Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Toraks Derneği’nden Vectura’nın bir kısmını satın alan Philip Morris’e yaptırım uygulanması için çağrı: “Hedef, tütün ürünü kullanan kişileri daha bağımlı hale getirmek”

Dünya tütün endüstrisinin yüzde 12’sini elinde tutan Philip Morris International (PMI) firması, astım ve KOAH gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan inhaler ilaçlarının en önemli üreticisi olan Vectura firmasının bir kısmını satın aldı. Her yıl 8,5 milyondan fazla insanın tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Türk Toraks Derneği (TTD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Banu Salepçi, bu satışa dikkat çekerek Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’nin yaptırımlarının uygulanması çağrısında bulundu. Avrupa Solunum Derneği (ERS), İngiliz Toraks Derneği (BTS), Amerikan Toraks Derneği (ATS) ve Amerikan Akciğer Birliği (ALA) gibi pek çok ulusal ve uluslararası dernek de aynı çağrıyı yaparak İngiltere hükümetini Vectura firmasının PMI’a devrinin engellenmesine yönelik yaptırımlar uygulamaya davet etti.

“Hedef tütün ürünü kullanan kişileri daha bağımlı hale getirmek”

Türk Toraks Derneği (TTD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Banu Salepçi, geçen ay gerçekleştirilen bu satışta devrin engellemesi gerektiğini belirterek, “Geçen ay dünya tütün endüstrisi piyasasının yüzde 12’sini elinde tutan ve her yıl sattığı ürünler nedeni ile en az bir milyon insanın ölümüne sebep olan Philip Morris International firması, Vectura Inhaler firmasının bir kısmını satın almıştır. Hedefleri tütün ürünlerinin kullanılması için inhaler cihazların geliştirilmesi ve tütün ürünü kullanan kişileri daha bağımlı hale getirmektir” dedi.

“Tütün Kontrol Çevre Sözleşmesi’ne aykırı”

Bu durumun, 2004 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan Tütün Kontrol Çevre Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu vurgulayan Salepçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2004 yılında hazırlanmış ve ülkemizin de aralarında bulunduğu 191 ülke tarafından imzalanmış olan DSÖ Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesinin 5.3 sayılı bölümünde belirtildiği üzere tütün endüstrisinin sağlıkla ilgili her alanda faaliyetinin yasaklanması ve tütün endüstrisi ile yapılan işbirliklerine de hükümetler tarafından yaptırımlar uygulanması gereklidir. İnhaler ilaçların inovasyon ve tasarımını yapmakta olan ve bu nedenle insan sağlığının iyileştirilmesini hedefleyen bir kurumun, her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan bir endüstri ile işbirliği kabul edilemez. Bu gerekçe ile gerekli tüm yaptırımların söz konusu Vectura firmasına ve partnerlerine uygulanması gerekmektedir. Avrupa Solunum Derneği (ERS), İngiliz Toraks Derneği (BTS), Amerikan Toraks Derneği (ATS) ve Amerikan Akciğer Birliği (ALA) gibi pek çok ulusal ve uluslararası solunum derneği bu konuda gereken hassasiyeti göstererek İngiliz hükümetini Vectura firmasının PMI’a devrinin engellenmesine yönelik yaptırımlar uygulamaya davet etmektedir.”

“Yaptırım uygulanmalı”

TTD Merkez Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı da “Türk Toraks Derneği olarak Vectura firmasının PMI’a devri nedeniyle tüm yetkilileri, kararlarını hiç koşulsuz insan sağlığından yana kullanmaya ve Vectura firması ile partnerlerine en az 191 ülkenin taraf olduğu DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin 5.3 sayılı bölümündeki kararlar doğrultusunda yaptırım uygulamaya davet ediyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.