Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Aşı karşıtı Bolsonaro’nun eşi New York’ta aşı oldu, sigara içmek koronavirüsü ağır geçirme riskini yüzde 80 artırıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Senato lideri Mitch McConnell üçüncü doz koronavirüs aşılarını oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price koronavirüse yakalanırken, geçen hafta Birlemiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında sürekli yanında olduğu Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın testi ise negatif çıktı. Aşı karşıtı Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro’nun eşinin New York’ta aşı olması ülkede öfkeye yol açtı. Şili ve Japonya koronavirüse karşı ilan edilen olağanüstü hali kaldırıyor. Araştırmaya göre koronavirüs sigara içenleri daha ciddi etkiliyor. Dünyadan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

BioNTech, 5-11 yaş aralığındaki çocukların aşılanabilmesi için izin isteyecek

Pfizer ve BioNTech şirketleri, beş ile 11 yaş arasındaki çocuklar için koronavirüs aşısının ilk deneme verilerini sundu ve önümüzdeki haftalarda ABD’li yetkililerden bu yaş grupları için acil kullanım izni talep edeceğini açıkladı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise eylül ayı başlarında, bu yaş grubu için veri incelemesini mümkün olduğunca çabuk tamamlamaya çalışacağını söylemişti. Reuters’a konuşan kaynaklara göre ekim ayı sonuna kadar çocuklar için aşı izni çıkabilir.  

Hem BioNTech hem de Moderna aşıları, yetkililer tarafından ergenlerde ve genç yetişkinlerde, özellikle de genç erkeklerde nadir görünen kalp iltihabı vakalarıyla ilişkilendirilmişti. Pfizer, deneme katılımcılarında herhangi bir kalp iltihabı vakasına rastlamadıklarını belirtti.

Biden üçüncü doz aşısını oldu

Joe Biden

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, pazartesi günü (27 Eylül) vatandaşlara örnek olmak adına üçüncü doz koronavirüs aşısını oldu. Başkan Biden halkın yüzde 23’ünün henüz aşılanmadığına dikkat çekerek, “Üçüncü doz aşılar önemli ancak daha da önemlisi daha fazla insanın aşılanmasıdır” dedi. Aynı gün Cumhuriyetçi Parti Senato lideri Mitch McConnell da üçüncü doz aşısını yaptırdı. McConnell, “Tüm Amerikalılar doktorlarıyla konuşmalı ve aşılanmalı” diye konuştu.

ABD Salgın Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), geçen hafta 65 yaş ve üzeri ve yüksek risk grubunda bulunan kişilere ek bir BioNTech aşısı yapılmasını önermişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price koronavirüse yakalandı

ABD Dışişleri Bakanlığı, bakanlık sözcüsü Ned Price’ın koronavirüs testinin pozitif çıktığını ve karantinada olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a yapılan testin sonucunun ise negatif çıktığı bildirildi.

Ned Price

Sözcü Price sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Bu sabah ilk kez semptom gösterdikten sonra koronavirüs test sonucun pozitif çıktı. Şimdi önümüzdeki on gün boyunca karantinada olacağım. Üzerimde bir ağırlık var ama güvenli ve etkin aşılara beni ciddi hastalıktan korudukları için minnettarım” dedi.

Price, geçen hafta New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun oturum aralarında, Blinken ile birlikte Brezilya, İngiltere, Türkiye ve Avrupa Birliği’nden üst düzey yetkililer de dahil olmak üzere birçok toplantıya katılmıştı.

Brezilya’nın aşı karşıtı başkanı Jair Bolsonaro’nun eşi koronavirüs aşısı oldu

Aşı karşıtı bir politika yürüten Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro’nun eşi Michelle Bolsonaro, ABD ziyaretleri sırasında koronavirüs aşısı oldu. Michelle Bolsonaro’nun bu tercihi Brezilya medyasında eleştiri konusu olurken senatörler, Bolsonaro ve eşini “Brezilya’nın aşı kampanyasının güvenilirliğini baltalamakla” suçladı.

Jair Bolsonaro

Çift geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD’ye gitmişti. Ziyaret sonrasında Bolsonaro, Veja dergisine verdiği röportajda, “Aşı olmak kişisel bir tercihtir. Örnek olarak, eşim ABD’ye gittiğimizde aşı oldu. Ben olmadım” demişti. Bunun üzerine ülkede birçok kişi, Brezilya’nın aşı kampanyasının güvenirliğini zedeledikleri için Bolsonaro çiftini eleştiri yağmuruna tuttu.

Parlamento Soruşturma Komisyonu (CPI) Başkanı Senatör Omar Aziz, Michelle Bolsonaro’nun New York’ta aşı olmasını eleştirerek “Birilerinin ona ABD’de yapılan aşı ile Brezilya’da yapılan aşının aynı aşı olduğunu söylemesi lazım. Brezilya’da aşı olup herkese iyi bir örnek olabilirdi” dedi.

Japonya’da olağanüstü hal kalkıyor

Japonya hükümeti, koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için ülke kapsamında uyguladığı olağanüstü hali perşembe günü (30 Eylül) kaldıracak. Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, bu kararın vaka sayılarının azalmasından ve koronavirüsün sağlık sistemi üzerindeki baskısının hafiflemesinden dolayı alındığını belirtti. Ülke, altı aydır olağanüstü hal ile yönetiliyordu. Japonya’da nüfusun yüzde 60’ı iki doz aşısını olmuştu.

Bakan Nishimura, vakaların artışını önlemek için yemek mekanları ve büyük ölçekli etkinlikler üzerindeki bazı kısıtlamaların ise yaklaşık bir ay boyunca yürürlükte kalacağını söyledi. Nishimura, “Bir geri tepmeyi önlemek için gerekli önlemleri almaya devam etmeliyiz” dedi ve vakaların artması durumunda daha sınırlı bir “yarı acil durumun” getirilmesinin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Şili’de de kısıtlamalar hafifletiliyor

Şili hükümetinden pazartesi günü (27 Eylül) yapılan açıklamada, vakalardaki düşüşün ardından salgının başından beri yürürlükteki olağanüstü halin sona erdiği duyuruldu. Devlet Başkanı Sebastian Pinera gazetecilere, “Son üç ayda enfeksiyonlarda, aktif vakalarda, hastaneye yatışlarda ve ölümlerde çok önemli bir azalma gördük” dedi.

Hükümet ayrıca hareket kısıtlamalarını gevşeteceğini, etkinliklerde ve kamusal alanlardaki kapasite sınırlandırmasını serbest bırakacağını ve bu ayın başlarında ülkenin sınırlarını yeniden turistlere açacağını da duyurdu. Duyuru, sağlık yetkililerinin altı ile 11 yaş arasındaki çocukları eylül ayında acil durum için onay alan Sinovac aşısıyla aşılamaya başlamasıyla aynı gün yapıldı.

Şili, nüfusunun yaklaşık dörtte üçünün tamamen aşılanmasıyla, dünyanın en hızlı ve başarılı aşı çalışmalarından birine öncülük ediyor.

Sigara içenlerin koronavirüsten hastaneye yatma olasılığı, içmeyenlere göre yüzde 80 daha yüksek

Thorax dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, sigara içenlerin koronavirüse yakalanmaları halinde hastaneye yatma olasılığı içmeyenlere göre yüzde 60 ila 80 daha yüksek.

Kanıtları güçlendirmek için sigara ve koronavirüs ile ilgili gözlemsel ve genetik verileri bir araya getiren çalışma, salgının başlangıcında yayımlanan ve sigara içmenin virüse karşı korunmaya yardımcı olabileceğini öne süren araştırmalarla çelişiyor. Bu araştırmalar, yazarlarının bir kısmının tütün endüstrisiyle finansal bağlantıları olduğu ortaya çıkınca geri çekilmişti.

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.