Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Daphne Caruana Galizia Ödülü sahibini buldu: AB, Pegasus casus yazılımı araştırmasını yürüten gazeteciler birliğini ödüle layık gördü

Avrupa Birliği‘nin (AB), 2017 yılında Malta’da öldürülen gazeteci Daphne Caruana Galizia anısına verdiği gazetecilik ödülüne, Pegasus casus yazılımı araştırmasını yürüten Forbidden Stories (Yasaklı Hikayeler) adlı gazeteciler birliği layık görüldü.

Paris merkezli kâr amacı gütmeyen bir gazetecilik grubu olarak bilinen Forbidden Stories liderliğindeki The Guardian, The Washington Post ve Le Monde‘un da aralarında bulunduğu 17 medya kuruluşundan oluşan bu grup, basın mensuplarından oluşan bir jüri tarafından 20 bin euroluk Daphne Caurana Galizia Gazetecilik Ödülü’ne layık görüldü.

1964 doğumlu Daphne Caruana Galizia, araştırmacı gazetecilik örnekleri ile Malta Başbakanı Joseph Muscat ve eşinin Panama Belgeleri’nde yer aldığını ortaya çıkarmıştı. 16 Ekim 2017’de arabasına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Galizia anısına bir ödül verilmesi, Aralık 2019’da kararlaştırılmıştı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, “Dapne Caurana Galizia’nın ölümü, kararlı meslektaşları tarafından araştırmacı gazeteciliğin yeniden canlandırılmasına neden oldu. Kamuoyu ile en son paylaşılan Pandora Belgeleri gibi örnekler, özellikle uluslararası bir konsorsiyum ile beraber yürütüldüğünde, gazeteciliğin gücünü bir kez daha gösterdi” dedi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa Kurumları Ofisi Direktörü Eve Geddie açıklamasında, “AB ülkelerinin gazetecileri ve hak savunucularını koruması, yurtiçinde ve yurtdışında siber gözetim sektörü üzerinde sağlam ve anlamlı düzenlemeler üzerine çalışması hayati önem taşıyor” dedi.

Pegasus casus yazılımı nedir?

Veri sızıntısı sonucu başlayan ve The Guardian, The Washington Post ve Le Monde’un da aralarında bulunduğu 16 medya kuruluşu tarafından yürütülen araştırmacı gazetecilik soruşturmasıNSO Group şirketinin geliştirdiği Pegasus casus projesinin otoriter devletler ve liderleri tarafından binlerce kişi ve kuruma karşı kötüye kullanıldığını ortaya koymuştu.

Paris merkezli, kâr amacı gütmeyen bir medya kuruluşu olan Forbidden Stories ve Uluslararası Af Örgütü tarafından ulaşılan ve daha sonra medya kuruluşları ile paylaşılan verilerde, 2016 yılından bu yana “NSO müşterileri tarafından ilgilenilen kişiler” olarak tanımlanan 50 binden fazla kişinin telefon numarası yer alıyor.

Sızdırılan 50 bin kişilik listenin analizi sonucunda NSO müşterisi 10 ülke tespit edilmişti. Bu ülkeler şöyle: Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Hindistan, Macaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE).

Dört kıtadan ve 10’dan fazla ülkeden insanların bulunduğu listede, dünya genelinde kaç kişinin izlendiği tam bilinmiyor. Guardian, listedeki 15 binden fazla numaranın Meksika’yı, 10 binden fazla numaranın BAE ve Fas’ı, altı binden fazla numaranın Cezayir’i ve bin numaranın Fransa’yı kapsadığını yazmıştı. Haberde, Türkiye’den de 500 kişinin Pegasus casus yazılımı tarafından izlendiği belirtilmişti.

Kaynak: Guardian

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.