Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı korumaları tarafından darp edildi, dosya kapandı – Avukat Sertuğ Sürenoğlu: “Yaşadığım travmayı her gün yaşıyorum, bazen rüyalarımda görüyorum”

Avukat Sertuğ Sürenoğlu’nu darp eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının dosyasının kapatıldığı ortaya çıktı. Medyascope’a konuşan Sürenoğlu, “Ben sadece bir yolda yürümek istedim, polisler yürütmedi beni. Yürüyen baro başkanlarımızın başına gelen hadise de budur. Kendi vatanımızda, kendi toprağımızda, kaldırımda yürümek istiyoruz ama yürüyemiyoruz” dedi. Dosyayı takip eden avukatlardan Kemal Aytaç ise, “Maalesef Türkiye’de yargının vermesi gereken kararları saray ve çevresi veriyor. Dolayısıyla teknik olarak Türkiye’de adalet, hukuk konuşmak maalesef yersiz oluyor” diye konuştu.

Erdoğan’ın katıldığı 13 Nisan 2019 tarihindeki Demirören-Kalyoncu ailelerinin düğünü sırasında, Çırağan Sarayı yolunun neden kapatıldığını soran Aukat Sertuğ Sürenoğlu, cumhurbaşkanının korumalarının şiddetine maruz kalmıştı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise “Ben bu işi sonuna kadar takip ederim. Peşini bırakmam!” demişti. Ancak dosya sessiz sedasız kapatıldı.

Süleyman Soylu: “İdari soruşturma dosyası işlemden kaldırıldı”

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın, yanıtlaması istemiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği soru önergesinde, Sürenoğlu’na şiddet uygulayan korumalarla ilgili dosyanın kapatıldığı ortaya çıktı. Önergeyi yanıtlayan Soylu, Sürenoğlu’nu darp eden cumhurbaşkanı korumalarının dosyasının işlemden kaldırıldığını kaydetti.

Soylu, konuya ilişkin yanıtında ilgili mevzuat, emir ve talimatlara aykırı olarak zor kullanma sınırlarını aştığı iddia edilen personel hakkında derhal gerekli soruşturmaların başlatıldığını ve önergede bahsi geçen Sürenoğlu olayıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararı verdiğini açıkladı.

Sürenoğlu: “Bir düğün için bu olur mu?’ dediğim için işkence gördüm”

Sürenoğlu, olayın yaşandığı günden bugüne kadar geçen süreci şu sözlerle anlattı:

“Adalet bir şekilde yerini bulacak ama çok geç bulacak gibi geliyor. Yaşadığım travmayı her gün yaşıyorum, bazen rüyalarımda görüyorum. Ben sadece bir yolda yürümek istedim, polisler beni yürütmedi, yürüyen baro başkanlarımızın da başına gelen hadise budur. Kendi vatanımızda, kendi toprağımızda, kaldırımda yürümek istiyoruz ama yürüyemiyoruz. Sadece ‘Bir düğün için bu olur mu?’ dediğim için önce sokak ortasında şiddet başladı, ardından beni araca götürdüler, işkence orada devam etti.”

“Valilik soruşturma izni vermiyor dolayısıyla ceza soruşturması da bir şekilde kapatılacak”

Dosyayı takip eden avukat Kemal Aytaç ise dosyanın kapatılmasını Medyascope’a değerlendirdi:

“Valilik kararı, soruşturmaya izin verilmemesi bir yana, Sertuğ Sürmenoğlu’nu suçlayan bir karar. Şiddetin raporu, fotoğrafları, videosu olmasına rağmen polislerle ilgili isnat edilen hiçbir suçun işlenmediğini ancak Sürmenoğlu’nun suçlu olduğunu söyleyen bir karar. Bu yazıyla birlikte idari soruşturma kapanmıştır. Ceza soruşturması sürüyor ama savcılık, valilikten soruşturma izni istiyor. Bu kararı veren valilik, soruşturma izni vermeyecek ve bu dosya bir şekilde kapatılacaktır.”

“Yargının vermesi gereken kararları saray ve çevresi veriyor”

Yargı sürecinin tıkandığını söyleyen Aytaç, “Maalesef Türkiye’de yargının vermesi gereken kararları saray ve çevresi veriyor. Dolayısıyla teknik olarak Türkiye’de adalet, hukuk konuşmak maalesef yersiz oluyor” dedi.

Hem darp edildi hem “ev hapsi” cezası aldı

Çırağan Sarayı yolunun neden kapatıldığını sorduğu için Erdoğan’ın korumalarının şiddetine maruz kalan Sürenoğlu “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla ev hapsi cezası almıştı. Sürenoğlu, koruma polislerinin kendisini döverken, “vatan haini” dediklerini de belirtmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.