Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyaca ünlü Kenyalı atlet Agnes Tirop evinde ölü bulundu: Cinayetin baş şüphelisi Tirop’un ortadan kaybolan eşi

Kenyalı dünya rekortmeni Agnes Tirop, ülkesinin batısında yer alan Iten kasabasındaki evinde bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Polis, 25 yaşındaki atletin eşinin cinayetin baş şüphelisi olduğunu açıkladı.

Agnes Tirop, iki ay önce Tokyo Olimpiyatları’nda 5 bin metrede dördüncü olmuş, iki kez Dünya Atletizm Şampiyonası’nda bronz kazanmıştı. Tirop, geçen ay Almanya’daki 10 bin metre yarışını 30 dakika 1 saniyelik derecesiyle kazanarak dünya rekoru kırmıştı.

Kenya polisi, 25 yaşındaki atletin boynundan bıçaklanarak hayatını kaybettiğini bildirdi. BBC‘ye konuşan kaynaklar ise Tirop’un karnında da bıçak yarası olduğunu söyledi.

Bölge polis şefi Tom Makori, “Polis eve girdiğinde Tirop’u yatakta buldu ve yerde bir kan gölü vardı. Kocası halen kaçak ve ön soruşturmalar bize kocasının bulunamadığı için şüpheli olduğunu söylüyor. Polis, Tirop’a ne olduğunu bulmak için kocasını bulmaya çalışıyor” dedi.

Makori, polisin evdeki güvenlik kameralarının soruşturmaya yardımcı olabileceğine inandığını da sözlerine ekledi.

“Kenya, atletizm devini kaybetti”

Ülkenin atletizm otoritesi, Tirop’un ölümü üzerine yaptığı açıklamada, “Hâlâ onun ölümüyle ilgili daha fazla ayrıntıyı ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Kenya, pistteki göz alıcı performansları sayesinde uluslararası sahnede en hızlı yükselen atletizm devini, bir mücevheri kaybetti” denildi.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta da atletin ölümüyle ilgili şunları söyledi: “25 yaşında genç bir yaşta ülkemize büyük bir zafer kazandıran genç ve gelecek vaat eden bir sporcuyu kaybetmemiz rahatsız edici, son derece talihsiz ve çok üzücü. Kolluk kuvvetlerimizi, yasaların tüm gücüyle karşı karşıya kalabilmeleri için Agnes’in öldürülmesinden sorumlu suçluları takip etmeye ve yakalamaya çağırıyorum.”

Tirop’un kariyeri

Tirop, 2012 ve 2014’te Dünya Gençler Şampiyonası’nda 5 bin metrede bronz ve 2013’te Dünya Gençler Kros Şampiyonası’nda gümüş madalya kazandı.

Genç atlet, iki yıl sonra hızlı bir yükselişle, Çin’de Dünya Kros Şampiyonası’nı kazandı ve Zola Budd‘dan sonra altın madalya alan en genç ikinci kadın oldu.

Agnes Tirop

Ağustos ayındaki 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Tirop, Etiyopya’nın bronz madalya sahibi atleti Gudaf Tsegay’i 0,75 saniye ile geride bırakarak bayanlar 5 bin metrede dördüncü oldu. Tirop, hem 2017 hem de 2019 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 10 bin metrede bronz madalya kazandı.

Eylül ayında, Almanya’nın Herzogenaurach kentinde, 2002’de kırılan eski 10 kilometrelik yol yarışı rekorunu 28 saniye geride bırakarak 30 dakika 1 saniyeyle rekorun yeni sahibi oldu.

Eski çifte olimpiyat şampiyonu ve Dünya Atletizm Birliği (IAAF) Başkanı Sebastian Coe, Tirop’u “dünyanın son altı yıldaki en iyi kadın atletlerinden biri” olarak tanımladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ise Tirop için “birçok insana umut ve ilham veren genç ve parlak bir yetenek” derken sporcunun sponsoru Adidas, “Tirop’un mirası sonsuza dek hafızalarımızda yaşayacak” açıklamasını yaptı.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.