Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir arama kurtarma hikâyesi: Sefa Apartmanı

Gaziantep’in İslahiye ilçesi depremden en çok etkilenen yerlerden biri. 65 bin nüfuslu ilçenin “yarısı yok olmuş” durumda. Yıkılan binaların önemli bir kısmı 10 yaşından küçük. Bu binalardan biri ise üç yıllık Sefa Apartmanı.

Depremin ikinci günü Sefa Apartmanı’ndan son çıkan kişi olan Nazan Atılgan ile konuşuyoruz. Hemen arkasında annesinin de aralarında bulunduğu en az 15 kişinin olduğunu söylüyor: “Kimse yardım etmiyor. İçeride annem var, komşularım var. Dünden beri bir Allah’ın kulu çalışma yapmadı.”

Apartmanda yakınları olan kişiler arama kurtarma çalışmalarının başlatılması için yoğun çaba harcıyor. Ancak AFAD yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler sonuçsuz kalıyor.

Aileler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un depremin üçüncü günü İslahiye’ye yaptığı ziyarette yaşananları anlatıyor. Kurum’un talimatıyla çalışma başlatılıyor ancak ayrılmasından kısa bir süre sonra çalışmalar duruyor.

Depremin üçüncü günü Erbil’den gelen arama kurtarma ekipleri apartmanda ses ve ısı ölçümü yaparak canlı birilerinin olabileceğini söylüyor. Bir süre sonra AFAD yetkilileri, Erbil’den gelen ekiplerden çalışmalarını durdurmalarını istiyor. Gerekçe ise apartmanda çalışma yapmanın riskli oluşu.

Bunun üzerine aileler, tanıdıkları devlet görevlilerini araya sokarak çalışmaları başlatmaya çalışıyor ve bu konuda başarılı oluyor. Ancak binanın arama kurtarma ekiplerine tehlike arz etmemesi için önce keser ve kepçeyle bina çalışabilecek bir yer haline getiriliyor. Bu işlem bir gün sürüyor.

Aileler, Erbil’den gelen ekiplerin çalışıp AFAD’ın çalışmamasına tepki gösteriyor: “Iraklılar çok sıkı çalıştı. Zaten bir kişiyi de çıkardılar. Maalesef ölmüştü. Hemen 1,5-2 metre arkasında canlı biri vardı. Tam çıkarmak için çalışırlarken moloz döküldü biraz. Çalışma durdu. AFAD hem riskli diye çalışmadı hem de Iraklıları durdurdu.”

Yetkili tanıdıklar aracılığıyla torpil 

Sefa Apartmanı enkazından çocuklarının çabasıyla kurtulan Davut Kaya, arama kurtarma çalışmalarında “torpil” yapıldığını iddia ediyor: “Açık konuşayım, Trabzon’dan akrabalarım aradı. ‘AFAD ekibi geliyor. Sizinkiler nerede? Oradan çalışmaları başlatalım.’ Mesela iki yan binada babası enkazda olan bir belediye personeli, bütün ekibi aldı getirdi, babasının binasının önüne dikti.”

Sefa Apartmanı’nda çalışmalar başlatıldıktan sonra canlı kimse çıkarılamadı. Apartmanda enkaz çalışmaları devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.