Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pegasus casus yazılımı olayında son gelişmeler: Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de Pegasus’un izlediği isimler arasında

Washington Post’un haberine göre Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih’in telefonu da Pegasus casus yazılımı tarafından dinlenen binlerce telefon arasında yer alıyor. Öte yandan, Financial Times’ın ilk kadın editörü Roula Khalaf’ın 2018 yılı boyunca hedef alındığı ortaya çıktı. Azerbaycan’ın önde gelen insan hakları aktivistlerinden, yolsuzlukla ilgili araştırmalarıyla tanınan gazeteci Hatice Ismayilova, Pegasus casus yazılımı tarafından hedef alındığının ortaya çıkmasının ardından açıklamalarda bulundu. Son bilgilere göre, ABD’li araştırmacı gazeteci Bradley Hope’a ait bir telefon da hedef alındı.

Washington Post’un salı günü (20 Temmuz) verdiği bilgilere göre, Pegasus casus yazılımı skandalında izlendiği muhtemel 50 bin numara arasında Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih‘in telefonu da var. Salih böylece, telefon numaraları potansiyel izleme listesinde bulunan üç cumhurbaşkanı, on başbakan ve bir kral arasında yer alıyor.

Berham Salih

Financial Times’ın ilk kadın editörü Roula Khalaf de hedef alınan isimler arasında

The Guardian’ın haberine göre, Financial Times’ın (FT) tarihindeki ilk kadın editör Roula Khalaf, 2018 yılı boyunca potansiyel bir hedef olarak seçildi.

Khalaf’ın telefonunun da izlenen numaralar listesinde yer aldığı bilgisinin ortaya çıkması üzerine NSO Group’un avukatı, Khalaf’ın telefonuna yönelik herhangi bir teşebbüs veya başarılı Pegasus sızması olmadığını söyledi.

Elde edilen bilgiler, Khalaf’ın telefonunun Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından muhtemel bir hedef olarak seçildiğini gösteriyor. Söz konusu dönemde Khalaf, FT’de editör yardımcısı pozisyonunda çalışıyordu. Bir FT sözcüsü yaşanan gelişmeler üzerine, “Basın özgürlükleri hayati öneme sahiptir ve herhangi bir yasadışı devlet müdahalesi veya gazetecilerin izlenmesi kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

Hindistan’da Siddharth Varadarajan ve Paranjoy Guha Thakurta da listede

Pegasus casus yazılımı tarafından hedef alınan Hintli gazeteciler arasında Siddharth Varadarajan ve Hindistanlı haber sitesi Wire’ın kurucu ortağı ve muhabiri Paranjoy Guha Thakurta da yer aldı. 

Sızan bilgilere göre, Thakurta, 2018 yılında Narendra Modi’nin hükümetinin Hintliler arasında sistematik olarak çevrimiçi dezenformasyon yaymak için Facebook’u nasıl kullandığına ilişkin bir soruşturma üzerinde çalışırken saldırıya uğradı.

Hedef alındığı ortaya çıkan Hintli gazeteci Varadarajan, tepkisini “Bu inanılmaz bir müdahale ve gazeteciler bununla uğraşmak zorunda kalmamalı. Kimse bununla uğraşmak zorunda kalmamalı, özellikle de gazeteciler ve bir şekilde kamu yararı için çalışanlar” diyerek dile getirdi.

Faslı gazeteci ve insan hakları aktivisti Omar Radi’nin de saldırıya uğradığı ortaya çıktı

Fas’ta hükümetin yolsuzluklarını defalarca ifşa eden serbest gazeteci ve insan hakları aktivisti Omar Radi’nin 2018 ve 2019 yılları boyunca Fas hükümeti olduğuna inanılan bir NSO müşterisi tarafından hedef alındığı bilgisine ulaşıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Rabat hükümetini “Fas medyasında kalan birkaç eleştirel sesten birini susturmak için adalet sistemini kötüye kullanmak” ile suçlaması üzerine hükümet yetkilileri, Radi’yi İngiliz casusu olmakla suçladı.

Hatice Ismayilova: “Sadece ben değil, haber kaynaklarım ve ailem de mağdur oldu”

Azerbaycan’ın önde gelen insan hakları aktivistlerinden, yolsuzlukla ilgili araştırmalarıyla tanınan gazeteci Hatice Ismayilova’nın da Pegasus casus yazılımının kurbanlarından biri olduğu ortaya çıktı.

2019 yılında hedef alındığı doğrulanan Ismayilova, Azerbaycan’ı 2003’ten beri yöneten Devlet Başkanı İlham Aliyev‘i çevreleyen yolsuzluk ve zenginleşme ağı hakkında uzun yıllar çalıştı.

Çalışmalarına misilleme olarak sürekli bir taciz ve yıldırma kampanyasıyla karşı karşıya kalan Ismayilova’nın, haberi olmadan dairesine yerleştirilen kamerayla çekilen mahrem videoları 2012 yılında internette yayınlanmıştı.

Ismayilova, 2014 yılında, vergi kaçakçılığı, yasadışı ticaret ve hâlâ yaşayan bir meslektaşını intihara teşvik etmek suçlamalarıyla tutuklandı. Azerbaycanlı gazeteci, temyiz başvurusunun ardından yedi buçuk yıl hapis cezasından kurtuldu ancak seyahat yasağının yanı sıra, malvarlığının dondurulması ve kendi banka hesabına erişiminin engellenmesi cezalarına çarptırıldı.

Sızan verilere göre, casus yazılımla birçoğu Azerbaycanlı muhaliflere ait olan binden fazla telefon numarası ve Ismayilova’nın iki avukatı hedef alındı. Yaşanan gelişmeler üzerine açıklamalarda bulunan Ismayilova, “Bazı şifreli mesajlaşma yollarının güvenli olduğunu düşünerek bana bilgi gönderen kaynaklarım için kendimi suçlu hissediyorum. Onlar bunu yaptılar ve telefonuma virüs bulaştığını bilmiyorlardı. Aile üyelerim ve birlikte çalıştığım insanlar mağdur oldu. Bana özel sırlarını söyleyen insanlar mağdur oluyor. Sadece ben değilim” dedi.

ABD’li araştırmacı gazeteci Bradley Hope da izlenmiş

Sızan kayıtlarda Londra’da yaşayan ABD’li araştırmacı gazeteci Bradley Hope‘a ait bir telefon numarasının da listede yer aldığı belirtildi. Hope, hedef alındığı dönemde Wall Street Journal’da çalışıyordu.

2018 baharında Hope ve meslektaşı Tom Wright, Malezya Kamu Kalkınma Fonu’ndaki (1MDB) 4,5 milyar dolarlık yolsuzluk skandalına ilişkin bir kitabın taslağı üzerinde çalışıyorlardı. İddiaların merkezinde ise Malezya Başbakanı Necib Rezak ve Jho Low adlı bir işadamı vardı.

İki gazetecinin araştırmaları, bu paranın bir kısmının BAE’nin önde gelen siyasi figürlerinden ve Abu Dabi kraliyet ailesinin kıdemli bir üyesi olan Şeyh Mansur için “Topaz” adlı lüks bir yatta harcanmış olma ihtimaliyle de ilgiliydi.

Bradley Hope

Eldeki veriler, Hope’un telefonunun BAE tarafından da hedef alınabileceğini işaret ediyor. Hope, BAE ile komşusu Katar arasındaki bölgesel rekabetle ilgili araştırmalar da yapıyordu.

Bu gelişmeler üzerine Hope, “Bir ülkenin telefonunuza bu kadar kolay girebileceğini bilmek, kaçınılmaz olarak telefonunuzu her zaman potansiyel bir izleme cihazı olarak düşünmeniz gerektiği anlamına geliyor. Bu yaşananlar bana her an yanımda bir güvenlik açığı taşıyabileceğimi hatırlatacak” açıklamasında bulundu.

“Bu tür casus yazılımlar gazetecilik faaliyetlerini hedef alıyor”

Kâr amacı gütmeyen Gazetecileri Koruma Komitesi Program Direktörü Carlos Martínez de la Serna, gazetecilere ve kaynaklarına saldırmak için casus yazılım kullanımının giderek daha ciddi bir sorun haline geldiğini söyledi.

Martínez, “Bu cihazlar, gazetecinin bağlantılarını, kaynaklarını ve materyallerini ifşa ediyor. Bu yazılım, gazetecilik faaliyetlerini, gazetecilerin tehdit edildiği durumlarda neredeyse tamamen engel olacak şekilde hedef alıyor” diye konuştu.

Ülkelerin bu tür casus yazılımlara karşı acil bir düzenleme yapması gerektiğini belirten Martínez, “Casus yazılımlar, korkunç basın özgürlüğü verilerine sahip olan hükümetlere doğrudan satıldı” dedi.

İsrail, Pegasus projesine karşı çalışma kolu oluşturuyor

İsrail medyasının verdiği bilgilere göre, İsrail hükümeti, NSO Group tarafından otoriter hükümetlere satılan casusluk araçlarının kullanımına ilişkin Pegasus projesi ile ilgili gelişmeleri yönetmek için bir çalışma kolu oluşturuyor.

Adı açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberlere göre, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Askeri İstihbarat ve Ulusal İstihbarat Teşkilatı Mossad’dan temsilcilerin yer aldığı bir ekip, siber teknoloji ihracatı konusunda politika değişikliğine gerek olup olmadığı konusunda araştırma ve soruşturma yürütmeye hazırlanıyor.

Konuyla ilgili bir soruşturma yürütülmesi fikri, hükümetin casus yazılımların otoriter devletler tarafından suiistimal edilmesine neden olduğu eleştirilerinin İsrail üzerinde diplomatik baskıyı artırmasıyla birlikte doğdu.

İsrailli yetkililer, Pegasus projesinden sızdırılan bilgilerin diğer İsrailli şirketleri ve İsrail’in son teknoloji siber silah endüstrisinin geleceğini nasıl etkileyeceği konusunda endişeli.

Anonim bir hükümet kaynağı, Walla News’e verdiği demeçte şunları söyledi: “Karşılaştığımız siber tehditlerin küresel tehditler olduğuna inanıyoruz. Siber alanın herkes için güvenli ve müreffeh bir alan olarak kalmasını sağlamak için tüm siber oyuncuların yeteneklerini yasal, sorumlu ve orantılı bir şekilde kullanmaları önemlidir ve bunu sağlamak için müttefiklerimizle birlikte çalışacağız.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ise salı günü (20 Temmuz) Tel Aviv Üniversitesi’ndeki bir siber konferansta yaptığı konuşmada, “Siber ürünlerin yalnızca hükümetlere ve yalnızca yasal kullanımı için ihracatını onaylıyoruz. Bu sistemleri satın alan ülkeler kullanım şartlarını karşılamalıdır” dedi.

Öte yandan, İsrail Başbakanlık Ofisi’nden bir sözcü, konuyla ilgili bir çalışma kolu oluşturulup oluşturulmadığı konusunda yorum yapmayı reddetti.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.