Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Frances Haugen’in Facebook ifşaları devam ediyor: “Çocuklara zarar veriyor, demokrasiyi zayıflatıyor ve devletlerin müdahalerine karşı yeterince önlem alınmıyor”

Eski Facebook çalışanı Frances Haugen’in pazar günü (3 Ekim) CBS televizyonuna verdiği röportajın ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) sular durulmuyor. Haugen, CBS’in ardından ABD Kongresi’nde senatörlerin sorularını yanıtladı. Haugen, Facebook’un çocuklara zarar verdiğini, algoritmalarının zararlı içeriği güçlendirdiğini ve devletlerin müdahalesi konusunda yeterince önlem alınmadığını öne sürdü. Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörler bu konuda bir şey yapılması konusunda uzlaştı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Geçen pazar günü (3 Ekim), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli CBS kanalında yayınlanan “60 Dakika” adlı haber programına katılan eski Facebook çalışanı Frances Haugen, bu senenin başlarında ayrıldığı şirketini önceliği “güvenlik yerine kâr etmeye” vermekle suçladı.

Haugen, bu iddiaların ardından salı günü (5 Ekim) ABD Senatosu Ticaret Alt Komisyonu’nda senatörlerin sorularını yanıtladı. Haugen, Facebook’un çocuklara zarar verdiğini, demokrasiyi zayıflattığını ve ayrımları keskinleştirdiğini söyledi ve platformun yeniden düzenlenmesinin gerekliliğini savundu.

Ayrıca Haugen, Facebook’un, reklam verenlerin ulaşabilmesi için kullanıcılarını sayfada nasıl daha çok vakit geçirmeye ikna ettiği konusunda şeffaf olması gerektiğini söyledi.

Şirketten ayrılırken binlerce gizli belgeyi yanında götüren Haugen, “Gölgelerde faaliyet göstermeye, araştırmalarını kamu denetiminden saklamaya devam ettiği sürece, Facebook’tan hesap sorulamaz” diye konuştu.

Senatörler düzenleme konusunda hemfikir

Haugen’in duruşması, daha önceki yıllarda sosyal medya yöneticileriyle yapılan oturumlardan oldukça farklı oldu. Öncelikle göze çarpan, duruşmayı yöneten senatörlerin geçmişe nazaran konu hakkında çok daha bilgili oluşuydu. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg daha önce Kongre’ye ifade vermeye geldiğinde, senatörlerden biri Facebook’un nasıl para kazandığını bile bilmediğini söylemişti. 

Frances Haugen

Bu duruşmada konuyla ilgili oldukça karmaşık sorular soruldu. Facebook algoritmalarının sorunlu içeriği güçlendirmede oynadığı rolü ve şirketin bir içeriği diğerine tercih etmek için algoritmasını değiştirme şekli sorgulandı. Daha önceki duruşmalar bir kişi veya fikrin yasaklanması konusuna odaklanırken bu oturumda Facebook’un tanıttığı içerik parçalarında oynadığı aktif rol üzerinde duruldu.

Sosyal medya kullanımı için minimum yaş 13’ten 17’ye çıkarılsın”

Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, uygulamada gençlere verilen zararları durdurmak için harekete geçmekte uzlaştı. Birkaç senatör, genç kullanıcılar için güvenlik hükümleri ekleyecek yasa tasarılarını tartıştı. Haugen ise daha radikal bir şekilde, sosyal medya kullanımı için asgari yaşın 13’ten 17’ye çıkarılmasını önerdi.

Sunduğu binlerce belgenin buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirten Haugen, senatörlerden Facebook’tan daha çok belge ve iç araştırma talep etmelerini istedi. Haugen, Kongre’nin yalnızca tam şeffaflık yoluyla sosyal medyayı anlayabileceğini ve düzenleyebileceğini söyledi.

Çin, İran ve Rusya’dan gelen tehditlere karşı korumasız

Duruşma sırasında Facebook’un, ülkelerin birbirlerini gözetlemek ve dezenformasyon kampanyaları yürütmek için platformu kullanıp kullanmadığını izleyen güvenlik ekiplerinin nasıl yetersiz çalıştığı konusunda ayrı bir Kongre komitesiyle konuştuğunu anlatan Haugen, şirketin Çin, İran, Rusya ve diğer ülkelerden gelen tehditlere karşı yeterince koruma sağlamadığını söyledi.

Zuckerberg, Haugen’ın iddialarını yalanladı

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise Haugen’in Facebook’un kutuplaşmayı keskinleştirdiği ve çocuklara zarar verdiği yönündeki suçlamalarına cevap verdi. Zuckerberg, şirketin kârı güvenliğe yeğlediği iddiasının doğru olmadığını söyledi. 

Mark Zuckerberg

Zuckerberg’in Facebook çalışanlarına gönderdiği ve daha sonra sosyal medya hesabında da paylaştığı mesajda, “Kâr için insanları kızdıran içerikleri kasten önlerine ittirdiğimiz argümanı son derece mantıksızdır. Biz reklamlardan para kazanıyoruz ve reklam verenler sürekli reklamlarının yanında zararlı ya da insanları sinirlendirecek içerikleri istemediklerini söylüyor” dedi.

4 Ekim Pazartesi günü TSİ 18:40 sıralarında başta Facebook, Instagram ve WhatsApp olmak üzere bazı uygulamalara erişim sağlanamamıştı. Sosyal medya uygulamaları dakikalar içinde erişilebilir olmaktan çıkmış ve bu durum altı saat boyunca devam etmişti.

Kaynak: DW, NY Times

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.