Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti Cumhurbaşkanı Moïse’nin öldürülmesi soruşturmasında bir numaralı şüpheli Başbakan Ariel Henry

Haiti Başbakanı Ariel Henry, eski Cumhurbaşkanı Jovenel Moïse’ye yönelik suikasta karıştığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılmasını isteyen savcıyı görevden aldı. Başsavcı Bed-Ford Claude, Başbakan Henry’den cinayetin baş şüphelisi Joseph Felix Badio ile bağlantısını açıklamasını talep etmiş ve Henry’nin ülkeyi terk etmesini yasaklamıştı.

Haiti Başbakanı Ariel Henry, eski Cumhurbaşkanı Jovenel Moïse’nin öldürüldüğü suikasta karıştığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılmasını isteyen ve ülkeyi terk etmesini yasaklayan Port-au-Prince Başsavcısı Bed-Ford Claude’u görevinden azletti.

İddiaya göre Ariel Henry salı (14 Eylül) günü, Başsavcı Bed-Ford Claude’u görevinden alan ve “ciddi bir idari suçlama” yönelten bir mektup gönderdi. Claude pazartesi (13 Eylül) günü Moïse suikastını soruşturan bir yargıçtan başbakanı davaya “şüpheli” olarak dahil etmesini istemiş ve “cumhurbaşkanının öldürülmesine ilişkin ciddi varsayımlar” nedeniyle ülkeyi terk etmesini yasaklamıştı.

Haiti kanunlarına hâkim kaynaklar, BBC News’e verdikleri demeçte, Başbakan Henry’nin savcıyı görevden alma yetkisi olmadığını söyledi. Haiti Adalet Bakanı Rockfeller Vincent, iddiaların ardından Claude için ek polis koruması emretti. 

Başbakan Henry, Moïse cinayeti kapsamında suçlanıyordu

Ariel Henry

İddianamede, telefon operatörü Digicel’den elde edilen kayıtlara göre, suikastı planlamakla suçlanan Adalet Bakanlığı yetkilisi Joseph Felix Badio’nun ve Ariel Henry’nin, suikasttan kısa süre sonra telefonda iki kez görüştüğü belirtildi. 

Telefon operatöründen alınan coğrafi konum bilgilerine göre, cinayetten sonra kayıplara karışan ve polis tarafından aranmakta olan Badio’nun, Henry ile olay mahalline yakın bir konumdan konuştuğu tespit edildi. 

Başbakan Henry ise suikasta karıştığı iddiasını “karışıklık yaratma amaçlı” olarak nitelendirdi ve reddetti. Henry basına verdiği demeçte, Badio’yu tanıdığını ancak onun olaya dahil olduğuna inanmadığını söyledi. 

Başbakan Henry’ye soruşturmaya bilgi sağlaması için 14 Eylül Salı gününe kadar süre verilmişti.

Jovenel Moïse

Jovenel Moïse suikastı

53 yaşındaki eski Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moïse, 7 Temmuz’da, başkent Port-au-Prince’in bir banliyösünde silahlı kişilerin özel konutunu basması sonucu vurularak öldürülmüştü. Saldırı sırasında Moïse’nin eşi Martine Moïse de yaralanmıştı.

Haiti polisi, cinayetten sorumlu olan grubun, 26 Kolombiyalı ve iki Haiti kökenli Amerikalı’dan oluşan bir paralı asker grubu olduğunu açıklamıştı.

Polis şefi Léon Charles, Haiti uyruklu Christian Emmanuel Sanon’un, 28 kişilik suikastçi grubundan 26’sını, Venezüela uyruklu Tony Intriago tarafından işletilen CTU adlı Miami merkezli bir şirket aracılığıyla işe aldığını açıkladı. 

Polis, Moïse suikastı ile ilgili soruşturma kapsamında 44 kişinin tutuklandığını ve aranan şüphelilerin olduğunu bildirdi. Aranan kişilerden birinin, Adalet Bakanlığı’nın yolsuzlukla mücadele biriminde çalışmış eski görevli Joseph Felix Badio olduğu belirtildi.

Polis, suikast ile ilgili olarak 18’i Kolombiya ordusundan emekli olmak üzere 44 kişinin gözaltında tutulduğunu açıkladı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.