Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1: Intercity İstanbul Park’ın öne çıkanları

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 16. etabı olan Türkiye Grand Prix’si Intercity İstanbul Park, 8-10 Ekim tarihleri arasında Formula 1’e ev sahipliği yapacak. 9 Ekim Cumartesi günü sıralama turu, 10 Ekim Pazar günü ise beklenen yarış, saat 15.00’te izleyiciler ile buluşacak. Tüm yarış programı S Sport ve S Sport+ kanallarından canlı izlenebilecek. Medyascope Spor Servisi olarak Türkiye Grand Prix’si tarihinde öne çıkan olayları derledik. 

Felipe Massa, İstanbul Park’ın en iyisi

Formula 1’in 16. etabı olan Türkiye Grand Prix’si Intercity İstanbul Park’ta heyecan, 8-10 Ekim günlerinde yaşanacak. İlk kez 2005 yılında Formula 1’e ev sahipliği yapan pistin tarihindeki ilk şampiyonu ise Kimi Raikkonen oldu. O dönem McLaren Mercedes takımı adına yarışan Raikkonen, 2005’teki yarışta 1 saat 24 dakika 34.454 saniyelik derecesiyle liderliği elde etti. Ancak eski Ferrari pilotu Felipe Massa, Raikkonen’in bu başarısını adeta gölgede bırakarak 2006 ile 2008 yılları arasında İstanbul Park’a ambargo koyan isim oldu. Kariyerindeki ilk birinciliği, 2006 yılında 1.28.51.082’lik derecesiyle İstanbul’da alan Massa, 2007 ve 2008 yıllarında da ipi göğüsleyerek üst üste üç kez şampiyonluğa ulaştı. 

Lewis Hamilton, Felipe Massa’yı yakalamak istiyor

2020 yılında Intercity İstanbul Park’ta düzenlenen son yarışı 1 saat 42 dakika 19.313 saniyelik derecesi ile kazanarak kariyerindeki ikinci İstanbul zaferini elde eden Mercedes pilotu Lewis Hamilton ise bu sene de podyumun zirvesine çıkarak Felipe Massa’yı yakalamak isteyecek. Öte yandan İstanbul Park’ta düzenlenen sekiz yarışta Felipe Massa, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Juan Pablo Montoya, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Jenson Button, Mark Webber, Sebastian Vettel ve Sergio Perez olmak üzere 10 pilot podyuma çıkabildi. Formula 1’de 2005 ve 2006’nın şampiyonu İspanyol Fernando Alonso ile yedi dünya şampiyonluğu bulunan Alman pilot Michael Schumacher ise İstanbul Park’ta mutlu sona ulaşamayan isimler arasında. Alonso’nun üç podyumu, efsane isim Schumacher’in ise bir podyumu bulunuyor. 

İstanbul Park’ın hız rekorları Juan Pablo Montoya’da

İlk kez 2005 yılında Formula 1’e ev sahipliği yapan İstanbul Park’ın hız rekorları, Kolombiyalı pilot Juan Pablo Montoya’ya ait. Dönemin McLaren-Mercedes pilotu Montoya, 2005’teki yarışta İstanbul Park’ın en hızlı tur zamanı ve en yüksek hız rekorlarının sahibi oldu. Kolombiyalı pilot, yarışın 39. turunda 1 saat 24 dakika 770’lik derecesi ile en hızlı tur zamanını kaydederken yarışta 330.3 kilometreye çıkarak en yüksek hıza ulaşan pilot unvanını da ele geçirdi. Yarışı üçüncü sırada tamamlayan Montoya’nın hız rekorları, şu ana kadar İstanbul Park’ta düzenlenen sekiz yarışta da kırılamadı. 

İstanbul Park’ın en unutulmaz senesi: 2010

İstanbul Park denildiğinde akıllara Felipe Massa, Lewis Hamilton ve tabii ki 2010 yılındaki meşhur kaza geliyor. Red Bull Racing adına yarışan iki pilot Mark Webber ve Sebastian Vettel, 40. turda unutulmaz bir kazaya karışmıştı. Webber’den liderliği devralmak isteyen Vettel, takım arkadaşını geçmeye çalışırken büyük bir çarpışmaya sebebiyet vermişti. Bu kaza, Red Bull’un İstanbul Park’ı ilk ikide bitirme hayallerini sona erdirirken Webber ise yarışı üçüncü sırada tamamlamıştı. Öte yandan McLaren pilotları Lewis Hamilton ve Jenson Button, yarış sonunda ilk iki sırayı paylaşmıştı. Webber ile çarpışan Vettel ise yarış dışı kalmıştı. 

Red Bull pilotları Mark Webber ve Sebastian Vettel’in çarpışma anı:

Kupada sekizinci viraj göndermesi yapıldı

Formula 1’in 16. etabı olan Türkiye Grand Prix’si Intercity İstanbul Park’ta podyuma çıkacak isimlere verilecek kupa geçen günlere tanıtılldı. Isobar Türkiye ekibi tarafından tasarlanan ve Aslan Ruso tarafından üretilen kupa, İstanbul Park’ın meşhur sekizinci virajına gönderme yapıyor. “Magic 8” temasının işlendiği kupa, Türk kültüründen esintiler de taşıyor. 5 kilo ağırlığa ve 50 santimetre yüksekliğe sahip şampiyonluk kupasının en üst bölümünde ay ve yıldız figürleri yer alıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.