Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’da erken seçim: Justin Trudeau üçüncü kez başbakan seçildi

Kanada’da 2015 yılından bu yana başbakanlık görevini yürüten Justin Trudeau, 20 Eylül’de yapılan erken seçimlerin galibi oldu. Üçüncü kez seçimlerden birinci çıkan ancak çoğunluğu elde edemeyen Trudeau’nun liderliğindeki Liberal Parti, azınlık hükümeti kurmaya hazırlanıyor. Trudeau, seçmenlerin kendisine “açık yetki” verdiğini ve bu yetkiyi koronavirüs salgını ile mücadele etmek için kullanacağını söyledi.

Kanada’da 20 Eylül’de yapılan erken seçimleri 2015’ten bu yana başbakanlık görevini yürüten Justin Trudeau kazandı. The Guardian’ın haberine göre Trudeau, üçüncü kez seçimlerden galip çıktı. Ancak Trudeau’nun liderli olduğu Liberal Parti, sandıktan birinci çıksa da çoğunluğu elde edemedi. Azınlık hükümeti kurmaya hazırlanan Trudeau, halkın kendisine verdiği yetkiyi “koronavirüs salgını ile mücadele etmek için verilen açık bir görev” olarak değerlendirdi. 2019’dan beri azınlık hükümeti olarak görev yapan Liberal Parti, erken seçimlerle birlikte bir kez daha diğer partilerle çalışmak için kolları sıvadı.

“Halk erken seçim kararından memnun kalmadı”

Bugün (21 Eylül) erken saatlerde Montreal’den konuşan Trudeau, seçim sonuçlarının hükümetin aldığı erken seçim kararına olan memnuniyetsizliği gösterdiğini itiraf etti. Trudeau, “Sevdiğiniz hayata geri dönmek, salgın ya da seçim hakkında endişelenmek istemediğinizi anlıyorum” dedi ve ekledi: “Hükümete ve meclise bunun için açık talimat verdiniz.

Erken sonuçlar, Liberal Parti’nin156 sandalye kazandığını ve sandıktan lider çıktığını gösterdi. Öte yandan bu rakam parlamentoda çoğunluğu yakalamak için gereken 170 sandalye sayısının altında. Erin O’Toole‘un liderliğindeki muhalefetteki Muhafazakâr Parti ise 121 sandalye kazandı. Seçim sonuçları, 2019’daki sonuçlarla büyük benzerlik gösteriyor.

Muhafazakâr Parti Lideri Erin O’Toole

O’Toole: “Kanadalılar, Trudeau’ya istediği çoğunluk yetkisini vermedi”

Başbakan Trudeau, hükümetin salgınla mücadele başarısının partisinin parlamentodaki gücünü artırabileceğini umut ediyordu. Erken seçim çağrısıyla “kumar oynadığı” düşünülen Trudeau, parlamentoda çoğunluğu elde etmeyi amaçlıyordu. Ancak rakip partiler, karşı hamle yaparak koronavirüs salgınının dördüncü dalgası sırasında Trudeau’yu “boş bir proje” yürütmekle suçladı.

Muhafazakâr Parti lideri O’Toole, yenilgiyi kabul ettiği konuşmasında seçimler için, “Trudeau parlamentoda çoğunluğu yakalamak istedi. Bu gece Kanadalılar, Trudeau’ya istediği çoğunluk yetkisini vermedi. Aslında, Kanadalılar onu yeniden azınlık olarak bıraktı ve bütün bunların maliyeti 600 milyon dolar oldu” diye konuştu.

O’Toole, destekçilerine “Ülke genelinde partimize olan destek büyüdü ancak Kanadalılar’ın güvenini kazanmak için yapmamız gereken daha çok iş var. Ailem ve ben, Kanada için bu yolculuğa devam etmeye kararlıyız” diyerek seslendi.

Muhafazakâr Parti en son 2011 yılında seçimleri kazanmıştı.

Yeni Demokrat Parti Lideri Singh

Singh’den Trudeau’ya: “Mücadelemiz her zaman devam edecek”

Jagmeet Singh liderliğindeki Yeni Demokrat Parti de parlamentoda sandalye sahibi olmayı başardı ancak iktidarı belirlemede “anahtar rol” oynama hayalleri, partinin yeterli oyu alamaması nedeniyle suya düştü.

Yeni Demokrat Parti Lideri Singh, Trudeau’yu tebrik ederek, “Mücadelemiz her zaman devam edecek” dedi. Singh, seçim kampanyasını Trudeau’ya ağır eleştirler yönelterek geçirmişti. Öte yandan, Singh ve partisinin, Liberal Parti’nin politikalarının çoğunu desteklemesi bekleniyor. Singh’in parlamentodaki gücünü kullanarak, hükümetin kararlarını sol çizgiye yakınlaştırmaya çalışacağı tahmin ediliyor.

Erken seçimden önce, parlamentoda Trudeau’nun liderliğindeki Liberal Parti 155 sandalyeye, Muhafazakar Parti 119 sandalyeye, Bloc Québécois (Quebec Bloku) 32 sandalyeye ve Yeni Demokrat Parti 24 sandalyeye sahipti. Yeşiller partisinin de iki sandalyesi vardı. Ayrıca parlamentoda beş bağımsız milletvekili bulunuyordu.

Trudeau’nun yüzünü siyaha boyadığı fotoğraf ırkçılık tartışmalarına neden olmuştu.

Trudeau, 2019’daki “Blackface” skandalı ve yolsuzluk soruşturması nedeniyle destek kaybetmişti

Kanada’da 2015 yılında yılında yapılan federal seçimlerde Justin Trudeau liderliğindeki Liberal Parti, hükümetteki Muhafazakâr Parti’yi açık ara yenmiş ve hükümeti kurmak için salt çoğunluğu elde etmişti.

Birinci başbakanlık döneminde Trudeau, birçok yönden eleştirilmiş ve geçmişindeki skandallarla baş etmek zorunda kalmıştı. 2019 yılındaki seçimlerden kısa bir süre önce Trudeau’nun 20 yıl önce bir okul partisinde yüzünü siyaha boyadığı fotoğraf ortaya çıkmıştı. “Blackface” skandalı olarak bilinen olay halkın tepkisine neden olmuştu. Özür dileyen Trudeau, yaptığının ırkçılık olduğunu kabul etmişti.

Trudeau, 2019’daki seçim kampanyası sırasında partisinin karıştığı yolsuzluk skandalı nedeniyle hem parti içinden hem de seçmenlerinden tepki görmüştü. Devrik Libya lideri Muammer Kaddafi ile olan ilişkileri nedeniyle 2010 yılından bu yana mercek altında olan Kanadalı SNC-Lavalin şirketi aldığı hastane ve köprü ihalelerinde hükümete rüşvet verdiği iddiaları nedeniyle soruşturulmuştu. Aleyhine çıkan haberlerin ardından oy kaybeden ancak yeniden başbakan seçilmeyi başaran Trudeau, 2019 yılından bu yana azınlık hükümetinin lideri olarak görevine devam ediyordu.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.