İngiltere’de uzun kuyruklar ve benzin istasyonlarının kapanmasıyla geçen dördüncü günün ardından ordu, benzin istasyonlarındaki yığılmayı hafifletmek ve akaryakıt dağıtımına yardım etmek için hazır bekletiliyor. 150 kadar askeri tanker sürücüsü, panik satın almaları nedeniyle yakıt kıtlığı içerisindeki istasyonlara akaryakıt sevkiyatı yapmaya hazırlanıyor. Muhalefetteki İşçi Partisi hükümeti eleştirerek, yakıt krizini “başarısızlığın itirafı”, ordunun göreve çağrılmasını ise “yara bandı tedavisi” olarak nitelendirdi.
İngiltere’de Ulaştırma ve Savunma Bakanlığı ile Kabine Ofisi’nin ortak açıklamasında İngiliz ordusundaki tanker sürücülerinin akaryakıt krizini hafifletmek ve en çok ihtiyaç duyulan yerlere yakıt sevkiyatı için hazır duruma getirileceği duyuruldu. Askerlerin buna yönelik özel eğitim alacağı ve sektör ile sorunsuz şekilde çalışmalarının sağlanacağı belirtildi.
From what was we told the guy push in front of the queue at BP garage at haverstock hill, hampstead this happened 2hours ago
There a long queue at the petrol station pic.twitter.com/8dvEFeYCAI— London & UK Crime (@CrimeLdn) September 26, 2021
Hükümet ise akaryakıt krizinde haddinden fazla yakıt alanları sorumlu tuttu. Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, “Yakıtın bittiğine dair oluşan endişe sebebiyle artan panik alımlarına tanık oluyoruz” dedi.
İngiltere’de 100 binden fazla kamyon şoförüne ihtiyaç duyulduğu tahmin ediliyor. Bu durum son aylarda gıda tedarikçileri ve süpermarketler de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde sorunlara neden olmuştu.
Muhalefetten akaryakıt krizine tepki: “Başarısızlığın itirafı”
Muhafazakâr Parti Milletvekili Huw Merriman, petrol endüstrisinin hükümetin sürekli müdahalesini istenmekten çok, uzun süredir devam eden sürücü eksikliklerini düzeltmesi gerektiğini belirtti. Merriman, “Bu sorunlar yıllardır var. Bugün İngiltere’de çalışan bir kamyon şoförünün yaş ortalaması 55 ve bu insanlar emekli oluyor. Dahası sektör bu işi cazip hale getirmiyor. Çok uzun zamandır kamyon şoförlerinin çalışma koşulları kötü, bu koşulların düzeltilmesi gerekiyor” dedi.
Muhalefetteki İşçi Partisi ise hükümeti eleştirerek, yakıt krizine verilen tepkinin “başarısızlığın itirafı” olduğunu söyledi, ordunun göreve çağrılmasını ise “yara bandı tedavisi” olarak yorumladı.
Hükümet ADR lisanlarını uzatacak
Akaryakıt krizini çözmeye çalışan Boris Johnson hükümeti, sürücülerin akaryakıt gibi tehlikeli malları taşımasına izin veren özel sürücü ehliyetlerinin uzatılmasına izin verdi. 27 Eylül ve 31 Aralık arasında sona erecek olan ADR (Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa İşlemleri) lisanslarının geçerliliği, herhangi bir eğitim veya sınav olmaksızın 31 Ocak 2022’ye kadar uzatılacak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
BP ve Shell de dahil olmak üzere önde gelen yakıt tedarikçileri ise yakıt krizi yaşanmadığı konusunda ortak açıklamada bulundu. Açıklamada, “Artık pek çok araba normalden daha fazla yakıt depolayabildiğinden, talebin önümüzdeki günlerde normal seviyelerine dönmesini ve akaryakıt istasyonu pompa alanındaki yoğunluğun hafiflemesini bekliyoruz” denildi.
“Yalnızca kamu çalışanların kullanımı için akaryakıt istasyonlarını belirlemek gerek”
Öte yandan doktorlar, hemşireler, cezaevi ve bakım personeline yakıt için öncelik verilmesi çağrısında bulunuldu. Birleşik Krallık Evde Bakım Derneği, personelin benzin kuyruğunda kalması nedeniyle insanların evde bakıcıları beklediğini ve bunun istenmeyen durumlara neden olabileceğini vurguladı.
İngiltere’nin en büyük işçi sendikası olan Unison da bakanları acil durum yetkilerini kullanmaya çağırdı. Sendikanın açıklamasında, “Yalnızca kamu çalışanların kullanımı için akaryakıt istasyonlarını belirlemek gerekiyor” denildi.
Akaryakıt sıkıntısı zaman zaman sürücüler arasında arbede yaşanmasına da sebep oldu.
petrol fight at a bp garage near camden pic.twitter.com/GYDJip03oc
— London & UK Crime (@CrimeLdn) September 26, 2021
Kriz nasıl başladı?
İngiltere’de Brexit, pandemi, düşük ücretler gibi nedenlerle kamyon şoförü sayısının azalması krize neden oldu.
Hükümet, akaryakıt şirketlerini rekabet kanunundan geçici olarak muaf tutacağını, ayrıca beş bin akaryakıt ve gıda kamyonu sürücüsü ile 5 bin 500 kümes hayvanı işçisi için Noel arefesine kadar geçici vize verileceğini açıkladı.
Iceland Genel Müdürü Richard Walker, süpermarket sektörünün yaşadığı krize dikkat çekti ve hükümetin belirttiği vizelerin ekim ortasına kadar başlamayacağını vurgulayarak, “Kim Avrupa’da tam zamanlı bir işten ayrılıp birkaç haftalığına İngiltere’de çalışmayı kabul edecek bilmiyorum” diye konuştu.
Kaynak: BBC
Derleyen: Zeynel Yıldırım