Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun sporu propaganda malzemesi olarak kullandığı ortaya çıktı

Belarus Spor Dayanışma Vakfı (BSSF) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ve hükümeti, Belarus Futbol Federasyonu’nun (BFF) işleyişine sistematik olarak müdahale etti ve futbolu “hükümet yanlısı propaganda” aracı olarak kullanmak istedi. BSSF İdari Direktörü Aliaksandr Apeikin, “Bu rapor, Lukaşenko ve yakın çevresinin futbolu nasıl kontrol ettiğini ve sporu nasıl propaganda malzemesine dönüştürdüğünü anlatıyor” dedi.

Kıdemli hakemler ve profesyonel futbolcuların ifadelerine dayanan rapor, Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko‘ya karşı konuşma baskısı ile karşı karşıya kalan sporcuları, antrenörleri ve spordaki diğer profesyonelleri destekleyen Belarus Spor Dayanışma Vakfı (BSSF) tarafından hazırlandı.

Aleksandr Lukaşenko

BSSF’nin İdari Direktörü Aliaksandr Apeikin, “Bu rapor, Lukaşenko ve yakın çevresinin futbolu nasıl kontrol ettiğini ve sporu nasıl propaganda malzemesine dönüştürdüğünü anlatıyor. Belarus’ta siyaset ve spor tamamen iç içe geçmiş vaziyette” dedi.

Aliaksandr Apeikin

13 Ekim Çarşamba günü yayımlanan raporda, Belarus Futbol Federasyonu’ndaki (BFF) üst düzey yetkililerin Belarus güvenlik servisleriyle yakından bağlantılı olduğuna değiniliyor. Raporda, federasyonundaki yöneticilerin, hakemleri ve oyuncuları 2020’deki tartışmalı başkanlık seçimi sonrası düzenlenen hükümet karşıtı protestolarda Lukaşenko rejimine destek vermeye zorladığı iddia ediliyor. 

“Rapor, UEFA’nın Belarus’un Avrupa futboluna katılımını askıya alması için yeterli gerekçe oluşturuyor”

Apeikin, raporun 12 Ekim Salı günü UEFA‘ya gönderildiğini aktardı ve “Rapor, UEFA’nın Belarus’un Avrupa futboluna katılımını askıya alması için yeterli gerekçe oluşturuyor” diye konuştu.

FIFA, hükümetlerin spora müdahale ettiği iddiaları üzerine ülkelerin milli takımını ve o ülkelerin kulüp takımlarının uluslararası futbola katılmalarını yasaklayabiliyor. Ancak, UEFA’nın böylesi bir kararının eşi benzeri görülmemiş bir karar olacağı yorumu yapılıyor.

Raporda, Belarus Spor Bakanlığı’nın futbolcuların haklarını ihlal ettiği ve siyasi tarafsızlık konusundaki UEFA ve FIFA kurallarına aykırı davrandığı iddia ediliyor ve şu ifadelerr yer veriliyor: “Spor Bakanlığı, futbolcuları hükümet yanlısı mektupları imzalamayan futbol kulüplerine yönelik devlet finansmanını durdurmakla tehdit etti.”

“Bizi kendi siyasetleri için kullanmak istediler”

İki ay önce güvenlik endişeleriyle Belarus’u terk eden BFF’nin eski başhakemi Andrei Chepa, “Bizi kendi siyasetleri için kullanmak istediler” dedi.

Chepa, hakemlere ve futbolculara maç sırasında kırmızı ve yeşil yaka çiçeği takmalarının emredildiğini ve bu renklerin Lukaşenko rejimini desteklemekle aynı anlama geldiğini söyledi. Chepa, bu yaka çiçeğini takmayı reddeden hakemlerin görevlerine son verildiğini de belirtti.

Andrei Chepa

“Benim için bu renkler rejimin yıllardır sebep olduğu şiddeti ve ölümü temsil ediyor. Meslektaşlarımın çoğu da aynı şekilde düşünüyordu. Bize dayatılanı yapmayı reddettik” diyen Chepa, şu anda Ukrayna’da yaşıyor.

“Lukaşenko, sporcuları toplumsal meşruiyeti için önemli görüyor”

Sporcular, Lukaşenko’nun en önemli eleştirmenlerinden bazıları olmuştu. Apeikin, “Futbolcular başta olmak üzere sporcular ülkede kitleler üzerinde etkiye sahip. Lukaşenko, onları toplumsal meşruiyeti için önemli görüyor. Sporcular onun aleyhinde konuşmalar yaptığında ise bundan nefret ediyor” dedi.

Tokyo Yaz Olimpiyatları’nda Belaruslu 24 yaşındaki atlet Krystsina Tsimanouskaya, sosyal medyada takım antrenörlerini ve Belarus Olimpiyat Komitesi’ni eleştirdikten sonra Minsk yönetimi tarafından ülkeye götürülmek istenmiş fakat Tsimanouskaya, Tokyo’dan Belarus’a giden uçağa binmeyi reddetmişti. Tsimanouskaya, o günden beri Lukaşenko rejimine karşı sert bir muhalefet yapıyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.