Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kadir gecesinde içki” davasından 3 ay 22 gün ceza çıktı | Av. Kerem Donat: “Bu dava sebebiyle ciddi tehditler aldık”

“Kadir gecesi özel” ifadesiyle 27 Nisan’da arkadaşlarıyla içki içtiği masayı sosyal medya hesabından paylaşan eski Pegasus Hava Yolları çalışanı O.T. hakkında, “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan üç ay 22 gün hapis cezası verildi.

“Hukuka aykırı bir karar”

Medyascope’a konuşan Avukat Kerem Donat, O.T. ile ilişkilendirilen suçun oluşmadığını belirtti. Kararın belli bir kesimin baskısıyla alındığını belirten Donat, “Hukuka aykırı bir karar. Paylaşım yapılan hesap özel ve kilitli bir hesap. Ama tabii mahkemenin bu tip dosyalarda kamuoyu baskısını ve ülkenin konjonktürünü dikkate aldığını düşünüyoruz. Altı ay hapis cezası verildi ancak belli başlı indirimlerle üç ay 22 güne düşürüldü. Ceza iki yılın altında olduğu için ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ kararı verildi. Savunmamızda, bu paylaşımın ‘dini değerleri alenen aşağılama’ suçu kapsamına girmeyeceğini, bunun en kötü ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında yer aldığını söyledik. İfade özgürlüğüne girmese dahi, ülkedeki siyasal ve yaşamsal konjonktürün insanlarda bu tür tepki paylaşımlarına sebep olabileceği unutulmamalı. Ama tabii karar tamamen toplumun bir kesiminin baskısıyla alınmış bir karar. Kararı bir hafta içinde üst mahkemeye götüreceğiz. Yüksek dozda açıklamalar yapıp da belli kesimleri ‘tahrik’ etmek istemiyorum açıkçası. Sizden bir ricam olacak. Lütfen fotoğraf görselini paylaşmayın. Benim de O.T.’nin de ciddi tehditler aldığı bir konu. Tekrar yüzünün hatırlatılmasını ve lince uğramasını istemeyiz” dedi.

Ne olmuştu?

“Kadir gecesi özel. Allah kabul etsin” metniyle 27 Nisan’da yaptığı paylaşımda O.T. ve arkadaşlarının kadehlerini havaya kaldırdığı görülüyordu. 

Olaydan bir gün sonra, Pegasus Hava Yolları konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: 

“27 Nisan akşamı kişisel bir sosyal medya hesabı üzerinden kişiye özel bir ortamda yapılan bir paylaşımın, farklı mecralarda şirketimiz ile ilişkilendirilmesi nedeniyle açıklama yapmak isteriz. 

Bu görüş ve ifadeler kişisel olup şirketimizin duruşu ile bir bağı yoktur. Pegasus Hava Yolları olarak; ilgili paylaşımda yer alan dini inanç, toplumsal düşünce ve fikirlerle atfen rencide edici ifadeleri kesinlikle kabul edilemez buluyoruz. Bu çerçevede, konunun acilen şirketimizin etik-ahlak kuruluna aktarıldığını, gerekli aksiyonların ivedilikle alınacağını bildirmek isteriz. Kurullarımız, tüm çalışanlarımız için istisnasız uygulanmaktadır.”

Pegasus Hava Yolları, paylaşımın yapıldığı tarihten bir gün sonra O.T.’nin iş aktine son vermişti.

O.T. savcılığa verdiği ilk ifadede, “Kapalı hesabımda arkadaşlarıma yönelik bir paylaşımdı. Suç işlemek ya da rencide etmek amacıyla yapmadım. Olayların buraya geleceğini de bilmiyordum. Çok üzgünüm” demişti. O.T., çıkarıldığı mahkemede adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.