Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’da “Blackface” skandalı: Yüzünü kahverengiye boyadığı fotoğrafı ortaya çıkan Başbakan Trudeau, ırkçılık suçlamalarıyla karşı karşıya

21 Ekim’de yapılacak seçimlerde koltuğunu korumak için mücadele eden Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun 2001 yılında yüzünü kahverengiye boyadığı bir fotoğrafı ortaya çıktı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’yu zor durumda bırakan 2001 tarihli fotoğrafı.

Fotoğraf 2001 yılında, Justin Trudeau 29 yaşındayken çekildi. Çekildiği yer, Trudeau’nun o dönem öğretmenlik yaptığı özel okul. Okulda “Arap geceleri” temalı bir etkinlik düzenleniyor ve Trudeau bu pozu veriyor.

Fotoğraf ortaya çıkar çıkmaz özür dileyen Trudeau, “Yaptığımın sorumluluğunu alıyorum. Arap geceleri temalı yıl sonu partisine Aladdin kostümüyle katıldım. Yapmamalıydım, daha iyi düşünmeliydim ama düşünmedim. Çok özür dilerim” dedi. Trudeau, yaptığının ırkçılık olduğunu da kabul etti.

Justin Trudeau’nun görev yaptığı West Point Grey Academy’nin 2001 yıllığı.

Trudeau ayrıca, öğrencilik yıllarında katıldığı bir yetenek gösterisinde yine yüzünü boyayarak, bu sefer siyahi taklidi yaparak şarkı söylediğini de kabul etti.

Fotoğraf tam da seçimlere kısa bir süre kala ortaya çıktı. Genel seçimler 21 Ekim’de yapılacak ve Trudeau yeniden seçilmek için mücadele ediyor.

Fotoğraf, Kanadalı Müslümanlar Ulusal Konseyi tarafından “üzücü ve ayıp” diye nitelendirildi, “Oryantalist mitoloji kabul edilemez” denildi.

Kanada’nın yeni kurulan, sol eğilimli Yeni Demokrat Partisi bu fotoğrafların “sorunlu ve aşağılayıcı” olduğunu duyurdu. Yeşil Parti lideri Elizabeth May ise “Yarattığı hasar için özür dilemeli. Bir lider olarak hükümetin her kademesinde, sosyal adaletin nasıl işlemesi gerektiğini öğrenmeli” diye konuştu.

Skandalın Trudeau’nun yeniden seçilme şansını nasıl etkileyeceği şimdilik bilinmiyor. Trudeau kabinesi son dönemde yolsuzluk skandallarıyla da sarsılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.