Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden ile Macron arasında AUKUS görüşmesi: Fransa’nın Vaşington Büyükelçisi görevine geri dönüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden arasındaki telefon görüşmesinin ardından Fransa, geri çektiği Vaşington büyükelçisini yeniden ABD’ye göndermeyi kabul etti.

Joe Biden ve Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden arasındaki telefon görüşmesinin ardından Paris, Vaşington büyükelçisini ABD’ye yeniden göndermeyi kabul etti. Görüşmede Biden Macron’a, Fransa’yı Asya-Pasifik’teki gelecekte alınacak önemli savunma kararlarının dışında bırakmama sözü verdi.

ABD, İngiltere ve Avustralya, Asya-Pasifik bölgesinde nükleer denizaltı teknolojisinin paylaşılmasını öngören bir güvenlik anlaşması imzalamışlardı. Anlaşmaya taraf olan üç ülkenin adlarından türetilen AUKUS isimli anlaşma, Çin’in bölgedeki askeri faaliyetlerine bir yanıt olarak değerlendirilmişti. Anlaşma, Avustralya’nın daha önce Fransa ile yapmış olduğu 12 denizaltı inşasını kapsayan anlaşmayı da bir nevi rafa kaldırmış oldu. Avustralya’nın tutumunu sert bir dille eleştiren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian France Info radyosuna verdiği demeçte, “Bizi arkamızdan bıçakladılar” diye konuşmuştu.

AUKUS Paktı’nın imzalanmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron anlaşmaya tepki olarak, Vaşington ve Canberra’daki Fransa büyükelçilerinin ülkeye çağrılmasına karar verdi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görüşmelerinin ardından yaptıkları ortak açıklamalarında, ABD-Fransa ilişkilerinin geleceği için ekim ayı sonundaki G20 Zirvesi’nde Avrupa’da bir araya gelmeyi kabul ettiklerini söyledi.

Macron, ülkeye çağrılan büyükelçinin önümüzdeki hafta Vaşington’a geri gönderileceğini ancak ABD veya Avustralya’nın nükleer enerjili denizaltılar inşa etme kararlarından geri döneceklerine dair bir işaret olmadığını söyledi. Fransa lideri, bu kararın Avustralya ile dizel tabanlı denizaltıların inşası için yaptıkları 56 milyar euroluk sözleşmeyi iptal etmelerine yol açtığını belirtti.

Ortak açıklamada, “Macron ve Biden, Fransa’nın ve Avrupalı ortaklarımızın stratejik çıkarlarını ilgilendiren konularda, müttefikler arasındaki istişarelerin yarar sağlayacağı konusunda anlaştılar. Liderler, güveni sağlamak ve ortak hedeflere yönelik somut önlemler almak için bir istişare süreci başlatmaya karar verdiler. Başkan Biden, Hint-Pasifik bölgesinde Fransız ve Avrupa katılımının stratejik önemini belirtti” denildi.  

Ekim ayında yapılacak zirve, “ortak anlayışlara ulaşmak ve bu süreçte ivmeyi sürdürmek için bir şans” olarak nitelendiriliyor.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.