Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada seçimlerinden oy kaybetmesine rağmen birinci çıkan Başbakan Justin Trudeau, tek başına iktidarını sürdürme şansını yitirdi

Kanada’da parlamento üyelerini ve yeni başbakanı belirlemek üzere pazartesi günü yapılan federal seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Başbakan Justin Trudeau önderliğindeki Liberal Parti yarışı önde bitirdi.

Ancak 2015 seçimlerini açık ara farkla kazanan Başbakan Trudeau’nun partisi bu kez salt çoğunluğu sağlamak için gereken sayının 14 sandalye altında kaldı. Trudeau’nun Yeni Demokrat Parti’yle koalisyon hükümeti kuracağı ileri sürülüyor. Trudeau böyle bir koalisyonu reddetmezken, Yeni Demokrat Parti lideri Jagmeet Singh de koalisyona sıcak yaklaşan açıklamalarda bulunmuştu.

Kanada Seçim Ofisi’nden duyurulan 43. Federal Genel Seçimler’in resmî olmayan kesin sonuçlarına göre, ülke genelindeki 27 milyon 400 binin üzerindeki seçmenden 15 milyon 750 bine yakını oy kullandı.

Buna göre 338 sandalyeli Federal Parlamentoda Liberal Parti 156, Andrew Scheer liderliğindeki Muhafazakâr Parti 122, Yves-François Blanchet liderliğindeki Quebec Bloğu (Bloc Québécois) 32, Jagmeet Singh liderliğindeki Yeni Demokrat Parti 24, Elizabeth May liderliğindeki Yeşil Parti üç milletvekilliği kazandı. Parlamentoya bir de bağımsız milletvekili girdi.

Seçim kampanyası esnasından “Güneşli yollar” kampanyası yürüten Trudeau, başabaş giden seçimlerde rakibi Muhafazakâr Parti lideri Andrew Scheer’i geçerek yeni hükümeti kurma şansını elde etmiş oldu.

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın da desteklediği Trudeau, dünyanın önde gelen demokrasileri arasında en yenilikçi liderlerden biri olarak görülüyor.

Yolsuzluk skandalı Trudeau’ya kan kaybettirdi

Trudeau, seçim kampanyası sırasında partisinin yolsuzluk skandalına karışması nedeniyle hem parti içerisinden hem de seçmenlerinden destek kaybetti.

Bünyesinde başka şirketleri de barındıran Kanadalı uluslararası taahhüt firmalarından Montreal merkezli SNC-Lavalin şirketi, eski Libya lideri Muammer Kaddafi ve sonrasında da oğlu Saad Kaddafi ile olan ilişkileri nedeniyle 2010 yılından bu yana mercek altındaydı. Şirket, Montreal’de aldığı süper-hastane ve köprü ihalelerinde rüşvet verdiği iddiaları nedeniyle soruşturuldu.

Kanada gündeminin ilk maddesi haline gelen iddialar hakkında Federal Parlamento Adalet Komitesi de soruşturma açmıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun Özel Kalem Müdürü Gerard Butt da, yoğun eleştiriler nedeniyle görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

Trudeau, ülke siyasetinde geçen aylarda iki bakanın istifasına neden olan SNC-Lavalin şirketi hakkındaki yolsuzluk iddialarına ilişkin, “Etik kurallarını çiğnediğimi kabul ediyorum, ancak büyük bir işverenin cezai kovuşturulmasının olumsuz sonuçlarını önlemeye çalışmak için bu yolu seçtim” demişti.

2015’te “gerçek değişim” vaadi üzerinden yürüttüğü seçim kampanyasının ardından açık ara farkla kazanan Trudeau, bir petrol boru hattına destek vermesi, seçim kanununda reform sözünü yerine getirmemesi ve gençlik yıllarında yüzünü siyaha boyayarak çektirdiği fotoğrafların ortaya çıkması sonrası destek kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.