Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber: Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı kütüphanede şort giyen kadın öğrenciye “Burada böyle giyinemezsin, hatların belli oluyor” uyarısı

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kocaeli-Gebze Gençlik Merkezi’nin kütüphanesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan ve şort giyen kadın öğrenciye “Burada böyle giyinemezsin, hatların belli oluyor, lütfen yarın böyle gelme” uyarısı yapıldı. Gebze Gençlik Merkezi Müdürü Köksal Turan yaşananları doğrularken “Kimsenin giyim kuşamına bir şey dediğimiz yok ama değerlerle ilgili olduğunda dikkat etmelerinde de fayda var” dedi.

Kadınların sosyal medyada #erkekleryerinibilsin etiketiyle binlerce gönderi paylaştığı ve kadınlara yönelik cinsiyetçi söylemlerle ilgili farkındalık eyleminin gündemde olduğu bir dönemde Gebze’de yaşanan bir olay dikkat çekti. Medyascope’a konuşan M.U. (20), iki haftadır Gebze Gençlik Merkezi’nin kütüphanesinde üniversite sınavına hazırlanmak için ders çalıştığını, son üç gündür ise şort giydiğini, bunun üzerine kütüphanede bulunan bir güvenlik görevlisi ve yardımcı öğretmenin yanına gelerek “Müdür beyin talimatıyla geliyoruz, yanlış anlama ama burada böyle giyinmen hoş olmuyor” dediğini aktardı. 

“Pantolon giyenle benim aramda ne fark var?”

M.U., uyarının ardından “Neden böyle giyinmem hoş olmuyor, pantolon giyenle benim aramda ne fark var?” diye sorduğunu, güvenlik görevlisinin ise “Senin hatların belli oluyor, insanların bakışları değişiyor, buranın atmosferine uygun olmuyor” cevabını verdiğini söyledi.

“Daha önce de askılı giyen bir öğrenciye karışmışlar”

M.U. aralarında geçen diyaloğun devamını şöyle anlattı: 

“Bana kütüphanenin bakanlığa bağlı olduğunu ve müdür beyin böyle şeylerden hoşlanmadığını söyledi. Ben de daha fazla uzatmadım ve tamam dedim. ‘Burada böyle giyinemezsin, lütfen yarın böyle gelme’ dedi. Burada benzer bir şeyler yaşandığını da duydum daha önce. Bir kadın öğrencinin askılı giyerek gelmesine de karışmışlar.”

“Bakanlığımız inceleme başlattı”

Medyascope’un ulaştığı Gebze Gençlik Merkezi Müdürü Köksal Turan da, “Öğrendiğim kadarıyla iki kadın arkadaş konuşurken böyle bir konuşma geçmiş. İçeri almamak gibi bir durum sözkonusu değil. Burada çalışan arkadaş uyarıyor. Uyarı doğru değil, zaten bakanlığımız da konuyla ilgili inceleme başlattı” sözleriyle yaşananları doğruladı.

“Kimsenin giyim kuşamına bir şey dediğimiz yok ama değerlerle ilgili etkinlikler olduğunda dikkat etmelerinde de fayda var”

Turan ardından şunları söyledi: 

“Bu hafta pazartesi gününden itibaren gelirken üç gün üst üste dikkat çekici tarzda, şortla geliyor. Bizim arkadaşlar da ‘Biraz dikkat etsek mi?’ mahiyetinde söylüyor. Kimsenin giyim kuşamına bir şey dediğimiz yok ama değerlerle ilgili olduğunda dikkat etmelerinde de fayda var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.