Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sinema tarihinde bir ilk: Uzayda film çekecek Rus ekip Dünya’nın yörüngesine ulaştı

Dünya’nın yörüngesinde çekilecek ilk film için bir Rus aktör ve yönetmen, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) vardı. Rus film ekibi, geçen yıl Tom Cruise, NASA ve SpaceX tarafından duyurulan Hollywood projesinden önce yörüngede filmin çekimlerini bitirecek gibi görünüyor. Rusya, bu filmle uzay yarışında geri kalmadığını ispatlamaya çalışıyor.

38 yaşındaki aktör Yulia Peresild ve 38 yaşındaki yönetmen Klim Shipenko, planlandığı gibi Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden Dünya’nın yörüngesine doğru fırlatıldı. Kıdemli kozmonot Anton Shkaplerov kontrole geçtikten sonra gecikmeli olarak dün (5 Ekim), TSİ 15:22’de ISS’ye yanaştı.

Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos, ekibin istasyona varmasının ardından “ISS’ye hoşgeldiniz” diye tweet attı.

Ekip, The Challenge filmindeki sahneleri çekmek üzere Soyuz MS-19 uzay gemisiyle seyahat etti. Roscosmos, bütçesi de dahil olmak üzere çoğunlukla gizli tutulan filmin konusunun, bir kozmonotu kurtarmak için ISS’ye gönderilen bir kadın cerraha odaklandığını açıkladı. Shkaplerov ve istasyonda ISS’de halihazırda görev yapan iki Rus kozmonotun da filmde küçük roller üstleneceği belirtildi.

Rus ekibini istasyonda, bir Fransa, bir Japon vatandaşı ile üç NASA astronotundan oluşan ISS personeli karşıladı.

https://twitter.com/roscosmos/status/1445404121339768845

Rol için üç bin başvuru arasından seçilen Yulia Peresild, pazartesi günü (4 Ekim) uçuş öncesinde yaptığı açıklamada, “Psikolojik, fiziksel ve duygusal olarak zordu. Ama hedefimize ulaştığımızda tüm zorluklar o kadar da kötü görünmeyecek sanırım” dedi.

Mürettebat, kozmonotların uçuş öncesi geleneğine sadık kalarak, klasik Sovyet filmi “Beyaz Çöl Güneşi”ni izledi.

Shipenko ve Peresild’in, altı aydır istasyonda bulunan kozmonot Oleg Novitsky ile birlikte bir kapsül içinde 17 Ekim’de dünyaya dönmeleri bekleniyor.

Rusya bu filmle uzay yarışında oyuncu olduğunu ispatlamaya çalışıyor

Kremlim Sözcüsü Dimitri Peskov, “Uzay, öncü olduğumuz ve her şeye rağmen oldukça emin bir şekilde pozisyonumuzu koruduğumuz yerdir” dedi.

Film çekiminin başarılı olması durumunda Rusya’nın uzay ilkleri serisine bir yenisi eklenmiş olacak.

Her ne kadar Rusya tarihte uzay endüstrisinde öncü olsa da günümüzde geri kalmış durumda. Uzay endüstrisi giderek Çin ve ABD çekişmesine sahne oluyor. SpaceX’in geçen sene astronotları ISS’ye götürmesinin ardından Rusya’nın ISS’ye ulaşma tekeli kırıldı. Bu durum Roscosmos’a ciddi bir darbe vurdu. Analist Konstantin Kalaçev’e göre film, bir halkla ilişkiler projesi ve Ruslar’ı Roscosmos’un karşı karşıya olduğu sorunlardan uzaklaştırmanın bir yolu.

Rusya, bu yıl imajını güçlendirmek ve gelirini çeşitlendirmek amacıyla uzay turizmi programını geliştireceğini de açıklamıştı.

SpaceX, ilk sivil uzay görevini geçen ay tamamlamıştı.

Derleyen: Ayhan Eren

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.