Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Görüş hareketinin önde gelen isimlerinden Oğuzhan Asiltürk koronavirüsten hayatını kaybetti

Saadet Partisi’ni Cumhur İttifakı’na yakınlaştırmaya çalışırken koronavirüse yakalanan Oğuzhan Asiltürk, 86 yaşında hayatını kaybetti. Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Asiltürk, Ankara Şehir Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Asiltürk, 13 Eylül’de hastaneye kaldırılmış, eşi ile birlikte koronovirüse yakalandıkları yönünde haberler çıkmıştı. Saadet Partisi açıklamasında Oğuzhan Asiltürk’ün “zatürreye bağlı gelişen nefes darlığı nedeniyle rahatsızlandığı” belirtilmişti.  

Medyascope‘a bilgi veren Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, Oğuzhan Asiltürk’ün ölüm nedeninin zatürre kaynaklı olduğunu ve cenazenin 2 Ekim Cumartesi günü öğle namazını müteakip Ankara Hacı Bayram Veli Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedileceğini söyledi.

Erdoğan ile yakınlık 

25 Mayıs 1935’te Malatya’nın Hekimhan ilçesinde doğan Asiltürk, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Asiltürk, 14 ve 15. dönem Ankara, 19, 20 ve 21. dönem Malatya milletvekilliği ile İçişleri, Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları yaptı. Refah Partisi ve Fazilet Partisi’nde siyaset yapan Asiltürk, Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı, Milli Görüş Vakfı’nın başkanlığını yürütüyordu.

Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saadet Partisi’ni Milet İttifakı’ndan koparmaya çalışmasında görüştüğü kişi olan Asiltürk, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’yla bu nedenle yaşadığı çekişmelerle gündemdeydi. 2020’nin Kasım ayında Medyascope‘ta yayımlanan haberde, parti yetkililerinden bu konuda edinilen bilgilere yer veriliyordu:

“Oğuzhan Asiltürk ile Temel Karamollaoğlu arasındaki tartışmanın ana ekseni ise ittifaklar. Asiltürk’ün 2017’de cumhurbaşkanlığı sistemi için yapılan referandumda ‘evet’ oyu verme eğiliminde olduğu hatta bu konuda ses kaydının olduğu söyleniyor. Referandum tartışmasında Karamollaoğlu’nun ‘hayır’ oyu vermeyi ısrarla savunduğu ve yapılan bir toplantıyı terk ettiği de biliniyor.”

Uzun süredir partide görev alan bir yetkilinin aynı haberde aktardığına göre, Asiltürk’ün hâlâ Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın bir ilişkisi vardı. Son üç yıldır devam eden tartışmalar, haziran ayından itibaren daha da alevlendi. Öyle ki Oğuzhan Asiltürk, son üç-dört aydır Türkiye’nin farklı yerlerinde “Şuur dersleri” adı altında toplantılar düzenliyordu. Partililer, bu toplantıları “paralel toplantılar” olarak niteliyordu. 

İstanbul Sözleşmesi’nin kalkacağını duyurmuştu: “Kadın hakları, madın hakları falan diyenler…”

Bu yakınlık, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili ilk açıklamanın Asiltürk’ten gelmesi sonucunu da doğurdu. Erdoğan ile görüşmesinin ardından ocak ayında bir televizyon kanalında Asiltürk, Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nin kalkacağı yönündeki görüşünü açıklamış ve “Ama kalkarken onların içindeki bazı cahiller var, kadın hakları, madın hakları falan diyenler. Onların hepsi Türk Ceza Kanunu’nda da var diye şey ediyor. Ondan böyle rahatsızlık duyuyorlar ama kaldıracaklarını kesin olarak kendisi de ifade etti” demişti.

Kongre çağrısı

Erdoğan ve Asiltürk, nisan ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde birlikte iftar yapmışlardı.

Asiltürk, haziran ayında sosyal medya hesabından 53 maddelik bir açıklama yayımlamış, Saadet Partisi yönetimini eleştirerek kongre çağrısında bulunmuş ve “İnşallah, önümüzdeki kongrede alacağımız kararlarla, Saadet Partimiz, kuruluşundaki değerleri savunur hâle gelir” demişti. 

Asiltürk’ün açıklamasında şu ifadeler öne çıkmıştı:

“Allah’ın izniyle önümüzdeki kongrede, memleketimizin şu anda içinde bulunduğu sosyal ve siyâsi şartlara uygun olarak hizmet edecek bir teşkilat oluşturacağız. Güçlü bir Saadet Partisi teşkilâtı oluşturmak ve yukarıda durumlarını anlattığım gençleri, Millî Görüş’e kazandırmak için, benim gözetimimde, geniş istişarelerle bir liste hazırlanacak ve kongre başkanlığına sunulacak. Rabbimiz hayırlı hizmetler yapmalarını nasip eylesin.”

Asiltürk’ün açıklamalarına Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, “Saadet Partisi’nin kararlı duruşu ortadadır” başlıklı bir açıklama ile karşılık vermişti. 

Kıbrıs ziyaretinde Erdoğan heyetinde maskesiz fotoğraflanmıştı

Asiltürk, geçen temmuz Erdoğan ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giden heyet içinde yer alıyordu. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ziyarete ilişkin “Bizim de Yüksek İstişare Kurulu Başkanımız Sayın Oğuzhan Asiltürk Bey de orada şu anda. Onların da ben bayramlarını tebrik ediyorum. Tabii onlar hem Kıbrıs Zaferi’ni idrak etmek hem de Kurban Bayramı’nı Kıbrıs’ta idrak etmek için oradalar” demişti.

Ziyarete ilişkin fotoğraflarda Asiltürk maskesiz görülüyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.