Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “Türkiye’ye Paris İklim Anlaşması için 3.1 milyar euro kredi verilecek”

Reuters haber ajansının konuya aşina kaynaklardan derlediği haberine göre Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’de onaylaması ve yürürlüğe koymasının ardından, temiz enerji hedeflerine ulaşması için Dünya Bankası, Fransa ve Almanya‘dan 3.1 milyar euroluk kredi alacak.

31 Ekim’de İskoçya’nın Glasgow şehrinde başlayacak 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan (COP26) önce imzalanması planlanan mutabakat zaptı ile Ankara, büyük miktarda uluslararası kredi sağlayacak. Kredinin 2 milyar euroluk kısmı Dünya Bankası, 1 milyar eurosu Fransa ve 200 milyar euroluk bir kısım ise Almanya tarafından finanse edilecek.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak Reuters’a verdiği demeçte, “Miktara ilişkin anlaşma sonuçlandı, bu yüzden Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı parlamentosundan geçirdi” dedi.

Diğer dört kaynak ise mutabakatın son halinin henüz kararlaştırılmadığını, tüm taraflar imzalayana dek hiçbir şeyin kesin olmadığını söyledi.

Reuters, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın herhangi bir yorumda bulunmadığını da haberde belirtti.

3.1 milyar euroyu doğrulamayan Alman bir kaynak da müzakerelerin devam ettiğini belirterek, “Şu anda bir mutabakat zaptı yok” diye konuştu.

Dünya Bankası sözcüsü, kredi desteği konusunda yorumda bulunmadı fakat Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasını memnuniyetlere karşıladıklarını aktardı. Sözcü, “Bu bağlamda, etkili projelere ulaşması için Türkiye’ye desteğimizi artırmaya hazırız” dedi.

Haberde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yıllarda ilişkilerinin gergin seyrettiği vurgulanırken, Paris’in bu anlaşmayı “her şeye rağmen” onayladığını belirtti.

Türkiye, Nisan 2016’da Paris İklim Anlaşması’nı imzalayan ilk ülkelerden biri olmuş fakat parlamentonun onayından geçirmemişti. Geçen ay Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentine giden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda iklim değişikliği konusunda açıklamalarda bulunmuş ve “Yeryüzüne en çok kim zarar verdiyse, doğal kaynakları kim vahşice sömürdüyse, iklim değişikliği ile mücadeleye de en çok katkıyı onlar sağlamalı” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Paris İklim Anlaşması’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunacaklarını belirtmiş ve anlaşma, 6 Ekim’de oybirliği ile TBMM’de kabul edilmişti.

Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altına indirmeyi hatta 1,5 dereceye kadar düşürmeyi hedefliyor. Şu an dünya genelindeki artışın 1,1 derece olduğu biliniyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.