tarih henüz belirlenmedi.

Güneydoğu Asya bölgesinin en büyük ekonomisine sahip Endonezya, Asya kıtasında koronavirüs salgınından en kötü etkilenen ülkelerden biri oldu. Ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 25’i aşılandı. Ancak Sadikin, polis ve ordunun devreye sokulması ve günlük aşılama oranlarının neredeyse iki katına, günde 2 milyon doza çıkarılması gerektiğini söyledi.

Yeni Zelanda koronavirüs aşılanma oranlarını artırmaya çalışıyor

Reuters’ın haberine göre Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern salı (14 Eylül) günü koronavirüs salgınını yenmenin tek yolunun aşı olmak olduğunu belirterek, Yeni Zelandalılar’ı aşı olmaya çağırdı. Ardern, ülkenin en büyük şehri Auckland’da uygulanmaya başlayan kapanmanın sona ermesinin yolunun aşıdan geçtiğinin altını çizdi.

14 Eylül’de Yeni Zelanda’da 15 yeni koronavirüs vakası görülmüş, pazartesi (13 Eylül) günü görülen 33 vakaya oranla düşüş sağlanmış olması olumlu karşılanmıştı.

Öte yandan hükümet son derece bulaşıcı olan Delta varyantının yayılmasını kontrol altında tutmaya çalışıyor. Bu önlemler kapsamında yaklaşık 1,7 milyon kişinin yaşadığı Auckland şehrinde kapanma ilan edildi.

Mart 2020’den beri karantinalar ve sınırların kapatılması, koronavirüs salgını ile mücadeleyle ilişkilendirilmişti. Ancak ülkede yavaş ilerleyen aşılama programı Ardern’in eleştirilmesine yol açtı.

5,1 milyon nüfusa sahip ada ülkesi Yeni Zelanda’da iki doz aşı olanların oranı yalnızca yüzde 34. Hükümet aşılama programını hızlandırmak için İspanya ve Danimarka’dan Pfizer-BioNTech aşısı satın aldı. 

Eleştirilere yanıt veren Ardern, “Konu aşı olduğunda Auckland’da bizi geride tutan hiçbir şey yok” dedi ve ekledi: “Bu bölgede bir haftada 220 bin doz aşı uygulama kapasitesine sahibiz.

DSÖ, Afrika’da aşı üretilmesi için Güney Afrika Cumhuriyeti’nde teknoloji transfer merkezi kurdu

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) bir yetkili Reuters’a verdiği demeçte, Moderna’nın koronavirüse karşı geliştirdiği aşının Afrika’da kopyalanmak istendiğini söyledi. Ancak Moderna ile yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedilemediği için projenin zaman alacağı tahmin ediliyor.

Afrika menşeli aşı üretme isteğinin arkasındaki sebep, gelişmiş ülkelerin 2021 yılında aşı arzının çoğunu satın alması ve daha yoksul ülkelerin koronavirüs aşılarına erişiminin zorlaşması.

ABD menşeli ilaç şirketi Moderna, Ekim 2020’de ürettiği koronavirüs aşısının fikri mülkiyet haklarının salgın sırasında askıya alındığını söylemişti. Moderna’nın bu tutumu diğer şirketlerin aşıyı kopyalayabileceğine ve koronavirüse karşı mücadeleye yardımcı olabileceğine dair umutlarını artırmıştı.

Ancak patent engeli olmasa bile nasıl yapıldığı bilinmeden bir aşının kopyalaması oldukça zor. Bu nedenle Güney Afrika’da kurulan teknoloji transfer merkezi, Moderna ile masaya oturmaya çalışıyordu. Merkez, Haziran 2021’de DÖ’nün desteğiyle yoksul ülkelerde koronavirüs aşısı erişimini artırmak amacıyla kurulmuştu. Aşının üretimi ile ilgili teknik bilgi almak isteyen kurum, Moderna’nın kendilerini yanıtsız bırakması nedeni ile projede ilerleme kaydedemedi.

Afrika Birliği’nden bir sağlık yetkilisinin açıklamasına göre, ABD nüfusunun yarısından fazlası, İspanya nüfusunun dörtte üçü koronavirüse karşı aşılanmışken Afrika’da bu rakam yalnızca yüzde 3. DSÖ bu yüzden, Moderna ve Pfizer-BioNTech’i Afrika’daki teknoloji transfer merkezi ile güçlerini birleştirmeye ikna etmeye çalışıyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.