Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Masada İdlib ve S-400’ler var: Erdoğan ve Putin bir buçuk yıl sonra ilk kez yüz yüze görüşecek

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü (29 Eylül) Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya’ya gidiyor. Putin ile Erdoğan’ın görüşmesinde masadaki en önemli konunun Suriye ve İdlib olması bekleniyor. İki lider en son 5 Mart 2020’de Moskova’da bir araya gelmişti.

Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın çarşamba günü (29 Eylül) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova ve Ankara’nın karşıt güçleri desteklediği Kuzeybatı Suriye’deki şiddet olaylarını görüşmek üzere Rusya’ya gitmesi bekleniyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Putin-Erdoğan zirvesinde ağırlıklı olarak İdlib konusunun ele alınacağını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov görüşme ilgili, Putin ile Erdoğan’ın siyasi irade ortaya koyarak İdlib konusunda mutabakat sağlamak için müzakere potansiyeli bulduklarını söyledi ve “Mutabakatlar sağlandı. Maalesef o bölgelerde teröristlerin etkinliği devam ediyor. Bu, kabul edilemez ve tehlikeli. Suriye’de çözüm sürecini engelliyor. Tüm bunlar gündemde olacak” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da açıklamasında, “İdlib’de Putin ve Erdoğan arasında özel bir anlaşma var. Türk muhataplarımız muhalifleri teröristlerden ayırma sorumluluğunu üstlendi. Bunun uzun süre önce yapılması gerekiyordu ama olmadı, süreç biraz yavaş ilerliyor” diye konuştu.

Sergey Lavrov

25 Eylül’de Suriye’deki isyancıların son kalesi Kuzeybatı İdlib bölgesinde düzenlenen saldırıda iki Türk askeri şehit edilmişti. Her iki taraf da 18 ay önce kararlaştırılan ateşkesin ihlal edilmesinden şikayetçi.

Uzmanlar, görüşmenin ana gündem maddesinin Suriye ve İdlib bölgesi olacağını belirtiyor. Tarafların açıklamalarına göre, İdlib anlaşmasında belirtilen şartlar tam olarak uygulanmadı.

Görüşmelerde aynı zamanda Erdoğan’ın açıklamaları doğrultusunda, Türkiye’nin satın alacağı ikinci parti S-400’lerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

İdlib’de son durum

Erdoğan ve Putin arasındaki görüşme öncesinde Rusya, İdlib bölgesindeki hava saldırılarını hızlandırdı ve Türkiye, İdlib’e de takviye güç gönderdi.

Afrin’in güneyinde ve kırsal kesimlerde rejim güçleriyle muhaliflerin yoğun silahlı çatışmaları sürüyor. Ankara hükümeti, rejime muhalif Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) desteklerken Rusya ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklemeye devam ediyor. 

En son dün (26 Eylül) ülkenin kuzeyinde, Rus savaş uçakları Afrin kenti yakınında konuşlu Hamza Tümeni’nin merkez karargâhını hedef aldı. Hava saldırısında 11 kişi öldü, 13 kişi ise yaralandı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York ziyareti sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, Putin ile yapacağı görüşme hakkında da açıklamalarda bulunmuş ve şöyle konuşmuştu: 

“Benim Sayın Putin’den beklentilerim çok daha farklı. Zira Suriye’de rejim maalesef bizim için, ülkemizin güneyinde adeta bir tehdit oluşturuyor. Burada bir dost ülke olarak da Sayın Putin’den, daha doğrusu Rusya’dan dayanışmamızın gereği olarak farklı yaklaşımlar bekliyorum. Rusya ile ikili münasebetlerimizi çok daha ileriye taşımanın gayreti içindeyiz.”

Erdoğan’dan “yeni S-400 çıkışı” ve ABD’den yaptırım uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan ikinci parti S-400 füze savunma sistemi satın almayı planladığını söyledi. Erdoğan’ın açıklamasının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye arasındaki gerginliği artırabileceği düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar günü (26 Eylül) CBS kanalının “Face the Nation” adlı programında sunucu Margaret Brennan’ın “Hâlâ bir set daha S-400 almaya niyetlisiniz gibi görünüyor?” sorusuna, “Bundan sonraki dönemde de kimse bizim, savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden, ne kadar, ne alacağımıza müdahale edemez. Bunun kararını verecek olan biziz” diye cevap vermişti.

Recep Tayyip Erdoğan

Rusya ile Türkiye arasında, ikinci bir partinin teslimatı konusunda görüşmeler devam ediyor.  Vaşington ise ikinci parti S-400’lerin alınması halinde yeni yaptırımların devreye girebileceğini belirtiyor.

Erdoğan’ın yorumları sorulduğunda bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Türkiye’yi her düzeyde ve her fırsatta S-400 sistemini elinde tutmamaya ve ilave Rus askeri teçhizatını satın almaktan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. Sözcü ayrıca, ABD’nin Türkiye’yi bir müttefik ve dost olarak gördüğünü ve “aynı fikirde olmadığımızda bile” ortaklığını güçlendirmenin yollarını aradığını söyledi.

Sözcü, “Rusya’dan her türlü yeni silah alımının, Aralık 2020’de uygulananlardan ayrı ve ek CAATSA yaptırımlarını da tetikleme riski taşıdığını Türkiye’ye açıkça söylemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

ABD Hazine Bakanlığı 2020 yılında, Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırımlar uygulamış ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve başkanlık yetkilileri Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit’i yaptırım listesine eklemişti.

Derleyen: Ayhan Eren & Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.